· articole
· intamplari

0-1 ani: 0-1 ani: Bebelusii si problemele lor. Partea a II-a - Colici

Autor: Cora
data publicarii: 16.01.03


Copilul tipa, se zvarcoleste, indoaie genunchii spre piept, strange pumnisorii, se stramba de durere, parintii fac cu schimbul sa-l tina in brate sa-l linisteasca. Cina in doi nu mai exista, fiecare mananca pe apucate si cu noduri. Va suna cunoscut?

Colicile
Estimarile spun ca 1 din 5 copii au colici, cu crize de plans puternice dupa-masa, ce pot tine pina seara tarziu. Colicile difera de plansul obisnuit si putem sa vorbim de existenta lor cand copilul pare neconsolat, plansul se transforma in tipat, dureaza 2-3 ore, cateodata mai mult.

Aceste colici apar aproape zilnic, desi exista si nopti linistite.
Copilul care are colici isi trage genunchii spre piept, isi inclesteaza pumnisorii si are ritmul de activitate crescut. Isi inchide si deschide ochii brusc, isi incrunta sprancenele, chiar isi tine respiratia pentru cateva secunde. Activitatea intestinala creste si elimina "gaze". Somnul si masa sunt afectate de plans - copilul trage cu putere de sfarc (sau tetina), apoi o elibereaza brusc si incepe sa tipe. Dar aceste scenarii nu apar la toti copiii, nu exista doi bebelusi care sa reactioneze la fel, asa cum nu exista parinti care sa faca fata situatiei in aceeasi maniera.

Colicile incep deobicei din a 2-a sau a 3-a saptamana de la nastere (mai tarziu in cazul prematurilor) si se intensifica in jurul celei de a 6-a saptamani. Pentru un timp, noptile de cosmar par sa dureze o vesnicie, dar vor incepe sa dispara in jurul celei de a 12 saptamani de viata, iar la 3 luni (mai tarziu pentru prematuri) majoritatea colicilor dispar, iar bebelusul continua sa planga ocazional, din diverse alte motive, pana in jurul a 4-5 luni.
Desi aceste perioade de plans si tipete ce se repeta zilnic (dureaza mai mult sau mai putin, cu manifestarile prezentate mai sus) sunt denumite colici, nu exista o definitie clara a ceea ce reprezinta ele si cum difera exact de alte probleme care provoaca crizele de plans. Definitiile si diferentele reprezinta insa foarte putin pentru parintii care disperati incearca sa-si linisteasca bebelusul.

Ce cauzeaza colicile continua sa ramana un mister. Multe teorii elaborate sunt acum total sau partial respinse:
  • bebelusii care au colici isi exerseaza plamanii (nu exista evidenta medicala pentru asa ceva);
  • ei plang datorita discomfortului gastric provocat de alergii sau sensibilitate la alimentele pe care mama le-a consumat sau a anumitor componenti din laptele formula (ocazional acestea pot fi motive pentru colici);
  • plang din cauza parintilor neexperimentati (colicile nu sunt mai rare in cazul celui de-al doilea copil);
  • colicile nu sunt ereditare (par sa nu fie mostenite);
  • colicile sunt mai dese in cazul copiilor a caror mame au suferit complicatii pe perioada sarcinii sau nasterii (statisticile neaga acest lucru);
  • expunerea la aer curat starneste colicile (in fapt, multi parinti considera ca iesirea la aer curat este singura cale de linistire a bebelusului).

    Teoria cum ca starea nervoasa a mamei sporeste colicile este inca mult controversata. Desi multi experti spun ca plansul bebelusului o face pe mama nervoasa, altii sustin ca starea nervoasa a acesteia se transmite si bebelusului, facandu-l sa planga. Cel mai probabil este ca desi starea nervoasa a mamei nu cauzeaza colici bebelusului sau crize de plans, le poate insa inrautatii.

    O teorie curenta sustine ca plansul se datoreaza probabil imaturitatii fiziologice a nou-nascutului: toti bebelusii plang, iar colicile sunt doar o forma extrema a acestei manifestari. Alta teorie sustine ca tractul digestiv imatur se contracta la trecerea "gazelor" cauzand colicile. Cea de a 3-a teorie sustine ca spasmele intestinale dureroase apar datorita intreruperii influxului de progesteron dupa nastere. O alta explicatie inca in actualitate: sistemul nervos imatur al bebelusului nu stie sa inhibe reactiile nedorite, asa cum sunt crizele de plans. Mai exact, explicatia se datoreaza instinctului de conservare, care ne ajuta sa ne adaptam mediului inconjurator din prima secunda de viata.

    Probabil cea mai plauzibila teorie ar fi ca nou-nascutii, care in mod normal nu plang mult, poseda, dinainte de a se naste, un mecanism intern, inchis pentru stimulii externi, permitandu-le sa doarma si sa manance fara a acorda atentie prea multa la ceea ce-i inconjoara. Spre sfarsitul primei luni de viata (cand colicile apar in mod obisnuit), acest mecanism dispare, lasandu-i mult mai atenti si interesati de lumea ce-i inconjoara. "Bombardati" de senzatii (sunete, semne, mirosuri) pe durata unei zile, si incapabili sa le atenueze la timp, bebelusii ajung ca dupa-amiaza devreme sa fie practic super-stimulati si coplesiti de evenimente. Rezultatul: crize de plans inexplicabile, si, in cazuri extreme, colici. Pina la 3-4 luni, cateodata 5 luni, teoria ramane valabila, iar acesti bebelusi isi dezvolta capacitatea de a stapani senzatiile transmise de mediul inconjurator inainte ca acestea sa-i depaseasca, iar colicile dispar.

    Un factor de mediu ce pare sa contribuie la cresterea intensitatii numarului colicilor (este inca neclara aceasta varianta) este fumatul in casa. Mai multi fumatori in casa, mai multe probleme cu colicile.

    Ce este important de retinut vis-a-vis de colici este ca, in cazul copiilor care au mai multe probleme din cauza lor, cresterea in greutate nu este afectata, la fel dezvoltarea psiho-motorie. Copiii care au fost foarte plangaciosi ca bebelusi au aceleasi probleme de acomodare sau de stapanire ca si cei care ca bebelusi au fost foarte linistiti sau au avut crize de plans rare. Si, in cele din urma, sa nu uitam ca aceste colici si crizele de plans aparent fara motiv nu dureaza o vesnicie. :-)

    Medicamente pentru colici ?
    Parintii disperati apeleaza la medic sau farmacist pentru gasirea unei formule magice care va calma colicile si implicit va reduce crizele de plans. Din nefericire, medicamente care sa vindece complet colicile nu exista; si pentru ca multe dintre ele au si efecte secundare, medicii evita sa le prescrie. Aceste medicamente se inscriu in 2 categorii: cele care functioneaza, dar cu efecte secundare, si cele care nu functioneaza, dar parintii spera ca da. :-)
    Unul dintre medicamentele din cea de a 2-a categorie este Simeticonul (ingredient folosit si in preparatele pentru adulti ca "anti-gaz"), care in cazul copiilor care au intr-adevar mai multe "gaze" pare sa aiba efect pozitiv. Deoarece produsul nu este absorbit de corp, el prezinta siguranta si nu are efecte secundare. Daca colicile bebelusului par sa apara datorita "gazelor" intrebati medicul de Simeticon. In US acesta se gaseste sub denumirile: Mylicon si Phazyme.

    Un studiu recent a aratat ca folosind placebo starea bebelusului pare sa fie mai buna si acelasi lucru se intampla folosind chiar si apa sfiintita. :-)

    Unele medicamente le provoaca copiilor somnolenta: cele care contin alcool, diphenhydramine hydrochloride (Benadryl), chloral hydrate si fenobarbital. Indiferent daca aceste medicamente functioneaza sau nu, este inacceptabil ca parintii sa le foloseasca pentru un bebelus.
    Fenobarbitalul si homatropine methylbromide (asemanatoare atropinei, este folosita pentru relaxarea musculara) nu au efecte mai bune decit placebo si pot afecta sistemul nervos central al bebelusului. La fel alcoolul care poate duce la convulsii datorate scaderii bruste a nivelului de zahar din sange.
    Un alt medicament la folosirea caruia s-a renuntat este dicyclomine hydrochloride (Benthylol); ca si cele enumerate mai sus prezinta pericol asupra vietii bebelusului.

    Unii parinti considera ca ceaiurile de plante sunt mai sigure ca remedii pentru colici. De fapt acestea pot contine substante care actioneaza ca si medicamentele ce au in compozitie atropina. Desi unele ceaiuri comerciale pot avea efecte pozitive, nu orice planta medicinala trebuie incercata pe un bebelus.

    Concluzie: Medicamentele sau plantele medicinale pentru tratamentul copiilor plangaciosi si agitati nu sunt intotdeauna remediul pe care parintii trebuie sa-l foloseasca.

    Bibliografie
    "The 3 a.m. handbook - The most commonly asked questions about your Child's health" - W. Feldman;
    "What to expect the first year" - A. Eisenberg, H. Murkoff, S. Hathaway."
    .





  • "0-1 ani: 0-1 ani: Bebelusii si problemele lor. Partea a II-a - Colici" | cont nou | 29 comentarii
    Prag
    Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
    16.01.03 04:52: mamaluieric
    Cateceva din sfaturile pe care le-am primit de-a lungul timpului:
    Inainte de toate, ce este foarte important pentru bebe - sa ii fie caldut la burta. Intotdeauna. Indiferent daca este imbracat mai gros sau mai subtire (pt. iarna sau vara), burta copilului intotdeauna trebuie acoperita cu inca un strat, chiar daca este vorba doar de un scutec de panza.
    Mana sa fie calduta cand atinge burtica bebelusului. Daca nu e, trebuie incalzita inainte.
    1. Tu sau partenerul tau pe spate, se pune copilul "burta la burta" (il culci pe burta, burtile voastre sa se atinga) si respiri si inspiri rar si regulat.
    2. Copilul pe spate, ii descoperi burtica si incepi sa o masezi (adica "sa mangai" putin mai tare) circular, (de-a lungul muschiului circular al burtii) incepand din partea dreapta jos a copilului, in sensul acelor de ceasornic. Poti sa si canti incetisor un cantecel (1-2 strofe), cam atat dureaza o mansa. Cateva secunde pauza si se reia.
    3. Tu in sezut si copilul pe picioarele tale (capul in stanga ta), cu capul in jos, cu burta lui intre genunchii tai. Mana stanga o treci pe sub pieptul copilului si cu dreapta ii masezi usor burta, tot asa ca la pct. 2.
    4. O baie calduta linisteste copilul si poate si burtica. Se poate masa usor burtica timp de 1-2 minute si aici.
    5. Daca alaptezi, poti sa bei niste ceai de chimion sau anis care va trece in lapte si astfel ajuta bebelusul.
    Dintre preparate pe baza de plante, mie mi s-a recomandat la vremea aceea Sab Simplex.
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    02.04.09 03:28: mirela1974
    Singurul care ne-a facut bine a fost Infacolul . Tot simeticon contine ,la fel ca si Sab Simplex,dar primul pe noi nu ne-a ajutat.
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    15.04.09 12:34: iooliana
    Buna drage mamici,Si eu tot INFACOL folosesc, si pare bun, desi nu am cu ce sa fac comparatie, deoarece nu am folosit altceva. Totusi, cateodata, aud in stomacelul copilului gaze, el fiind foarte agitat. Atunci il iau in brate, il lipesc cu burtica de burta mea si il legan, ma plimb cu el prin camera si se calmeaza. Sper sa functioneze asta si la voi. Merita incercat.Multa sanatate va doresc!
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    01.05.09 20:08: bitzamastery
    Vand Infacol, sirop anticolic pt bebelusi, sigilat, original din UK, expira in 2010 . Pret 50 Ron cutia, rog seriozitate. Infacol este un sirop care ajuta la eliminarea disconfortului provocat de colici, gaze, dureri. Acest produs nu contine alcool, zahar si coloranti. Este un produs fabricat in Marea Britanie si este cel mai eficient si recomandat produs in tratarea colicilor. Produsul contine 100 doze de 0.5 ml si se administreaza cu pipeta inainte de fiecare hranire. Pe langa acest produs va recomand un nou medicament cerut de dumneavoastra( Colief ), acest produs ajuta la hranirea normala a bebelusului ajutand digestia acestuia si in acest fel inlaturand disconfortul creeat de colici. Acest produs se ia in combinatie cu Infacol, este un produs 100% natural, se utilizeaza fara reteta medicala si se administreaza sub forma de picaturi(4) in laptele copilului dumneavoastra, pentru mai multe detalii cititi prospectul. Pretul este de 100 ron. Contact: 0723 230 520, mail: [email protected]
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    07.07.09 01:57: iooliana
    Revin cu alte completari legate de colici....dupa cum am spus mai devreme am folosit Infacol care mai ameliora putin colicii. M-am hotarat sa incerc si Colic Baby si am constatat ca a avut mai mult efect decat Infacol. Cum nu-i mai dadeam Colic Baby o zi cum plangea foarte tare. Acum bebe are trei luni si am incetat sa-i mai dau Colic Baby si mai are foarte putin colici...aproape deloc. E mai scumpicel, dar la noi a avut efect. Am mai incercat si Gripe Water de la PHARCO, dar fara niciun rezultat. Mult succes!
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    07.11.09 10:00: manuti
    Vand Infacol si Colief, sirop anticolic pt bebelusi, sigilat, expira in 2011 . Pret 30 Ron cutia, Infacol este un sirop care ajuta la eliminarea disconfortului provocat de colici, nu contine alcool, zahar si colorantI infacol inlatura durerile de burtica generate de colici, ajuta la eliminarea usoara a gazelor, inlatura crampele. . Este un produs fabricat in Anglia si este cel mai eficient si recomandat produs in tratarea colicilor. In Bucuresti livrarea se face la domiciliu, IN CATEVA ORE, GRATUIT, in tara prin curier rapid 1 zi sau posta romana 3-4 zile tel 0746209862 SCARLAT EMANUEL
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    09.02.10 01:31: miki_anais
    buna. eu am observat ca buburuza mea are dureri mari de burtica atunci cand mananca foarte repede, adica atunci cand tetina ii permite, fiind cu gaura foarte larga sau cu gaura chiar in varful acesteia, in concluzie am inlocuit tetinele cu unele cu varf teshit (inclinat), din latex ( de la nuk ) si am observat ca are mai putine dureri (sau aproape deloc) de burtica. si foarte important la noi este sa scoatem aerul din burtica de mai multe ori in timpul mesei si dupa. va doresc succes si multa sanatate bebelushilor
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    Buna tuturor,Sunt nou pe acest forum si a gasit un subiect foarte interesant. Cu acest raspuns vreu sa il ajut pe mamici a caror bebelusi sufera de colicii, sa gandeasca si la acele solutii cu care pot fi evitate medicamentele si preparatele care nu sunt naturale pentru un organism atat de fraged.Am un baiat de un an si doua luni. La inceput am avut ore foarte grele din cauza colicii, dar am gasit o solutie foarte confortabila si prin minune toate probleme legate de colici au disparut.Aceasta solutie este un leagan special conceput pentru nou-nascuti si copii mici de unele specialisit recomandat si celor nascuti prematru.Leganare copilului in pozitite de fat, aproape in toate cazurile calmeaza durerile de stomac la bebelusi. In aceasta pozitie bebelusul poate sa relaxeze si in foarte scurt timp adoarme. Acest sentiment al leganarii deja cunoscuta din pantecul matern il calmeaza si ofera un feeling placut si ajuta in atenuarea disconfortului gastric al bebelusului.Este foarte confortabil pentru bebelusi, deoarece pot aseza in pozitie de fat. Sa nu utam ca bebelusul este in pozitie de fat timp de 9 luni (aproximativ), dar dupa nastere punem intr-un un pat tare care este foarte neobisnuit si necunoscut pentru el. Cu utilizare acestui leagan cate o ora de doua sa de trei ori pe zi putem ajuta sa fie mai usoara acomodarea bebelusului cu noul mediu si avem posibilitatea sa oferim confortul de care are nevoie un bebelus pentru dezvotare sanatoasa.Acest leagan este un lucru fantastic pot sa spun asta din experinta proprie dar si pe baza feedbackului de acele mamici care au incercat si folosesc chiar si acum cand bebelusul are un an.In acest timp am acordat mai multa atentie alimentatiei dar viata a devenit mult mai usoara cu acest leagan.Detalii pe: http://www.leagan-beto.eu
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    20.07.11 12:41: FARACOLICI
    Buna ziua.Pentru cei care doresc cu adevarat sa scape de colici, va recomand sa incercati Bebe BOWEN.Nu este magie, este o terapie cu rezultate uimitoare. Inca de la prima sedinta veti observa ca bebe nu v-a mai avea probleme cu colici si chiar cu dureri provocate de cresterea dintisorilor.Va pot oferii mai multe detalii la tel:0740272313pentru cei din Cluj, va pot ajuta eu GRATIS.
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    07.06.12 12:49: Brunetty10
    Si noi am avut probleme cu colicii... doctorita mi-a recomandat sa ii dau ceai baby calm ... dar cum nu e dulce mi la refuzat ... nu a baut .. apoi i-am dat baby drink deoarece e dulce si are un gust bun ... Acum are 6 luni jumate si ii mai dau inca Bonnisan, si uneori Gripe Baby Wather ( asta mai mult cand e constipat ) deoarece il ajuta ...
    Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

    Legaturi
    Cabinetul parinti.com

    Articolul cel mai citit despre primii pasi:
    Bebelusii si problemele lor. Partea a II-a - Colici

    Articole de Cora

    Evaluare
    scor mediu 4.32
    voturi 40


    Prost
    Normal
    Bun
    Foarte bun
    Excelent