· articole
· intamplari

Calendarul vaccinarilor

Autor: Cora
data publicarii: 31.01.05


Majoritatea bolilor ce pot fi prevenite prin intermediul vaccinurilor sunt produse de virusi sau bacterii. Vaccinurile care previn imbolnavirea, contin virusi si bacterii dezactivati sau morti, specifici fiecarei boli. Vaccinurile ajuta organismul sa recunoasca si sa lupte impotriva acestor agenti patogeni la fiecare contact cu o persoana bolnava sau purtatoare a unuia dintre ei.

Etapele prin care vaccinul actioneaza asupra unei boli sunt:
  1. Administrarea vaccinului prin injectare sau sub forma de spray (in viitor prin acesta metoda se va putea administra vaccinul impotriva gripei).

  2. In urmatoarele saptamani organismul produce anticorpi si celule de recunoastere impotriva acestor agenti dezactivati sau morti continuti de vaccin.
  3. Anticorpii pot lupta impotriva agentilor patogeni reali daca persoana vaccinata este expusa acestora si ei invadeaza organismul. Anticorpii vor ajuta la distrugerea acestor agenti si astfel persoana in cauza nu se va imbolnavi.
  4. Anticorpii si celulele de recunoastere vor ramine de garda in organism pentru multi ani dupa vaccinare, pentru a-l proteja impotriva agentilor patogeni reali.
Majoritatea vaccinurilor sunt administrate copiilor mici, dar unele dintre acestea trebuie readministrate de-a lungul vietii pentru a putea oferi protectie maxima. Aceasta protectie se numeste imunitate. Vaccinurile sunt importante si reprezinta o cale de siguranta prin care ne putem mentine sanatosi.

Majoritatea nou-nascutilor prezinta imunitate pentru cateva luni dupa nastere (< 1an) datorita anticorpilor pe care-i preiau de la mama. Totusi, multi copii nu au imunitate materna pentru tusea convulsiva (pertusis), poliomielita, hepatita B sau Haemophilus influenzae tip B (bacil raspunzator de infectii acute aparute in general sub 5 ani: meningita purulenta, artrita si epiglotita).

Imunizarea individuala a copiilor ajuta si la mentinerea unei comunitati sanatoase. Oamenii care nu au putut fi vaccinati vor fi astfel mai putin expusi riscului de infectare datorita agentilor patogeni purtati de copiii nevaccinati. Imunizarea previne de asemenea epidemiile.

In cazul in care copilul nu este vaccinat si a fost expus unor agenti patogeni, organismul lui poate sa nu fie suficient de puternic sa lupte impotriva lor. Inaintea aparitiei vaccinurilor, multi copii au murit datorita: tusei convulsive, rujeolei (pojar) sau poliomielitei, boli care acum pot fi prevenite prin imunizare. In ziua de astazi acesti agenti patogeni inca exista, dar apar tot mai rar datorita vaccinurilor administrate la timp din copilarie.

In tabelele de mai jos este prezentata lista cu vaccinurile obligatorii in Romania, SUA si Europa, dar si cele optionale.


VACCINURILE OBLIGATORII IN ROMANIA

VARSTA
VACCIN
DESCRIERE VACCIN
0 - 7 zile BCG - maternitate
HB #1 - maternitate
Tuberculoza pulmonara
Hepatita B
2 luni DTP - VP (oral, intramuscular) + HB #2 Difterie, Tetanus, Pertusis + Poliomielita + Hepatita B
4 luni DTP - VP (oral, intramuscular) Difterie, Tetanus, Pertusis + Poliomielita
6 luni DTP + VP + HB #3 Difterie, Tetanus, Pertusis + Poliomielita + Hepatita B
9 luni - 12 luni AR (se poate opta doar pentru ROR la 12 luni) Rujeola
12 luni R1 DTP + R1 VP (rapel 1)
ROR (PRIORIX)
Difterie, Tetanus, Pertusis + Poliomielita
Rujeola, Oreion, Rubeola
30 - 35 luni R2 DTP (rapel 2) Difterie, Tetanus, Pertusis
6 - 7 ani DT - AR Difterie, Tetanus, Rujeola
8 - 9 ani VPOT (oral trivalent) Poliomielita
13 - 14 ani DT - BCG Difterie, Tetanus - Tuberculoza pulmonaraVACCINURI SUPLIMENTARE RECOMANDATE IN ROMANIA

1. Incepand cu 2 luni

VARSTA
VACCIN
DESCRIERE VACCIN
2 luni ACT-Hib #1 vaccin conjugat contra Haemophilus influenzae tip B
4 luni ACT-Hib #2 vaccin conjugat contra Haemophilus influenzae tip B
6 luni ACT-Hib #3 vaccin conjugat contra Haemophilus influenzae tip B
18 luni R1 ACT-Hib (rapel 1) vaccin conjugat contra Haemophilus influenzae tip B


2. Intre 6 luni - 12 luni


VARSTA
VACCIN
DESCRIERE VACCIN

6 luni - 1 an

ACT-Hib #1 vaccin conjugat contra Haemophilus influenzae tip B
la 1-2 luni dupa prima doza ACT-Hib #2 vaccin conjugat contra Haemophilus influenzae tip B
la 12 luni dupa a 2-a doza R1 ACT-Hib (rapel 1) vaccin conjugat contra Haemophilus influenzae tip B


3. Intre 1 - 5 ani


VARSTA
VACCIN
DESCRIERE VACCIN
1- 5 ani ACT-Hib doza unica fara rapel vaccin conjugat contra Haemophilus influenzae tip B
VACCINURI RECOMANDATE IN S.U.A. SI EUROPA

VARSTA
VACCIN
DESCRIERE VACCIN
0 - 7 zile ENG B #1 1) Hepatita B
2 luni PENTACT-Hib
ENG B #2 1)
PCV #1
Difterie, Tetanus, Pertusis, Poliomielita, Haemophilus influenzae
Hepatita B
Vaccin conjugat pneumococal
4 luni PENTACT-Hib sau INFAN-RIX (PENTA)
PCV #2
Difterie, Tetanus, Pertusis, Poliomielita, Haemophilus influenzae
Vaccin conjugat pneumococal
6 luni PENTACT-Hib sau INFAN-RIX (PENTA)
ENG B #3 1)
PCV #3
Difterie, Tetanus, Pertusis, Poliomielita, Haemophilus influenzae
Hepatita B
Vaccin conjugat pneumococal
12 luni ROR (PRIORIX) #1 Rujeola, Oreion, Rubeola
dupa 6 luni TIV/LAIV - Influenza Gripa
12 - 18 luni VARIL-RIX 2)
PCV 3)
Varicela si Zona Zoster
Vaccin conjugat pneumococal
18 luni R1 PENTACT-Hib sau INFAN-RIX (PENTA) (rapel 1) Difterie, Tetanus, Pertusis, Poliomielita, Haemophilus influenzae
24 luni HAVRIX 720 #1 4) Hepatita A
30 - 35 luni HAVRIX 720 #2 4)
R2 DTP (rapel 2)
Hepatita A
Difterie, Tetanus, Pertusis
4 - 6 ani ROR (MMR) #2 5) Rujeola, Oreion, Rubeola
11 - 12 ani ROR (MMR) #25)
TD6)
Rujeola, Oreion, Rubeola
Tetanus, Difterie


1) Vaccinul pentru Hepatita B se poate administra si copiilor peste 2 ani si adultilor la cerere, se face in 3 rapeluri.
2) Vaccinul pentru Varicela se poate administra si in intervalul 2-18 ani.
3) Vaccinul conjugat pneumococcal se recomanda intr-o singura doza copiilor care nu l-au primit intre 2-6 luni.
4) Vaccinul pentru Hepatita A se poate administra la cerere sau recomandarea medicului cu incepere de la 2 ani, se face in 2 rapeluri.
5) A 2-a doza de ROR se poate face in cele doua intervale de varsta; vaccinul se poate administra si adultilor, intr-o singura doza.
6) Vaccinul pentru Difterie si Tetanus se recomanda de la 11-12 ani si apoi se face rapel la fiecare 10 ani..

"Calendarul vaccinarilor" | cont nou | 33 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
08.02.05 20:27: elsycutza
Nici vaccinat nu ai o garantie, Virusi sunt in continua modificare si devin mai rezistenti. Partea cea mai urata e cand se intampla la copii . Nepoata mea de 5 ani desi vaccinata a luat o boala urata, acum e in tratament pentru 3 luni , daca o singura zi opreste tratamentul virusul devine mai rezistent . De altfel tratamentul o oboseste jumate de zi , iar urmatoarea jumate are dureri de burta si alergie-mancarimi ca efect advers. Raspunsul doctorilor a fost ca nu exista alt tratament iar imbolnavirea s-a facut doar ca vaccinul nu a fost eficient . Si asta in Suedia . Hum...ma intreb daca era altfel la noi in tara ....
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

25.05.05 16:04: Agapo
nu sunt adepta vaccinurilor. Nu mi se par chiar atat de utile...mai bine sa ne imunizam copii prin cresterea cantitatii de fructe, legume, prin plimbari la munte, la mare, sa mergem la tara - cum faceam si noi odinioara - la padure, prin invatarea unui sport. Eu una asa voi proceda cu al meu. Al intepa pentru fiecare tip de gripa, sau alta boala, cel mult cred ca as reusi sa il fac pe cel mic sa se teama de doctor.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

07.10.05 15:45: Thine
Stiu ca articolul prezinta doar calendarul vaccinurilor, dar ar fi fost mai complet daca ai fi scris si cind nu e indicat sa se faca un vaccin..de ex. copilul tr. sa fie sanatos, fara raceli,diareesi lLa ce reactie te poti astepta la o vaccinare . .Majoritatea copiiilor au o reactie usoara , normala , de crestere a temperaturii pentru 24 de ore si eventual pot aparea durere si inrosirea locului injectiei ( asta pentru ca bebelusul a incordat muschiul in timpul injectiei ) . Doctorul va va prescrie administrarea unei doze de paracetamol pentru copiii ( supozitor sau sirop ) . In cazul in care copilul plange fara oprire , iar temperatura depaseste 38.5 grade Celsius , consultati medicul , intrucat poate fi vorba despre o reactie adversa .
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

08.06.06 08:52: dabelea
Sunt de acord cu aceste tipuri standard de vaccinari. Ganditiva cum ar fi fara acestea. Eu copilului meu i-am facut, pana in prezent, toate tipurile de vaccinuri necesare (copilul meu are deabea un an si aproape 8 luni. Totusi am si eu o problema, iar daca cineva este in masura sa-mi raspunda poate sa o faca. Am adoptat copilul de cand el avea 1luna si jumatate. Cand i-am luat analizele mi s-a spus ca este purtator de hepatita B. Vreau sa stiu daca in timp acest virus, daca pot sa-i spun asa ii va dispare. Am tot renuntat sa-i mai fac alte analize pe motiv ca este micut si nu-mi place sa-l vad cum plange cand ii va lua sange. S-a dezvoltat normal si nu am avut deloc probleme cu el pe motive de sanatate. Doar mici raceli.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

06.02.07 23:50: Cora
Calendarul vaccinarilor se va schimba aici in US acum in 2007 si probabil si in Romania si in alte tari.
Dintre schimbari:
1. Vaccinul ROTAVIRUS (care se eliminase din schema de vaccinare in 1999 datorita reactiilor adverse) a fost reintrodus si se recomanda 3 rapeluri la 2, 4 si 6 luni. Prima doza se poate face intre 6-12 saptamini si urmatoarele la intervale de 4-10 saptamini. Nu se mai poate incepe vaccinare la bebelus mai mare de 12 saptamini si nu se se mai administreaza peste virsta de 32 saptamini.

2. Vaccinul Influenza (anti-gripal) se recomanda tuturor copiilor cu virsta cuprinsa intre 6-59 luni.

3. Vaccinul contra Varicelei se va administra in 2 doze, prima intre 12-15 luni si a 2-a doza intre 4-6 ani.

4. Noul vaccin impotriva virusului papiloma uman (HPV) se va administra in 3 doze, cu a doua si a treia doza administrate la 2 si 6 luni dupa prima. Vaccinarea HPV se recomanda fetitelor cu virste intre 11-12 ani, dar se poate face cu incepere de la 9 ani. Pt. cele care nu au prins vaccinarea se recomanda aceasta intre 13-26 de ani.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de Cora

Evaluare
scor mediu 3.89
voturi 29


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent