· articole
· intamplari

Botezul bebelușului – Cel mai frumos eveniment din viața unei familii
Esența Botezului este de fapt slujba de Botez care se petrece la biserică (unde bebelușul este creștinat și primește prima Taină Sfântă care este foarte importantă pentru sufletul său) și nu petrecerea fastuoasă care are loc cu invitați la restaurant (cum le place la români să facă în ziua de azi).Prin Botez, respectiv prin scufundarea bebelușului de trei ori în apa din cristelniță, îi sunt iertate toate păcatele strămoșești.

Când este momentul cel mai potrivit să se facă Botezul bebelușului?
Conform Bisericii Ortodoxe cel mai bine este ca Botezul să aibă loc când bebelușul are cel puțin 3-4 săptămâni, sau chiar 40 de zile. Dacă este un caz special, când sunt anumite probleme de sănătate, este recomandat ca Botezul să aibă loc mai repede de această dată. Părinții care au un copil cu probleme, mai slab sau bolnăvicios, sunt sfătuiți de preoți să facă slujba de Botez cât mai repede.

Ce nume alegem pentru bebeluș?
La Botez bebelușul primește un nume creștin, care trebuie să fie un nume de sfânt. Cele mai populare nume creștine pentru un băiețel și o fetiță sunt Ioan și Maria. De ce este bine ca numele de botez să fie la fel ca numele unui sfânt? Se consideră că acest patron îl va proteja pe copilul botezat pe tot parcursul vieții lui.

Ce rol au nașii la Botezul bebelușului?
Nașii sunt părinții spirituali ai copilului și au un rol deosebit la Botezul acestuia. Aceștia sunt numiți în popor și cumetri. Prin participarea la Botez ei își asumă o mare răspundere în fața lui D-zeu și în fața familiei bebelușului, de a ajuta la educarea acestuia în spiritul Religiei Ortodoxe. Ei trebuie să se împărtășească la preot. Tot ei sunt cei care trebuie să plătească o sumă de bani pentru slujba de Botez. De asemenea, tot nașii pregătesc anumite lucruri pentru botez: fașa, lumânări botez, prosopul și săpunul pentru preot, trusoul complet pentru bebeluș cu diferite hăinuțe, uleiul pentru biserică, iconița și 1-2 cruciulițe. Nașii spun rugăciunea Crezul și țin lumânările de Botez aprinse.

Nașii pot alege să facă și un decor la altar sau un decor pentru masa preotului. Nu trebuie să lipsească decorul cristelniței, care poate fi simplu doar cu flori, sau cu flori și tul.Care este semnificația lumânărilor de Botez?
Aceste lumânări speciale semnifică Lumina Lumii, lumina lui Hristos. Se spune că un copil botezat deschide ochii în lumina Credinței și această lumină nu este combătută de întuneric. Lumânările simbolizează credința, iluminarea și adevărul. Cu ajutorul lumânărilor aprinse ,,este luminat interiorul ființei sale și este călăuzit prin viață.

Ce lucruri trebuie cumpărate pentru Botez?
În primul rând nu trebuie să lipsească crijma și lumânările de Botez. Crijma este acea bucată de pânză care se folosește pentru fiecare lumânare. În zona Moldovei în crijmă se pune busuioc și flori, acesta fiind un ornament deosebit pentru fiecare lumânare. În anumite zone se obișnuiește să se pună la lumânarea de Botez și o bucată de tul alb care are semnificația hainei nevinovăției. Trebuie și un prosop moale, cu el se șterge bebelușul când este scos din cristelniță de preot.

Trusoul de botez trebuie să cuprindă hăinuțe diferite (pentru vară sau pentru iarnă, depinde de perioada din an când are loc Botezul). Copilul trebuie să fie îmbrăcat în funcție de anotimp, nu trebuie să-i fie nici cald, nici frig. sunt necesare: un scutec, o fașă mare, o pătură și diferite hăinuțe din care pot face parte: body, pantaloni, salopetă, bonețică, costumaș și altele.

Un lucru foarte frumos care trebuie cumpărat la Botez este albumul bebelușului, în care se vor pune fotografiile făcute la slujba de la biserică, dar și la petrecerea din locația aleasă pentru invitați.Care sunt cele mai cunoscute superstiții la Botez?
În credința ortodoxă din zona Vrancei se spune că pruncii care mor și nu au fost încă botezați nu mai ajung în rai. Mai mult decât atât, în popor se spune că ei s-ar putea transforma în strigoi și că s-ar răzbuna pe familie și pe cei din sat.

Demult, oamenii îți creștinau mai devreme copiii, chiar mai repede de 14 zile. Lor le era teamă ca bebelușul să nu moară și să rămână nebotezat. În cartea ,,Nașterea la româniˮ etnologul F. Simion Marian scria: ,,Copilul care nu se botează un timp îndelungat va avea ochi mari și asta de dorul botezuluiˮ.

Lumânarea de botez se făcea acasă din ceară galbenă de către nași. Aceștia o împodobeau cu o bucată de pânză albă și cu flori naturale, de câmp. Se alegea o singură pereche de nași iar aceștia trebuiau neapărat să accepte să țină în brațe bebelușul la slujba de Botez, în caz contrar, dacă refuzau, se considera că fac un păcat.

Copilul primea un nume creștin, de sfânt, ales de nașă, iar mama acestuia îl afla abia în biserică, când se ținea slujba.

"Botezul bebelușului – Cel mai frumos eveniment din viața unei familii" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre de pretutindeni:
Cele mai frumoase ghicitori pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent