· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Bataia - principala metoda de educare a copiilor prescolari

Autor: Onush
data publicarii: 02.08.06
Pedepsele fizice sunt in continuare foarte utilizate ca metode de disciplinare, bataia, palmuirea, trasul de urechi, de par sau zgaltairea reprezentand aproape doua treimi din totalul sanctiunilor aplicate de parinti copiilor prescolari. Aceasta practica a reiesit dintr-un studiu in premiera in Romania, realizat cu sprijinul UNICEF. Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ la nivel national si a avut ca scop imbunatatirea competentelor parentale, a practicilor si atitudinilor despre cresterea, ingrijirea si educarea copiilor de la nastere si pana la varsta de sapte ani. Peste 42 la suta dintre parinti se cearta in prezenta copiilor, mai frecvent in mediul rural.

Peste 44 la suta dintre copiii prescolari sunt pedepsiti de parintii lor. Pedepsele verbale, respectiv insulte, injurii, sarcasm, ridicatul vocii, reprezinta 80 la suta dintre tipurile de pedepse aplicate prescolarilor. in majoritatea cazurilor, copiii sunt pedepsiti de catre mame, care sunt mai prezente in viata micutilor decat tatii. De la varsta de 3 ani, parintii sunt mai preocupati de aspectele fizice ale copiilor si mai putin de cele psihologice si de comunicare cu cei mici. De asemenea, studiul releva ca, la nivel national, alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata este o practica deficitara. Parintii administreaza copiilor tratamente (printre care si cele cu antibiotice) fara sa consulte in prealabil un medic. Cel putin 17 la suta dintre parinti nu cunosc scopul vaccinarilor si confunda vaccinurile cu alte tratamente care previn rahitismul si anemia. Nici in privinta cunostintelor si practicilor parintilor privind igiena intima a copiilor nu se sta prea bine, iar opiniile si atitudinile stereotipe ale parintilor privind rolurile si responsabilitatile de gen limiteaza oportunitatile de dezvoltare ale copiilor. Desi parintii detin informatii despre importanta jocului pentru dezvoltarea copilului mic in proportie de 95 la suta, la grupul copiilor 0-1 an jocul este apreciat de parinti ca important, mai ales sub aspect ludic si nu este perceput ca principala activitate de invatare a copilului.

Respectarea traditiilor si a practicilor traditionale de ingrijire si de crestere a copilului este puternic inradacinata in conceptiile parintilor, inclusiv practicarea unor obiceiuri de ingrijire daunatoare, indeosebi la sugar si la copilul mic, cum ar fi infasatul strans pana la varsta de cel putin o luna, purtatul caciulitei pentru protejarea impotriva curentului, gaurele in lobul urechii pentru cerceii fetitelor. Privitul la televizor este o practica obisnuita la copiii mici, doar 20 la suta dintre cei cu varste intre 1 si 3 ani nefacand acest lucru. De altfel, studiul arata ca 30 la suta dintre cei mici invata sa se uite la TV de cand mamele ii alapteaza. Studiul mai arata ca viata copiilor de la tara este mult mai grea, multi incepand sa munceasca pana la varsta de 7 ani. Pierre Poupard, reprezentant UNICEF, a spus, cu ocazia lansarii studiului, ca in ultimele decenii serviciile sau informatiile necesare dezvoltarii competentelor parentale in Romania au fost neglijate, iar parintii au nevoie de sprijin in acest sens. Una dintre recomandarile cercetarii 'Cunostinte, atitudini si practici parentale in Romania' este ca in nomenclatorul de profesii sa fie prevazuti si formatorii pentru parinti, iar curriculla din ultimii ani de gimnaziu ar trebui sa cuprinda ore care sa-i invete pe elevi cum sa se comporte cu bebelusii.Studiul a fost finantat de Petrom, iar o data cu popularizarea acestuia a fost lansata si o brosura cu 'Sfaturi pentru parinti'. Brosura contine informatii despre cum pot fi prevenite accidentele, cum sa se discute cu copiii despre problemele legate de sexualitate, cum sa comunice parintii mai bine cu cei mici, cum sa se aleaga jucaria potrivita etc.Articol preluat de news.ro din Gandul.

"Stiri: Stiri: Bataia - principala metoda de educare a copiilor prescolari" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
17.09.06 21:28: piciulini
Sunt de acord sa se faca o astfel de educare parentala, chiar daca parintii au o varsta de peste 30 de ani. Lipsa informatiilor ii fac sa apeleze la sfaturile batranilor asa se ajunge la pastrarea riguroasa a unor obiceiuri anormale. In ceea ce priveste educarea copiilor din scoli, este extraordinar de benefica ideea si chiar pot sugera sa se faca aceste cursuri pe perioadele de vacanta sau in cadrul unor excursii sau expeditii sub forma unor jocuri.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 2.75
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent