· articole
· intamplari

Calculatorul in viata unui copil

Autor: Cora
data publicarii: 08.11.04


Copiii de azi cresc practic cu un calculator in casa. Ce facem insa noi parintii ca acesta sa nu devina singura sursa de invatare si educatie pentru ei?

In ultimii ani, calculatorul a devenit un obiect tot mai des intilnit intr-o casa. Posibilitatea si dorinta de a transmite si primi informatii cu usurinta pune in inferioritatea grija facturii de telefon, tot mai incarcata. Stiri, vreme, sport, informatii medicale, jocuri prin internet au devenit tot mai accesibile si tot mai multi adulti le prefera.


Toate aceste oportunitati le extindem si le transmitem si copiiilor, uneori fara sa ne dam seama. Le aratam cat de convenabil este un calculator si omitem uneori sa-i indrumam sa treaca prin procesul de invatare clasic (ex. aranjarea cuburilor sau constructiile LEGO, betisoare de numarat, carti de colorat si desenat, scrierea de mana etc.).

Unii copii invata sa scrie si sa citeasca cu jocuri de calculator mai degraba, in loc sa foloseasca mai intai carti cu imagini si cuvinte corespunzatoare fiecarei varste. Acesti copii isi citesc povestile la culcare on-line, in loc sa o faca impreuna cu parintii, in pat. Incet, traditiile se rup si calculatorul devine unul din elementele principale in procesul de invatare pentru un copil. Multi parinti prefera sa cumpere jocuri educative pentru copii la calculator in loc sa opteze pentru jocuri traditionale si carti de colorat sau cu imagini in relief.

Parintii lasa procesul de invatare in seama calculatorului si petrec tot mai putin timp de calitate cu proprii copii. Cea mai importanta treapta in procesul de invatare si educatie a copiiilor este insa interactiunea cu cei din jur. In cazul in care copiii isi petrec toata ziua in fata unui monitor, ei nu vor invata sa-si imparta lucrurile, sa-si astepte randul, si uneori nu vor cunoaste lucruri de baza, simple, precum bunele maniere. Copiii au nevoie sa interactioneze cu alti copii, adulti si animale. Ei au nevoie sa experimenteze lucrurile mai intai cu mana si nu in fata unui monitor de calculator.

Calculatorul are si un beneficiu - copiii care-l folosesc sunt mai inteligenti sau cel putin asa spun statisticile din ultimii ani. Cei care stiu sa foloseasca foarte bine un calculator au avantajul de a-si gasi un serviciu in domeniu mult mai usor si se adapteaza repede schimbarilor tehnologice.

Copiii pot sa-si completeze temele on-line. In unele parti ale lumii, daca un copil pierde o zi de scoala, el poate gasi lectiile si temele din ziua respectiva publicate pe internet. Acest lucru este binevenit cand copilul este bolnav, dar oare este normal ca acesta sa-si inchipuie ca este normal sa lipseasca de la scoala, atata timp cat va gasi informatiile necesare pe internet?

Si sa nu uitam insa de un mare dezavantaj al calculatorului - cand copiii se autentifica on-line, inocenta lor este usor de depistat. Copiii devin astfel tinte usoare pentru adultii care se dau drept copii de aceeasi varsta. Obsedatii sexuali de multe ori ajung sa discute on-line cu copii, sa le sustraga usor informatii despre ei si familie si chiar sa le propuna intalniri in realitate. Copiii sunt inocenti si cinstea pe internet poate crea probleme grave. De multe ori copiii nu inteleg sau nu stiu acest lucru si finalul discutiilor on-line poate deveni uneori nefericit.

Ca o concluzie - copiii se pot bucura de calculator daca acesta este folosit cu cap. Parintii care isi supravegheaza copiii cand acestia utilizeaza calculatorul pot fi mai linistiti ca aproape totul este in siguranta.
Calculatorul face parte din valul viitorului, dar tehnicile vechi de invatare si educatie nu trebuie uitate sau date deoparte. Un copil trebuie sa interactioneze fizic cu alti oameni si nu trebuie sa invete absolut totul la calculator.


Exista anumiti factori care ar trebui luati in considerare cand decizi sa aduci un calculator in viata copilului.

Cand are nevoie copilul de propriul calculator?
Un copil mai mic de 10 ani poate imparti calculatorul impreuna cu parintii. Un copil care foloseste des calculatorul familiei pentru a-si rezolva temele - incepand cu clasa a 7-a sau a 8-a de multe ori - poate beneficia de un calculator propriu. Nu cumpara un calculator prea devreme, ca acesta sa creasca cu el. Cand copilul va mai creste si va dori sa-l foloseasca s-ar putea ca software-ul sa fie depasit si viteza mult prea mica pentru utilizare.

Ce ar trebui sa stiu despre continutul unui joc de calculator pentru copii?
Mai intai trebuie sa cunosti despre ce anume este vorba in joc si ce caractere/personaje sunt implicate in el si care le sunt reactiile. Comportamentul lor este conform cu ceea ce crezi ca este normal sa vada copilul tau? Elementele pe care este construit jocul sunt prea intense (prea multa actiune) pentru copil? Singurul mod prin care poti depista acest lucru este sa joci tu jocul mai intai, de la un capat la altul si toate variantele pe care le are. Clasificarea jocurilor dupa varsta utilizatorilor (ca si cea facuta in cazul audientei la TV) poate sa iti ofere informatii generale, dar numai tu esti in masura sa decizi daca intr-adevar jocul este conform cu varsta copilului. De asemenea, acorda o atentie deosebita reclamelor incluse de anumite companii in jocurile pe calculator sau cele video prezente pe piata. Produse comerciale de genul cerealelor sau dulciurilor sunt transformate in personaje ale unui astfel de joc. Fi atent la mesajul pe care aceste personaje il transmit copilului.

Ce limite ar trebui sa impun in folosirea calculatorului si a jocurilor video?
Este un lucru bun ca in jurul tehnologiei sa existe reguli impuse de parinti, dar nu exista nici un numar magic al minutelor alocate jocului. Parintii trebuie sa-si evalueze proprii copii si comportamentul lor inainte de a stabili reguli. Daca un joc pe calculator sau video duce la un comportament agitat, violent atunci trebuie stabilita o limita de timp sau o regula care sa restrictioneze utilizarea acestuia inainte de culcare. Daca iti faci probleme sa expui copilul unui joc mult prea violent pentru varsta lui, nu uita sa-l verifici personal inainte de a i-l pune la dispozitie. Odata ce stabilesti limite atat de timp cat si asupra tipului de joc pe calculator sau video, asigura-te ca toti adultii prezenti in viata copilului, inclusiv bunici sau bone, cunosc aceste reguli si le accepta.


Surse:
Baby Steps - special edition, 2004;
Resurse internet.

.

"Calculatorul in viata unui copil" | cont nou | 14 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Aoleu Admin! de ce ati schimbat cuvintul computer cu calculator? Eu am scris articolul despre computere, nu despre calculatoarele de buzunar!:-) Denumirea de calculator atribuita computerelor este gresita, si multi romani insista cu aceasta greseala de vocabular, chiar fara sa vrea.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

08.11.04 12:59: ginlei
Calculatorul este un rau necesar pentru un copil.Trebuie doar sa i se stabileasca un program cat de cat organizat,pentru ca timpul acordat calculatorului poate afecta timpul de invatat, joaca, timp care este fiecare important in felul sau. Copiii mei au avut calculator da la 14 ani.Sigur ca acest lucru nu a avut influenta asupra alegerii domeniului lor de meserie. Asta e.Parerile sunt mereu impartite pentru fiecare problema.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 4.14
voturi 107


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent