· articole
· intamplari

Cand in joaca desenam, literele invatamjpg?width=545"/>
Betisoare, punctulete, linii curbe si hazlii, cerculete sugubete. Oare o sa-nveti sa scrii?

Trebuie sa stii deja din proprie experienta ca daca puiul tau gaseste din intamplare un creion sau orice alt obiect de scris, peretii, linoleumul sau alte suprafete imbietoare pot capata modele unice, de care nu scapi pana la o indexare substantiala a salariului. Ca sa te ajutam sa orientezi fenomenul in directia optima, ne-am gandit ca ti-ar prinde bine unele interpretari ale capodoperelor din punctul de vedere al psihopedagogului.

Debutul maestrului - Stilul patat
Desenele ciudate pe care puiul tau le face in cele mai nebanuite locuri nu sunt chiar niste trasnai, ci primii lui pasi in invatarea scrisului. Nu-l certa si nu-l descuraja! Mai bine documenteaza-te cum sa-ti ajuti micutul sa invete mai repede. In primul rand trebuie sa afli cate ceva despre aceasta operatiune foarte importanta care este desenul sau grafismul. In jurul varstei de 2 ani, orice copil devine interesat de creioane si hartie. Primul pas pe care il face este pata. Aceasta este o simpla urma pe care micutul tau reuseste sa o realizeze pe o suprafata oarecare.

Dupa pata, urmeaza mazgaleala sau linia fara semnificatie, iar apoi, puiul tau, constatand ce distractiv este acest joc, va incepe sa deseneze intentionat unele linii, pe care le va considera din ce in ce mai reusite.

Daca copilul va observa o asemanare intre liniile lui si realitate, aceasta il va determina sa repete desenul si sa-l perfectioneze.

De aici apare desenul figurativ, adica acel tip de desen care are un corespondent in realitate, chiar daca la acel moment tu nu il vezi. Aceasta specializare a desenului si faptul ca micutul reuseste din ce in ce mai mult sa exprime realitatea prin semne grafice reprezinta cea mai buna pregatire pentru scris.

Ce trebuie sa faci ca sa il ajuti?
Urmareste-l cu atentie, ca sa stii cand e momentul sa incepi cu lectiile. Acest lucru il vei afla observand cand puiul tau devine interesat de creion si de suprafete bune pentru scris. Asta nu inseamna sa-l lasi pana gaseste din intamplare un obiect de scris, ci ii vei face cunostinta cu creioanele, dar fara sa-l fortezi sa le utilizeze, daca nu este interesat. Daca vei vedea ca este interesat de ceea ce faci tu atunci cand scrii ceva, fa-i cunostinta cu obiectele pe care le folosesti.

Explica-i ce e hartia, creionul, ce sunt literele, la ce te ajuta ele. Cand faci o astfel de operatiune, incearca sa fii foarte serioasa, pentru ca el sa inteleaga cat de importanta este actiunea. Daca te intreba ce faci, explica-i ca scrii si, pentru a-l atrage si mai mult, spune-i ca faci, de exemplu, o lista cu alimentele lui preferate, pentru a nu uita sa i le cumperi. Cu siguranta, va deveni foarte curios!

L-ai facut curios?
Foarte bine. A venit timpul sa-i amenajezi un spatiu adecvat pentru o operatiune asa de importanta. O masuta si un scaunel pe masura lui, foi si creioane, guma de sters si are deja tot ce ii trebuie. Ai grija insa sa nu creada ca sunt de mancare! Totul este pregatit? Atunci sa pornim la drum! El te-a vazut cu siguranta scriind, dar nu mai tine minte exact cum se face, asa ca ofera-i putin ajutor.

Arata-i cum se tine creionul, foaia si la ce se foloseste guma.
Invata-l, de asemenea, sa se incadreze in suprafata paginii. Nu te astepta sa faca totul corect de prima data. Ai rabdare cu el si incurajeaza-l! Nu spune ca nu intelegi nimic din ceea ce a desenat, caci il vei face sa nu-si mai doreasca sa deseneze. Nu uita ca acum talentul la desen nu conteaza, ci faptul ca se pregateste pentru scris!

Sedintele de desen nu trebuie sa fie lungi, pentru ca l-ar putea obosi pe micutul incepator. Profita doar de momentele cand are chef de asa ceva. Tine minte ca pentru el desenul trebuie sa fie un joc, prea multe reguli si prea multa rigoare vor avea un efect contrar celui dorit! Daca insa vrea sa continue fara tine, lasa-l sa o faca. In felul acesta, consolideaza ce a invatat.

Fii mereu cu ochii pe el, ca sa nu ai surpriza ca guma de sters s-a transformat in guma de mestecat!
Daca s-a obisnuit cu instrumentele de lucru, vei vedea ca parcurge incet, incet etapele despre care iti povesteam mai devreme. Poti interveni si tu sa-i dai o mana de ajutor. Arata-i cum sa faca linii cat mai corecte, fara a-i spune insa ca ale lui sunt urate sau gresite! Invata-l sa deseneze cerculete, zigzaguri, fara a-i spune ce sunt, caci o va face doar imitand ceea ce desenezi tu.

Daca stie sa faca tot ce i-ai aratat, esti in faza propice sa denumesti formele pe care le-a desenat si sa le gasesti corespondent in mediul inconjurator. Deseneaza chiar lucruri mai complicate: masini, copaci etc. El va incerca sa te ajunga din urma. Pentru a-i oferi ajutor, te poti folosi de desene cu punctulete (sa uneasca punctuletele), ca acelea care exista in cartile de colorat. Vei vedea cat de repede progreseaza si invata sa redea lumea reala prin simboluri grafice. Este deci pregatit pentru a invata sa scrie!

Acum inarmeaza-te cu rabdare si cu multa inventivitate.
Trebuie sa-i faci cunostinta cu literele! Fiecare litera poate avea povestea ei. Pornind de la cum arata, compar-o cu diverse obiecte, facand chiar desene cu povestea respectiva, daca te pricepi! Nu uita sa-i spui la ce folosesc literele si ai grija sa le legi intotdeauna de ceea ce-i place lui, de mancarea preferata, de jucarii, de numele lui.

Te poti folosi de litere de plastic frumos colorate sau de litere de carton pictate chiar de voi doi. Ii vei spune cum se numesc, asociindu-le mereu un obiect care incepe cu litera respectiva si pe care micutul tau il stie, il foloseste si ii place.

Acum totul este pregatit!
Stie sa tina creionul, stie sa exprime lumea reala prin semne grafice, a facut cunostinta cu literele, le-a urmarit conturul cu manuta exact in sensul in care trebuie, nu-i mai ramane decat sa le scrie pe foaie. Apuca-te deci sa-l inveti asta! Fa-o insa grupand literele pe categorii, in functie de forma lor. I, l, t, u, y sunt litere formate din linii si arcuri de cerc ce se executa in sens invers acelor de ceasornic. H, m, n, r, b, p, k, j sunt litere formate din linii si arcuri de cerc ce se executa in sensul acelor de ceasornic.

C, a, d, g, q, o, e sunt litere ce se formeaza circular, in directia opusa acelor de ceasornic, iar v, w, x, z, f, s sunt litere formate din linii ce isi schimba directia. Tine seama de aceste familii cand il inveti sa scrie si foloseste intotdeauna literele mici, de mana!

Pasii pe care i-ai avut de urmat s-au terminat aici si probabil piciul tau a invatat sa faca literele, dar pana la cuvinte si propozitii mai ai mult de lucru si el mai are de crescut. Nu incerca sa grabesti lucrurile prea tare, caci s-ar putea sa fie in defavoarea puiului tau. Ai rabdare si asteapta ca toate sa se intample la timpul lor. Nu uita ca exista un timp potrivit pentru orice achizitie!

Sursa: Revista Mami.
"Cand in joaca desenam, literele invatam" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent