· articole
· intamplari

BACALAUREATUL se schimba din 2013BACALAUREAT 2012 va fi ultima sesiune în aceasta formula. Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat, sâmbata, ca propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferentiat din 2013 este binevenita, deoarece forma actuala a acestui examen nu mai este adaptata situatiei din sistemul de învatamânt.

BACALAUREATUL se schimba din nou. Liviu Pop a subliniat ca propunerea de introducere a bacalaureatului diferentiat din 2013, si nu din 2016, asa cum prevede Legea educatiei nationale, este discutata la nivelul ministerului, urmând sa fie si dezbateri serioase cu elevii pe acest subiect.

Demnitarul a mai spus, la România TV, ca nu se asteapta ca la bacalaureatul de anul acesta sa fie rezultate mai bune decât anul trecut, în conditiile în care, considera el, examenul nu este adaptat cu ceea ce învata elevii la clase.

Mi-as dori sa nu mai asistam la ce a fost anul trecut, a adaugat Pop, cu referire la promovabilitatea scazuta de la bacalureatul din 2011. Federatiile sindicale din învatamântul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisa de sâmbata, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel încât acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, în functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta rezultatele dezastruoase de anul trecut.

Reglementarea vine în întâmpinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învatamântului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, având în vedere profilul unitatii de învatamânt, s-a aratat într-o scrisoare deschisa adresata USL si presedintilor PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), Federatiei Spiru Haret si Federatiei Educatiei Nationale (FEN). Bacalaureatul diferentiat ar urma sa fie introdus, conform Legii educatiei nationale, din 2016, respectiv începând cu generatia de elevi care începe clasa a IX-a în anul scolar 2012-2013. Sindicalistii cer modificarea/completarea actului normativ, prin ordonanta de urgenta, astfel încât bacalaureatul diferentiat sa fie introdus din 2013.
Pentru anul acesta, nu mai poate fi operata modificarea, pentru ca nu poti schimba regulile în timpul jocului. Speram, însa, ca va fi facuta pentru a intra în vigoare de anul viitor, pentru ca tuturor candidatilor de la bacalaureat sa li se acorde sanse egale. Modificarea trebuia operata din timp, dar cu Funeriu nu s-a putut discuta. În mandatul lui, a fost un monolog, a declarat, pentru MEDIAFAX, presedintele FEN, Constantin Ciosu.

Conform Legii educatiei nationale, cele doua probe scrise pe care sindicatele le doresc introduse de anul viitor la bacalaureat sunt diferentiate în func?ie de profil si filiera. Astfel, pentru profilul real din filiera teoretica, acestea sunt matematica si proba transdisciplinara din stiinte (fizica, chimie, biologie). Elevii de la profilul umanist din filiera teoretica ar urma sa dea o proba la o limba de circulatie internationala si o proba transdisciplinara din geografie, istorie, stiinte socioumane. Pentru filiera tehnologica, vor fi o proba scrisa disciplinara specifica profilului si una transdisciplinara specifica domeniului de pregatire, iar pentru filiera vocationala - o proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului ori specializarii si o proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii.

Promovabilitatea la bacalaureatul din vara anului trecut a fost de 45,72%, cea mai slaba din ultimele doua decenii. La examenul din 2011 au fost aplicate cele mai severe masuri de supraveghere din istoria bacalaureatului, inclusiv cu camere video, pentru descurajarea si depistarea fraudelor.

Sursa : edu.ro.

"BACALAUREATUL se schimba din 2013" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent