· articole
· intamplari

Bazele unei alimentatii sanatoase a bebelusului (I)In primul an de viata ritmul de crestere a copilului tau este mai mare. Necesarul de substante nutritive este foarte important pentru cresterea si dezvoltarea lui in aceasta perioada.
Iata care sunt aceste substante nutritive de care bebelusul tau are nevoie pentru a creste normal si a se dezvolta intelectual la parametri maximi, ce rol are fiecare in organism si care sunt alimentele care le contin. Laptele matern asigura dezvoltarea satisfacatoare a copilului numai in primele 6 luni de viata.

Dupa aceasta perioada, incepe diversificarea alimentara si trebuie sa ai grija ca micutul tau sa primeasca tot ce are nevoie pentru a creste voinicel.


O alimentatie echilibrata consta in cea mai mare parte din glucide (50-55% din necesarul energetic). A doua categorie de nutrienti, din punct de vedere cantitativ, sunt grasimile (maxim 30-35 din necesarul energetic), mai ales grasimi si uleiuri vegetale. Circa 10-15 din aportul nutritiv trebuie sa fi e adus de proteine, care provin preponderent (75%) din surse animale si restul din surse vegetale. Oligoelementele (precum iod, seleniu), vitaminele, mineralele (calciu, magneziu, fosfor), acizii grasi nesaturati si alte substante nutritive (peste 30 de substante diferite), desi necesare organismului in cantitati mai mici, sunt indispensabile proceselor metabolice din organism. Aportul lor insuficient in dieta poate produce efecte severe asupra cresterii si dezvoltarii celui mic.

Glucide

Principala sursa de energie necesarapentru activitatea musculara. Sunt foarte importante glucidele usor asimilabile. Surplusul poate provoca dereglari ale metabolismului micsorand rezistenta la infectii.

CAT ARE NEVOIE:

-12-14g/kg m.c.* (masa corp)

SURSE: cereale, fructe si legume, dulciuri

Proteine

Sunt „caramizile“ deconstructie, cu rol in formarea celulelor. Insuficienta incetineste cresterea si sinteza hormonilor si fermentilor. Excesul provoaca alergii si afecteaza rinichii.

CAT ARE NEVOIE:
2,2- 2,9g/kg m.c.

SURSE: carne, lactate, oua, peste; cereale, leguminoase (fasole, mazare), cartofi, fructe cu coaja.

Lipide

Sunt „arse“ de organism pentru energie. Insuficienta duce la retinerea cresterii, scaderea sistemului imunitar si dereglari patologice ale pielii. Surplusul micsoreaza nivelul de digestie si dereglarea metabolismului calciului si fosforului.

CAT ARE NEVOIE:

5,5- 6,5g/kg m.c.

SURSE: grasimi si uleiuri vegetale

Credit : Articol publicat in revista Mamica de Azi, autor Lucia Comanescu.

"Bazele unei alimentatii sanatoase a bebelusului (I)" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
16.02.09 16:46: mihnean
este foarte adevarat. bebelusul are nevoie de o alimentatie sanatoasa, diversa, plina de nutrienti necesari cresterii si dezvoltarii normale. va recomand sa citit si art de mai jos. :)http://www.vreaubio.ro/blog/2009/02/16/copiii-nostri-totul-pentru-ei/
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.5
voturi 4


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent