· articole
· intamplari

Botulismul, un pericol real pentru sugariBotulismul este o boala cauzata de o toxina, sau o otrava, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Poate duce la paralizie, la pierderea senzatiilor sau a functiei muschilor, in cazul in care nu este tratata. De asemenea, mai poate cauza dificultati in respiratie. Este o boala rara, dar care poate fi fatala.Botulismul alimentar – bacteria se dezvolta si produce toxina in medii sarace in oxigen, cum este mancarea la conserva.
Botulismul de plaga – bacteria intrata intr-o rana produce o infectie periculoasa care duce la producerea toxinei.
Botulismul sugarilor – cea mai comuna forma a bolii, incepe dupa ce bacteria patrunde in sistemul digestiv al sugarului si incepe sa se dezvolte. Apare de obicei intre sase saptamani si sase luni

Sursa botulismului alimentar este aproape intotdeauna consumarea alimentelor conservate. Conservele facute in casa, care sunt sarace in acid, precum fasolea verde, porumbul, fructele de mare, ardeii iuti, sunt cele mai periculoase, dar stim foarte bine, ca si in comert au mai aparut conserve infestate. La sugari, sporii bacteriei sunt consumati apoi cresc si se inmultesc in intestine, dupa care incep sa produca toxina botulinica. Sursa sporilor de bacterii sunt de obicei borcanele cu miere, sirop de porumb sau expunerea la solurile contaminate.
Cum cel mai bine este sa previi decat sa tratezi, mai ales cand tratamentul este dificil si indelungat, iata care sunt masurile de precautie care trebuie luate in orice familie:
• Foloseste tehnicile de conservare corecte, atunci cand pregatesti conserve in casa. Alimentele trebuie fierte la cel putin 121 de grade Celsius.
• Inainte de a consuma mancarea conservata, fierbe-o timp de 10 minute.
• Nu consuma conserve din comert daca au miros de stricat sau recipientul este desfacut sau umflat.
• Daca pregatesti cartofi la cuptor in folie, consuma-i atunci cand sunt inca fierbinti sau pastreaza-i la frigider, NU la temperature camerei.
• Nu da bebelusului sub un an miere sau sirop de porumb, nici macar o lingurita.

Despre miere se spun numai cuvinte de lauda, fiind considerata un aliment valoros pentru sanatatea organismului. Insa, exista si exceptii: bebelusii.
Introdusa in alimentatia bebelusilor, adesea folosita pentru a indulci suzeta, mierea poate provoca o afectiune foarte grava: botulismul infantil.
Aceasta afectiune destul de rara, descoperita de peste 30 de ani, a reaparut in atentia societatii in urma cazului publicat de revista „The Sun”. Logan Douglas, un bebelus in varsta de aproape 1 an, a paralizat din cauza unei toxine extrem de periculoase, contractata se pare printr-o suzeta inmuiata in miere. Acesta se zbate pentru viata, conectat la aparate, pe un pat de spital din Scotia.
In urma unor teste efectuate asupra calitatii mierii, s-a descoperit ca doar 5% contine bacteria responsabila de aparitia botulismului infantil. Desi s-au descoperit acesti spori in miere, numarul lor este extrem de redus pentru a-i afecta pe adulti, insa suficient pentru a-i imbolnavi pe bebelusi.
Temperatura folosita la pasteurizarea mierii nu este destul de ridicata pentru a ucide sporii care cauzeaza botulismul infantil.

Botulismul se considera a fi urgenta medicala; pacientul va fi internat in spital si monitorizat cardio-respirator. La nevoie va fi intubat si va fi trecut pe ventilatie mecanica asistata, daca paralizia progreseaza rapid.
Pana la un an nu exista tratament adecvat impotriva botulismului , acele medicamentele nu se pot administra unui sugar sub 12 luni.
Pericolul de deces este astfel considerabil.
Dupa 12 luni in cazul in care copilul contacteaza botulism se pot administra medicamentele, tratamentul adecvat si astfel dispare pericolul.
De aceea este contraindicata in mod special mierea sub 12 luni.
Nu spune nimeni ca de la 1 an si o zi gata copilul e safe si nu mai poate face botulism. Nu. Poate face dar in acel caz este tratabil

Surse :
Ro medic
Acasa.ro
Sfatul medicului.ro
Sanatatea tv .ro
Medfam.ro
www.who.int.

"Botulismul, un pericol real pentru sugari" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent