· articole
· intamplari

Avort la 11 ani – consecinte si implicatiiCazul fetitei de 11 ani care a ramas insarcinata in urma unui viol a starnit atat de multe reactii si comentarii incat, ca editor pe un site destinat parintilor, aproape ca iti este teama sa deschizi subiectul.

Si totusi, pentru ca l-ati deschis chiar voi mamicile, pe forum , ne-am gandit sa sustinem dezbaterea initiata acolo cu o serie de opinii argumentate de catre un psiholog specialist. Mirela Zivari ne-a raspuns la cateva intrebari simple legate de implicatiile unei asemenea drame si de felul in care aceasta ar putea fi gestionata.

Reporter : Care ar fi consecintele psihologice ale avortului (la 11 ani) pe de o parte si cele ale pastrarii sarcinii pe de alta?

Mirela Zivari: Indiferent de varsta, avortul marcheaza profund starea psihica a femeii, cu precadere sfera emotionala. Dintre cele mai frecvente manifestari, ce pot aparea la intervale de timp diferite, mentionez: izolare, culpabilitate, cosmaruri, tulburari alimentare ajungandu-se chiar la cealalta extrema: promiscuitate, urmata de tentative de suicid, tulburari sexuale severe. Pastrarea sarcinii si la o varsta frageda chiar daca pare a fi un pericol implica mai putine riscuri si derapaje in planul vietii psihice.

R : Exista intr-un caz ca acesta un cel mai bun lucru de facut pentru ca situatia fetei sa fie usurata? Care este acela?

M.Z. : Nu exista o reteta universal valabila pentru cazurile fetitelor care raman insarcinate care sa rezolve trauma abuzului sexual, insa suportul, intelegerea, sprijinul familiei, caldura pot fi “medicamentele” cele mai potrivte pentru “ranile” sufletului.
Prezenta mamei in cabinetul de ginecologie, siguranta data de tatal implicat, interesat de starea de sanatate a fetitei, rabdarea medicilor, a personalului medical sunt de asemenea conditii absolut necesare in situatii de acest gen.

R : Este exagerat sa te gandesti ca aceste intamplari vor marca profund dezvoltarea fetitei (din punct de vedere psihologic si comportamental), este posibil ca datorita varstei sa nu perceapa gravitatea situatiei si sa treaca singura peste?

M.Z. : Sarcina, avortul indiferent de varsta produc schimbari majore in personalitatea femeii, mai ales cu cat aceste evenimente se produc la varste foarte fragede. Efectele devastatoare ale avortului isi pun amprenta asupra fetei tinere pentru toata viata, reactiile negative putand aparea in timp si intr-o maniera insiduoasa. In plus reactia comunitatii / blamul social asociat sarcinii la o varsta foarte frageda si de natura incestuoasa reprezinta o presiune covarsitoare ce nu poate fi diminuata, stigmatul fiind coplesitor pentru fetita si familia acesteia.

R : Este necesara consiliere psihologica? Pentru cata vreme?

M.Z. : Fireste ca in astfel de cazuri: abuz sexual, sarcina nedorita, avort prezenta asistentului social, a psihologului sunt absolut necesare atat pentru fetita cat si pentru parintii acesteia. Este nevoie de o perioada lunga de timp pentru a “reechilibra” viata acestor oameni, reactiile fetei care avorteaza putand sa se prelungeasca pana la 5 ani de la avort.

R : Care ar fi legatura intre mediul din care provine fetita si familia ei si felul in care poate fi rezolvata situatia?
Provenienta din mediul rural ar putea presupune mai putin interes pentru consilierea ei, sau poate mai degraba o trecere mai usoara peste acest ghinion (oameni mai obisnuiti cu ghinioane si greutati)?.


M.Z. : “Fericiti cei saraci cu duhul” poate fi metafora potrivita care reflecta nivelul de intelegere emotionala a abuzului sexual / sarcina / avort, lipsa de informatii, cutumele mediului rural, nivelul de instruire al familiei nu sunt neaparat factori care sa acutizeze efectele evenimentului ci din contra ar putea sa determine diminuarea acestora. Credintele populare, superstitiile, traditiile specifice etniei zugravesc profilul individului external care atribuie producerii evenimentului unor factori exteriori lui ce nu pot fi controlati, evitati sau inlaturati.
“Asta-i soarta”; “Asa a vrut Dumnezeu”; “Asa a fost sa fie” sunt expresiile uzuale ce despovareaza de responsabilitatile si consecintele unui astfel de eveniment.

R : Cum trebuie sa se comporte un adult care intra in contact cu familia sau fetita stiind ce i s-a intamplat - profesori, vecini, sau un jurnalist care vrea sa obtina informatii?

M.Z. : Sunt doua intrebari care se impun:

Care este motivatia apropierii / dorintei de a comunica cu fetita si familia acesteia?

Erau aceste persoane prezente si inainte de eveniment in viata lor?

Este de preferat ca fetita sa intre in contact cu persoane cunoscute si care de-a lungul timpului au arat interes si suport acesteia. Are nevoie de un mediu social stabil si cunoscut. Atitudinea celor din jurul familiei si al fetitei at trebuie sa fie una la fel de naturala ca si cea avuta inaintea producerii evenimentului.

"Avort la 11 ani – consecinte si implicatii" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
10.07.08 20:25: pufalb
Cred ca si la scoala, profesorul psiholog, dirigintele vor juca un rol important care ar putea schimba situatia, in sensul resocializarii fetitei. Ii va fi greu insa timpul vindeca partial multe rani.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

28.02.09 17:59: Natka17
Cred ca aceasta fetita va avea de o perioada lunga pentru a revine la normal...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Evaluare
scor mediu 3.4
voturi 5


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent