· articole
· intamplari

Bebelusul tau are febra?

Autor: Anne-Marie
data publicarii: 02.06.02


Bebelusul tau plange. Este nelinistit si irascibil. Stii ca ceva nu este in regula. Ii pui mana pe frunte si iti dai seama ca suspiciunile tale sunt intemeiate: are febra.

Ce faci acum?

Ce este febra?

Conform Academiei Americane de Pediatrie, febra este cresterea temperaturii corpului peste temperatura normala, un “raspuns” obisnuit al corpului in cazul unor infectii. Ce inseamna temperatura normala? Temperatura bebelusului este variabila in timpul zilei: creste daca el este activ, daca este imbracat gros, daca se afla intr-o camera incalzita excesiv. De aceea, o temperatura a corpului de pana la 38°C este considerata normala pentru un copil sanatos.

Febra este de fapt un semn ca sistemul imunitar functioneaza adecvat pentru a lupta cu o infectie. Cand bacteriile sau alti germeni invadeaza corpul, febra stimuleaza producerea de leucocite pentru a distruge “invadatorii”. Febra il poate face pe bebelusul tau sa se simta incomfortabil, dar este rareori daunatoare.


De ce fac bebelusii febra?

Febra este in mod normal asociata cu boli comune, ca raceli, gripe, infectii ale urechii. Poate de asemenea sa fie asociata cu probleme respiratorii ca pmeumonia, cu infectii urinare sau cu diverse tipuri de infectii virale. Unii bebelusi fac febra dupa ce au fost vaccinati.

O febra scazuta, in cele mai multe cazuri, nu face rau copilului. La unii copii, temperatura ridicata poate determina accese numite convulsii febrile care ii pot face sa devina palizi, sa se inabuse, sa aiba convulsii sau chiar sa-si piarda constiinta. Aceste convulsii dureaza de obicei unul sau doua minute, dar uneori pot dura si pana la 10 minute. Din fericire, chiar daca pe tine, ca parinte, o astfel de criza te poate speria, este rareori periculoasa pentru copil. Daca copilul tau are o astfel de criza, nu-l lega. Atata timp cat este intr-un loc sigur, de unde nu poate sa cada, departe de obiecte periculoase, trebuie sa lasi convulsiile sa se termine, apoi sa chemi imediat medicul pediatru.

Vatamarile creierului datorate febrei sunt rare. Mult mai periculos este sa expui copilul la surse externe de caldura cum ar fi, de exemplu, sa il lasi intr-o masina parcata in soare. In astfel de cazuri, temperatura copilului poate creste periculos de mult, intr-un timp relativ scurt.
.

"Bebelusul tau are febra?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de Anne-Marie

Evaluare
scor mediu 3.52
voturi 17


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent