· articole
· intamplari

Bebelusii au nevoie de apa?Pediatrii sunt de parere ca sugarii alimentati la san nu au nevoie de apa. Asta pentru ca laptele matern este in asa fel alcatuit incat ceea ce vine prima oara la o repriza de supt e mai diluat si reuseste sa potoleasca setea bebelusului.

Acest lucru nu e valabil, insa, in cazul celor hraniti cu lapte formula. Acesti bebelusi au nevoie de apa intre mese, in plus fata de cantitatea folosita pentru preparea laptelui.

De la 6 luni, varsta recomandata pentru diversificarea alimentatiei, apa e obligatorie! Asta pentru ca bebelusii si copiii mici se deshidrateaza mult mai usor decat adultii datorita metabolismului accentuat si dimensiunilor reduse.

Bebelusii si copiii cu probleme de sanatate sunt si mai mult supusi riscului de deshidratare deoarece:

  • nu sunt capabili sa-si ia singuri apa
  • au nevoie de mai multe fluide datorita medicamentelor care li se administreaza
  • nu sunt capabili sa spuna ca le este sete
  • au nevoie de mai multe fluide datorita constiparii
  • consuma suplimente proteice care necesita mai multa apa pentru a fi procesate de organism

Bebelusii si copiii care au probleme de sanatate, cei care fac in mod frecvent infectii urinare trbuie incurajati permanent sa bea multa apa, mai ales pe canicula, si trebuie  permanent supravegheati pentru a depista semnele deshidratarii.

Pic-pic, cate-un pic

Pana la varsta de 4 luni, in cazul in care optezi pentru apa de la robinet, aceasta trebuie fiarta si racita (valabil si in cazul celor care locuiesc in provincie!). Astfel, apa fiarta timp de cel putin 5 minute, poate fi pastrata 2-3 zile la frigider sau 24 de ore la temperatura camerei. Poti oferi copilului apa cu biberonul pana la 6 luni, dar sfatul specialistilor este ca dupa aceasta varsta sa-l obisnuiesti sa bea din cana sau pahar (din cele speciale pentru bebelusi). Vorbim de o cantitate relativ mica, 30 – 60 ml, intre mese.

Apa bebeilor

Poate fi apa de la robinet (fiarta si racita), apa de la fantani testate recent pentru calitatea si stabilitatea apei, ori apa imbuteliata, plata, captata din surse naturale sau tratate. Nu uita: dupa deschidere, pastreaza sticla la frigider. Evita apa carbogazificata, mineralizata, distilata sau demineralizata. In comert exista si apa de baut speciala pentru bebelusi.

Sursa: Mamica de Azi

.

"Bebelusii au nevoie de apa?" | cont nou | 4 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
08.05.09 07:19: liberena
Care e motivul pt. care trebuie pastrata apa la frigider dupa desfacerea sticlei??
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

08.05.09 08:24: micutza_25
Ciudat!Dupa desfacere sticlei...nu stiam ca trebuie pastrata la frigider. Motivul care ar fi?
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

01.07.09 23:18: Alina29
Eu personal mi-am alaptat fetita pana la un an si 10 luni. Am inceput diversificarea in alimentatia ei pe la 5 luni jumate - 6 luni.Pai pana la 5 luni jumate nu i-am dat apa deloc. Eu am citit multe articole care sustin ca sanul este suficient pentru bebelus, care tine si de sete. Si intr-adevar la inceput lichidul e mai mult ca apa, dupa ce suge putin abia apoi vine laptele care ii tine de foame.Se da apa bebelusului in cazul in care mamica ii da si lapte formula si in cazul asta, diversificarea se face mai devreme. Numai bine tuturor.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Evaluare
scor mediu 4
voturi 9


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent