· articole
· intamplari

Cand copiii nu pot avea ceea ce isi doresc
Cum sa procedezi atunci cand dorintele parintilor sunt altele decat dorintele copiilor reprezinta una dintre Marile Intrebari ale meseriei de a fi parinte.

Lucrurile decurg foarte bine atunci cand si parintii si copiii doresc acelasi lucru - probleme apar daca aceste dorinte sunt diferite.

Pe de o parte, un inalt grad de toleranta din partea parintilor precum si o recompensare a dorintelor copilului determina o buna dezvoltare a atasamentului copilului, a competentei sale sociale, contribuie la o stare de spirit pozitiva si determina o mai mare incredere in fortele proprii.

Pe de alta parte, parintii sunt cei care trebuie sa conduca jocul. Insa studiile efectuate arata ca o mare parte (uneori chiar jumatate) a compartamentului de control parental este idiosincratic si nu este necesar. In mod curent, un copil are parte de aproximativ 20 de restrictii asupra dorintelor sale pe ora. Cum te-ai simti daca cineva ar sta in calea dorintelor tale din 3 in 3 minute, ora de ora, zi de zi?

Controlul parental este necesar atunci cand copilul incearca sa atinga un scop bun intr-un mod gresit. Exemple pot fi: obtinerea placerii prin mancarea a prea multe dulciuri, incercarea de a invata cum functioneaza lucrurile prin introducerea unei surubelnite in priza. Scopul este laudabil insa metodele lasa de dorit.

In aceste cazuri, incearca sa ii oferi copilului o alternativa in atingerea scopului pozitiv pe care il urmareste. De exemplu, in cazul in care copilul nu ar trebui sa se joace cu ochelarii tai de soare (sau aparatul foto, cablul electric sau cutitul de paine) , incearca sa ii atragi atentia asupra unui alt obiect sau activitati acceptabile: O! Iar te joci cu fierastraul? Hai sa vezi piesele noi de Lego! Facem o cetate?

Ai putea de asemenea sa schimbi numai elementele cu probleme din activitatile copilului, astfel incat el sa isi poata continua jocul in siguranta (sau liniste, sau ordine). Aceasta poate sa insemne schimbarea locatiei (joaca cu apa numai afara sau in cada), schimbarea unei proprietati a obiectului (lingura de plastic in loc de lingura de metal) sau sugerarea unei noi tinte (lovirea unui sac de box in loc de capul surioarei mai mici).

Cercetarile au aratat ca oferirea de alternative copiilor mici duce la reducerea dezacordurilor de pareri si a protestelor din partea copiilor. De asemenea, ii invata pe copii ca parintilor le pasa de dorintele lor si ca deseori sunt disponibile si alte optiuni.

Cea mai efectiva metoda de a oferi alternative este:
  • Confirma copilului ca sti care este dorinta (problema) lui. Aceasta va permite copilului sa stie ca ceea ce a comunicat el a fost receptionat (de altfel, un principiu general foarte bun!) si ca alternativa pe care o sa o oferi nu vine din cer.
  • Comunica sau "controleaza" inainte de a oferi alternativa (de exemplu, ia-i cutitul din mana inainte de a-i oferi lingura).
  • Angajeaza activ copilul in alternativa pe care i-o oferi, eventual jucandu-te tu insuti cu el.
Oferirea de alternative nu functioneaza insa intotdeauna. Si nici nu este intotdeauna indicat sau posibil sa oferi o alternativa. Cateodata suntem prea obositi sau prea ocupati. In functie de varsta si stadiul de dezvoltare al copilului, o sa doresti probabil sa lamuresti cateva probleme - in special daca este vorba de securitatea si siguranta copilului - inainte de a-i abate atentia asupra unui lucru nou. Pe masura ce copiii cresc, ei vor putea, vor dori si vor trebui sa isi asume o mai mare responsabilitate in generarea propriilor alternative.

Astfel, chiar si atunci cand incerci din toate puterile sa oferi alternative, o sa fie destule ocazii in care copilul tau va invata ca viata are limite si ca nu intotdeauna primeste ceea ce isi doreste. Dar, in special in copilaria timpurie, accentul trebuie pus pe recompensarea dorintelor copilului (uneori intr-un mod alternativ), pe crearea unui puternic sentiment de incredere in el insusi si in lumea inconjuratoare.Sursa: Rick Hanson and Jan Hanson, When Kids Can't Have What They Want.

"Cand copiii nu pot avea ceea ce isi doresc" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
01.02.06 12:22: gliss
Chiar foarte interesant articolul.Imi pun deseori aceasta problema, sa nu-i spun copilului asta nu e voie asta nu e voie..., eu deobicei chiar daca are doar 1 an si 3 luni, ii explic mereu de ce nu e voie si apoi ii dau altceva la schimb.Nu ma intzelege mereu, nici cu explicatziile nici cu trocul, dar vreau sa ma obisnuiesc EU sa-i explic mereu de ce nu e voie nu doar sa-i spun un sec nu-i voie.Gresesc sau nu?, cine stie, eu aceasta metoda am ales.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

09.04.06 22:12: fatadedac
Este superb articolul! Am citi un altul, ami demult, despre faptul ca daca folosesti excesiv cuvantul ,,NU copilul tau va folosi acest cuvant cel putin la fel de mult ca tine! Trebuie gasite alternative ale cuvantului ,,NU. Poate gaseste adminu un articol pe tema asta!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.81
voturi 11


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent