· articole
· intamplari

Cand e cazul sa apelezi la un logoped?jpg?width=545"/>
Familiarizeaza-te cu logopedia si afla cand trebuie sa iti duci copilul la un specialist.

Logopedia se ocupă cu studierea și dezvoltarea limbajului, cu prevenirea și corectarea tulburărilor acestuia, iar cuvântul provine din grecescul „logos” care înseamnă cuvânt și „paideia” care înseamnă educație.

Problemele de exprimare orală pot fi corectate prin intervenția specialistului, a logopedului. Este important să facem diferența între tulburările de vorbire defectologice și cele fiziologice. Cele fiziologice se referă la situațiile în care copiii deformează, omit, substituie, înlocuiesc sau inversează sunetele. Aceste tulburări sunt normale, au caracter temporar și nu se mențin după vârsta de 4-5 ani. Tulburările defectologice vizează dificultățile de pronunție care s-au fixat în vorbirea copilului, iar diferența dintre fiziologic și defectologic se face de către logoped, ținând cont de vârsta copilului și de modul în care evoluează tulburarea de pronunție de-a lungul timpului.

Mulți părinți se întreabă când este cazul să apeleze la un logoped , îngrijorându-se deoarece copiii lor prezintă tulburări de pronunție. Este important ca părinții să se asigure că vorbirea copilului se îmbunătățește în timp și că vocabularul se dezvoltă pe zi ce trece.

Dacă cel mic nu vorbește, nu prezintă interes pentru vorbire sau vorbește foarte puțin este indicat să se apeleze la specialist. În primul rând se recomandă un control medical, pentru a elimina problemele legate de auz iar mai apoi o vizită la logoped.

În unul din cazurile următoare este indicat să apelați la un logoped :
- copilul mic (0-2 ani) nu răspunde la sunete și face contact vizual redus, are un interes redus față de persoanele apropiate, care îl îngrijesc, nu arată cu degetul după 12 luni și nu folosește cuvinte (le folosește foarte rar) pentru a-și comunica nevoile.
- copilul pronunță cuvintele dar nu sunt structurate sub formă de propoziții.
- copilul are un vocabular limitat, ce pare să nu de dezvolte.
- copilul nu reacționează la comenzi verbale simple și nici nu răspunde la întrebări, sau răspunde repetând o parte din întrebare.
- limbajul oral stagnează în evoluție de-a lungul mai multor luni.
- pronunță greșit sunete, le înlocuiește sau le omite (atenție la situațiile când această pronunție este fiziologică).

Această lista nu descrie toate situațiile în care trebuie apelat la logoped, și, în cazul în care sunteți îngrijorat și considerați că copilul dumneavoastră are nevoie de un consult de specialitate, nu ezitați să o faceți. Ascultați-vă instinctul de părinte și evitați mecanismele de apărare de gen „doar mi se pare” sau „va crește și se va rezolva”.

Copiii care urmează o terapie logopedică au foarte mare nevoie de sprijinul familiei pentru a consolida deprinderile dobândite și dezvoltate în ședințele de logopedie. Aceste ședințe durează între 30 și 40 minute și se recomandă 2 ședințe pe săptămână.

Un rol important în terapia logopedică îl are intervenția timpurie . Cu cât mergeți mai devreme cu copilul la logoped, cu atât mai repede se va rezolva problema de pronunție pe care o are, din cauza rezistenței la schimbare scăzute. Nu amânați rezolvarea posibilelor probleme de limbaj pe care le are copilul deoarece riscați agravarea problemei și permanentizarea pronunției greșite.

Echipa Parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent