· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Campionii Europei la parinti minori

Autor: Onush
data publicarii: 28.12.05
Barza a venit nechemata de nimeni si anul acesta la aproape opt mii de minore. La unele dintre ele, pentru a treia sau a patra oara. Statisticile surprind rece, in cifre, dinamica unui fenomen dramatic: o armata de fetite, cu virste de la 9 ani in sus, descopera sexul odata cu buchea cartii.(.

)

Avem fetite, avem popor
Pentru avocatul Dumitru Mircia, consultant juridic la Fundatia „Copiii nostri, cazul Magdei, fetita din tren, este o posibila trimitere la articolul 198 din Codul penal, referitor la „intretinerea de relatii sexuale cu minori. De la Inspectoratul General al Politiei aflam ca nu exista in lucru dosare cu aceasta speta, daca actul sexual nu s-a produs cu violenta.
„Normal, dupa cum spune legea, zice avocatul Mircia, ar trebui pedepsiti si taticii, dar si mamicile adolescente care nu au acceptul scris al parintilor pentru casatorie sau concubinaj, care au intretinut relatii sexuale, copilul nascut fiind cea mai buna dovada a raportului sexual.Adica, altfel spus, ar trebui sa umplem puscariile cu fetite si cu pustani care, cind parintii nu sint atenti, tavalesc sub plapuma Codul penal.

Conform Institutului National de Statistica, 7.646 de fete sub 18 ani au nascut anul trecut - statistica pentru acest an inca nu e finalizata, dar diferentele dintre ultimii ani nu sint semnificative. Pe ultimii 16 ani, media nasterilor de catre minore a fost de 8.500 pe an, cu un virf in anii imediat de dupa revolutie, cind s-au depasit 10-12 mii de asemenea nasteri pe an.

Ministerul Educatiei si Cercetarii a renuntat, de doi ani, sa mai inventarieze fetele care abandoneaza invatamintul pe motiv de sarcina. Ultima statistica a MEC, din 2003, arata ca in acel an aproape 500 de fete au abandonat scoala cu burta la gura.

„Cifra reala trebuie sa fie cu mult mai mare, declara avocatul Dumitru Mircia, fiindca trebuie sa luam in calcul si fetitele de virsta scolara care nu au fost scolarizate, plus cazurile neraportate la minister de inspectoratele judetene.

Centura de castitate
„Cred ca intr-adevar ne confruntam cu un fenomen ce rastoarna tot ceea ce stiam noi despre sex si despre copii, sintem clar intr-o criza a valorilor familiei, spune doctorul Daniel Popescu, ginecolog, directorul Policlinicii cu Plata Nr. 3 din Bucuresti.
Pe masa de consultatii a doctorului Popescu ajung tot mai des paciente din scoala generala. Cele mai multe sint aduse cu forta de parintii care le suspecteaza ca nu mai sint fete mari. E traumatizant, pentru o fetita, sa treaca prin experienta asta. De regula, parintii asista la consultatie.

„Eu trebuie sa gasesc mereu un raspuns care sa-i multumeasca pe parinti, dar sa protejeze si fetita, sa impac realitatea cu prejudecata centurii de castitate.

Discut cu ea si incerc sa-i explic ce dezastru inseamna, din punct de vedere biologic, o sarcina la virsta asta mica, sau numai faptul de a avea relatii sexuale, fara sa se ajunga neaparat la sarcina. Dar cum se poate sa ramina gravida o fetita de 11-12 ani? „Se poate, afirma doctorul Mihail Campeanu, membru corespondent al Academiei Romane.

Studiile noastre arata ca virsta primului ciclu, cind femeia devine apta de a se reproduce, s-a redus cu aproximativ doi ani, deci nu este nici o surpriza sa avem mamici de 12 ani. Nu spun ca e bine, eu doar constat ca fetite de virsta asta nasc copii.

Ciocolata, cafeaua, emisiunile cu continut mai mult sau mai putin erotic, nudurile din ziare, toate acestea accelereaza emisia de hormoni. Se forteaza o maturizare precoce. Fetitele de la oras ajung la primul ciclu mai repede decit cele de la tara, dar decalajul acesta se estompeaza de cind sucurile cofeinizate si televiziunea au cucerit cele mai ascunse catune.

„Bombardamentul informational cu incarcatura sexuala este raspunzator in buna parte pentru nasterile la virste scolare, spune dr. Corina Bacalearos, psiholog, cercetator stiintific principal la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului din Bucuresti.

Portret de mamica mica, mica
Sa nasti un copil la 12 ani, la 13, e o trauma. Psihologii sint chemati sa repare sparturile din viata copiilor care s-au trezit, la rindul lor, cu copii in brate. Psihologul Corina Bacalearos a avut citeva paciente, fetite gravide. Unele au fost impinse sa avorteze, altele au nascut.
Si nu erau neaparat tiganci, la care prin traditie se umplu de copii corturile sau palatele, ci „romance, fetite din familii cu venituri sigure, cu repere morale clare, dar care nu si-au integrat destul de bine fetita, aceasta venind cu o sarcina precoce.

Un model psihologic al unei fetite care isi incepe prematur viata sexuala ar prezenta, potrivit doctorului Bacalearos, macar una dintre conditiile urmatoare: fetita a trait intr-un mediu impregnat de violenta domestica si conotatii sexuale; provine dintr-o familie destramata; a fost abuzata sexual; intr-o familie normala, a fost neglijata afectiv si cauta afectiunea intr-o relatie cu un baiat;
fiind vorba despre o relatie sexuala accidentala, din care partenerul dispare, fetita ramine cu deziluzia si cu copilul si este predispusa la refuzarea altor legaturi ulterioare, putind conduce la comportamente sexuale deviante; fetitele-mame devin la rindul lor, pentru copii, modele de viata sexuala dezorganizata.

Un studiu realizat de Asociatia Familia XXI arata ca 88 la suta dintre copiii nascuti de mame copile ajung sa comita infractiuni; mamele abandoneaza studiile si devin o povara pentru societate, in care nu reusesc sa se mai integreze; fetitele ajung sa faca copii fiindca se indragostesc in felul lor, inconstient, le trece repede si ramin cu un copil si cu o trauma pe care nici cei mai iscusiti psihologi nu o pot cicatriza.

Campioni europeni
Raportul „Progresul natiunilor, prezentat anual de UNICEF, arata ca Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de nasteri ale mamelor sub 18 ani. Conform raportului, dintr-o mie de femei care nasc, 43 sint minore. Cifra ne situeaza pe primul loc in Europa, la egalitate cu Filipine, Chile, Turcia si Mauritius.

Asociatia Pro-Life a Obstetricienilor si Ginecologilor din Romania arata ca intre 1966 si 1989, cit a fost in vigoare decretul ceausist privind interzicerea avorturilor, natalitatea la femeile de pina in 18 ani s-a dublat, comparativ cu deceniul precedent, dar s-a dublat totodata si numarul de minore cu boli venerice.

In lume, un sfert dintre bolile cu transmitere sexuala sint inregistrate la persoanele intre 15 si 19 ani. Institutul de Sociologie Generala „Allan Guttmacher a efectuat o cercetare sociologica in Romania, pe tema activitatii sexuale a minorelor, aplicata in Bucuresti.
A reiesit ca 22 la suta dintre fetele sub 13 ani au avut unul sau mai multe raporturi sexuale nonvoluntare, iar 49 la suta si-au dorit raportul sexual. 12 la suta au avut un raport sexual intimplator (nici voit, nici impus), restul s-au abtinut de la raspuns. •
Articol integral in CotidianulSursa: www.hotnews.ro.

"Stiri: Stiri: Campionii Europei la parinti minori" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent