· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Beneficii lapte UHT

Rolul covarsitor al Calciului in prevenirea acestei maladii silentiose, care sunt sursele majore de Calciu cu inalta biodisponibilitate (care dintre legume, sardine, lapte) printre alimentele procesate mai gasim vreo sursa valoroasa de Calciu ? (de pilda laptele UHT mai are Calciu?), cat lapte ar trebui sa bem zilnic pentru a ne asigura doza zilnica de Calciu. Inhibitori ai absorbtiei de Calciu – alcool, cofeinaCu un continut de 120mg Ca / 100ml, laptele de vaca are o mare concentratie de Ca, fiind apreciat ca cea mai importanta sursa de Ca din alimentatia umana. In plus, fiind abrosbit in intestin in proportie de 25-40%, acest Ca prezinta o foarte buna biodisponibilitate. In Germania, 59% din necesarul zilnici de Ca provine din lapte si alte produse lactate.

Este unanim acceptat ca biodisponibilitatea Ca din lapte este mai mare decat din alte alimente, datorita prezentei lactozei, cat si a fosfopeptidelor cazeinei (proteina din lapte) si a absentei factorilor antinutritivi.

In cazul femeilor la menopauza, s-a constatat o usoara tendinta de scadere a vitezei de absorbtie a Ca in urmatoarea ordine: lapte integral, iaurt, lapte cu ciocolata, branza. Laptele ofera nu numai Ca si si un pachet de nutrienti pentru construirea sistemului osos ci si componente care controleaza metabolismul Calciului. Laptele te impacheteaza cu sanatate, sa imbratisam virtutile lui.

Laptele poate fi un aliat in lupta cu kilogramele. S-a descoperit ca prezenta acidului linoleic conjugat in lapte (un acid gras cu legaturi duble conjugate, cunoscut si sub numele de acid rumenic) te poate ajuta sa scapi de surplusul de grasime din tesuturi. Daca adaugam si faptul ca grasimea laptelui are un efect protector impotriva mai multor tipuri de cancer (piele, san, stomac si colon) cred ca nu ne mai ramane nici un motiv sa ocolim laptele (daca o faceam pana acum). Grasimea laptelui are si un efect protectiv impotriva deteriorarii dintilor, acest efect fiind atribuit partial adsorbtiei grasimii pe suprafata dintilor la om si partial efectului antimicrobian al acizilor grasi nesaturati din lapte. Acidul rumenic sau CLA (Conjugated Linoleic Acid) are cea mi mare concentratie in laptele integral (5.5mg/g de grasime), urmand in ordine descrescatoare untul, smantana, branza). Acidului linoleic conjucat CLA i-au fost atribuite numeroase proprietati fiziologice. Beneficiile lui de sanatate includ:
o Activitate anticarcinogenica
o Activitate antilipogenetica – studiile au aratat ca o dieta cu 1.4 – 6.8g/zi de CLA reduce grasimea corporala cu pana la 22%. Efectul este mai vizibil in cazul grasimii abdominale.
o Activitate anitaterosclerotica
o Activitate antidiabetogenica
o Modulator al metabolismului lipidic si a functiei imune

Intre 2 si 12 luni este perioada cea mai propice de instalare a rahitismului, pentru ca in acest prim an de viata se inregistreaza cel mai mare ritm de crestere (niciodata organismul uman nu se mai intalneste cu acest ritm). De aceea consumului unui litru de lapte pe zi de catre viitoarea mamica este esential in asigurarea unui aport considerabil de vitamina D, a carei carenta poate duce la rahitism. Vitamina D intervine in absorbtia activa a calciului si fosforului, elemente de care organismul copilului are mare nevoie pentru formarea oaselor scheletului si smaltului dentar. Carenta vitaminei D determina tulburarea absorbtiei intestinale. Odata cu aceasta scade si capacitatea tubului renal de a reabsorbi fosforul. Iar perturbarea metabolismului fosforului, produce implicit anomalii in metabolismul calciului. Principala sursa naturala de vitamina D, la copil, o reprezinta transformarea provitaminei D (ergosterolul), din piele, sub influenta razelor ultraviolete.

Dar si intre 2 şi 12 ani, înălţimea şi greutatea copiiilor se dublează, construindu-se fundaţia corpului ce va dura de-a lungul vieţii. O nutriţie corespunzătoare nevoilor din această perioadă a vieţii are o importanţă vitală. Lipsa anumitor minerale şi vitamine din dieta copiilor cauzează deficienţe fizice şi are influenţă asupra dezvoltării mentale. Alimentaţia prin şcoli, acolo unde exista, îmbunătăţeşte starea de sănătate a şcolarilor şi încurajează familiile sărace să trimită copiii la şcoală. Este oare intamplator ca a fost ales laptele pentru alimentatia in scoli? Fara exagerare, laptele intruneste calitatile alimentului ideal, prin cele 8 din cele mai importante 10 vitamine: Ca, Mg, carbohidrati, vit.B6, B9, vit.D, toate in proportii echilibrate si usor asimilabile de catre organism astfel incat nu mai avem nevoie de suplimente alimentare, daca il consumam regulat.

Solicitarea cotidiana ne pune la incercare vitalitatea si sistemul nervos. Stresul psihic este la cote foarte inalte. Aglomerarea urbana si poluarea isi aduc din plin aportul la scaderea rezistentei organismului. Ce ne ramane de facut pentru a tine pasul cu provocarile zilnice? Sa ne odihnim noaptea printr-un somn de 8 ore si sa pretuim micul dejun.Consumand regulat lapte ne protejam familia.

HAPPY HOUR SHOW – MITURI
Mit 1 - Luni: Termenul de valabilitate al laptelui UHT este extins deoarece contine conservanti.Fals:
Tratamentul termic aplicat laptelui, de tip soc termic 2-4 sec, urmat de ambalarea in conditii aseptice in ambalaje multi strat protejeaza laptele de contactul cu lumina si oxigen.

Mit 2 - Marti: Laptele isi pierde proprietatile nutritive prin tratamentul UHT
Fals: Tratamentul de tip soc termic, adica incalzire - racire foarte rapida – UHT- si ambalarea aseptica sunt modalitati sigure de pastrare a tuturor valorilor nutritive, vitamine si calciu.

Mit 3 - Miercuri: Laptele de la taran este mai bun decat laptele UHT.
Fals. Laptele UHT este de o calitate superioara, fiind supus mai multor controale ceea ce inlatura posibilele riscuri de contaminare si anulare a proprietatilor nutritive: provenienta de la animale purtatoare de microorganisme daunatoare.

Mit 4 - Joi: Pe 20 Iunie sarbatorim Ziua Mondiala a Laptelui in Parcul Tineretului ca sa aflam cine poate bea cea mai mare cantitate de lapte intr-o singura zi.
Fals: De Ziua Mondiala a Laptelui avem ocazia sa ne distram si sa invatam totul despre importanta laptelui, despre ce inseamna tehnologia UHT!

Mit 5 - Vineri: Pe 20 Iunie sarbatorim Ziua Mondiala a Laptelui in Parcul Tineretului ca sa aflam de ce laptele nu e verde, daca vacutele mananca doar iarba.
Fals: De Ziua Mondiala a Laptelui avem ocazia sa ne distram si sa invatam totul despre importanta laptelui, despre ce inseamna tehnologia UHT! .

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.33
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent