· articole
· intamplari

Cancerul de san. Cum elimini (o parte) din factorii de risc0-9/12063417_906229536080788_6882431196302889944_n.jpg?oh=b0633ad4ac63c411de3f07e5ef60850c&oe=56B7F6EE "/>
Luna octombrie este Luna Internațională a Cancerului de Sân. În acest context, medici și specialiști vin cu câteva sfaturi de care orice femei ar trebui să țină cont.

Înainte de toate, trebuie să știi că, depistat din timp, cancerul de sân poate fi tratat cu succes în peste 90% din cazuri. Pe de altă parte, niciodată nu este prea târziu să elimini din viața ta elementele care constituie factori de risc. “Cauzele exacte ale apariţiei acestei afecţiuni maligne nu sunt cunoscute cu exactitate, însă au fost identificaţi anumiți factori de risc: factori, genetici, expunerea la radiații, tulburări ale metabolismului hormonal şi modul de viaţă necorespunzător”, a explicat Maria Culescu, fondatoarea Asociației M.A.M.E, în cadrul unei conferințe a cărei principală temă de discuție a fost prevenirea cancerului de sân prin eliminarea factorilor de risc.

O noua metoda pentru depistarea precoce a cancerului de san

Alimentație sănătoasă și mișcare. Recomandări de la specialiști
Medicii și specialiștii subliniază că stilul de viață dezorganizat, lipsa mișcării și a odihne și alimentația incorectă sunt factori de risc pentru apariția cancerului de sân la tinerele începând cu vârsta de 18 ani, astfel de cazuri fiind tot mai des întâlnite în ultimii ani.
• “Riscul de a dezvolta cancer mamar este cu atât mai mare cu cât femeia prezintă un exces de hormoni estrogeni în organism. Acești hormoni ai feminității, așa cum mai sunt numiți, sunt prezenți în special la persoanele supraponderale. Așadar, obezitatea este unul dintre factorii de risc importanți pentru apariția cancerului mamar și, din păcate, este tot mai prezentă în viața tinerilor din cauza unei alimentații nesănătoase, cu aport hipercaloric și bogată în proteine, precum și din cauza lipsei de mișcare, atenționează Conf. Univ. Dr. Daniel Ion, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București
• “Lipsa mișcării determină dezechilibre în toate sistemele corpului uman, dezechilibre ce pot duce în timp la instalarea unor boli și chiar a cancerului”, spune Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare. “Sfatul meu este să includeți mișcarea în rutina dumneavoastră zilnică, să mergeți pe jos cât mai des cu putință și, dacă aveți o problemă, să nu ezitați să cereți ajutorul cât mai curând.”

Controlul medical, cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului de sân!
“În fiecare lună, orice femeie trebuie să fie atentă dacă apar modificări la nivelul glandei mamare. În primul rând, trebuie să observe dacă există vreo asimetrie între sâni, modificări ale culorii și texturii pielii sau prezența unor zone mai umflate. De asemenea, este foarte importantă autoexaminarea sânilor, care trebuie făcută după minim 7 zile de la menstruație, explică Asis. Univ. Dr. Octavian Munteanu, medic specialist obstetrică- ginecologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București. “Cea mai simplă metodă este autopalparea sânului în sensul acelor de ceasornic, dinspre mamelon spre axilă, astfel încât să verificați dacă există vreo formațiune dură sau care să vă doară. De asemenea, aceste metode trebuie completate de efectuarea unei ecografii mamare în fiecare an, o investigație medicală care nu doare și nu iradiază.”

Foto: Guliver/ Thinkstock
Editor: Adina Gruia.
"Cancerul de san. Cum elimini (o parte) din factorii de risc" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent