· articole
· intamplari

Cand e timpul sa incetezi alaptarea copilului (intarcarea)?jpg?width=545"/>
Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă mamelor să își alăpteze copiii exclusiv cu lapte matern în primele 6 luni după naștere, și să continue alăptarea și după începerea diversificării, până la vârsta de 2 ani, vârsta de înțărcare rămânând la latitudinea celor două persoane implicate în proces: mama și copilul.

Relația dintre copil și mamă, precum și relația copilului cu ceilalți membri ai familiei suferă o transformare în momentul înțărcării. Atunci când alăptarea ia sfârșit, începe o călătorie către o altă etapă din viața lui. Pentru ca trecerea să se facă într-o manieră pozitivă, benefică pentru echilibrul emoțional al copilului, este de preferat că înțărcarea să survină natural atunci când copilul este pregătit psihic pentru acest lucru. Antropologii ne arată prin studii că vârsta medie de înțărcare a copiilor este de 4,2 ani, și putem constată că unii copii sunt pregătiți mai devreme, alții mai târziu, important este ca noi, părinții să descifrăm semnalele pe care ei le dau în legătură cu oprirea alăptării.

Un copil care își alege singur momentul înțărcării are mult mai multe șanse să devină un adult încrezător, echilibrat emoțional și împăcat cu sine.

În ultimele decade, perioada în care copiii sunt alăptați a ajuns să aibă ca unitate de măsură luna, și nu anul, cum este natural și cum a fost definit normalul o lungă perioadă de timp. Presiunea societății, publicitatea, puternica industrializare a societății și implicit nevoia mamelor de a se întoarce la lucru, nașterea unui alt copil, sfaturile familiei, precum și convingerile personale, toate acestea reprezintă motive pentru care mama are îndoieli cu privire la conceptul de autoincarcare și pune limite copilului.

Orice negociere, amânare sau limitare a accesului copilului la sân, chiar și folosirea suzetei, sunt, în plan subconștient, relaționate cu înțărcarea. Dacă mama și copilul se simt confortabil în acest duet în ceea ce privește alăptarea, totul este în regulă pentru amândoi; deseori, unele mame simt că nu mai pot continua alăptarea și decid să înțarce copiii. Este important ca înțărcarea să capete la nivel simbolic sensul de descoperire a altor moduri de interacțiune între mamă și copil, altor modalități de a consola și de a satisface copilului nevoile de afecțiune și apropiere. Rolul nostru ca mame este de a fi alături copilului, de a merge alături de el pe acest drum al dobândirii independenței și nu a de a privi unilateral experiența înțărcării ca pe o proprie eliberare.

Înțărcarea rapidă este periculoasă și dăunătoare psihicului copilului.
Refuzul oferirii sânului poate produce în copil mari îndoieli și probleme de atașament și încredere față de oameni.

Urmărirea ritmului copilului, blândețea și înțelegerea sunt cei mai buni aliați în procesul înțărcării. De asemenea, pentru mame este nevoie de înțelegere și susținere de către membrii familiei și de către prieteni/prietene, deoarece și mama trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional.

Metode cum ar fi : separarea copilului de mamă/părinți și lăsarea lui la bunici să să uite de sân, aplicarea de substanțe amare/iuți pe sâni sau de plasturi colorați, lăsarea copilului să plângă până la epuizare sunt extrem de periculoase pentru psihicul copilului.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent