· articole
· intamplari

Care este greutatea normala a copilului?

Autor: Anonim
data publicarii: 03.08.14


jpg?width=258&height=400"/>
Descopera cum poti calcula greutatea normala pentru cel mic in functie de varsta lui.

Una din preocupările majore ale părinților este dezvoltarea normală a copilului, iar pentru a urmări și a verifica acest lucru există repere, atât pentru dezvoltarea fizică, cât și pentru cea la nivel emoțional.

Este foarte important să știi că dacă copilul tău nu se încadrează în limitele specificate pentru vârsta lui, nu înseamnă neapărat că există probleme, deoarece fiecare persoană este unică iar fiecare copil se dezvoltă în propriul lui ritm.

La naștere , înălțimea capului unui copil reprezintă un sfert din lungimea sa totală, iar la vârsta de doi ani capul reprezintă o cincime, la 5 ani o șesime iar la 12 ani o șeptime din lungimea întregului corp. Pentru un adult, capul reprezintă o optime din înălțimea lui. Ritmul de dezvoltare este foarte rapid în primii ani de viață, urmând că pe măsură ce vârsta crește, ritmul de dezvoltare să scadă.

Deoarece majoritatea părinților se întreabă „cat ar trebui să cântărească/măsoare copilul meu la vârstă lui?”, cele mai utile instrumente pentru a poziționa copilul pe o „scala a normalitatii” sunt graficele de creștere .

Curbele de creștere și tabelele de creștere sunt utilizate de medicii pediatri pentru a evalua dacă diverși indici antropometrici se încadrează în normalul statistico-epidemiologic. Tabelele și graficele cu indicii urmăriți (greutate, înălțime, indice de masă corporală-IMC) reprezintă de fapt rezultatul colectării datelor de la toată populația, date care sunt prelucrate și grupate pentru a ușura analizarea acestora.

În România nu sunt disponibile grafice cu curbe oficiale, bazate pe studii ale populației României, astfel încât se lucrează cu curbe de creștere din alte țări (Franța, SUA, Germania), presupunând că populația României ar fi asemănătoare cu populația țării care este luată ca reper.

Indicele de masă corporală este un indice care estimează, luând în calcul greutatea și înălțimea, cât de multă grăsime corporală are o persoană. Pentru a calcula IMC, greutatea măsurată în kg se împarte la pătratul înălțimii măsurată în metri. Organizația Mondială a Sănătății împarte oamenii în patru categorii după valoarea IMC: subpondeali, greutate normală, supraponderali și obezi.

Pentru a folosi graficele de creștere , este necesar să urmezi pașii următori:
- Se calculează IMC al copilului și se trasează o linie orizontală pe grafic, în dreptul valorii trecute pe axa IMC (verticală).

- În dreptul vârstei copilului se trasează o linie pe verticală.

- Cele două linii (trasate sau imaginate, urmărite doar cu o riglă) se vor intersecta și punctul de intersecție va fi situat pe una din liniile curbe de pe grafic.

- Se va urmări curba de pe grafic, iar numărul întâlnit reprezintă percentila corespunzătoare sexului și vârstei copilului, și care arată unde se situează copilul în raport cu alți copii din generația lui.

- Exemplu: dacă linia ajunge la percentila 50, înseamnă că 50% din copii au un IMC mai mare, adică „sunt mai grasi”, iar 50% au IMC mai mic, „sunt mai slabi”.

- Pe grafic există și interpretările, astfel încât aflăm că dacă percentila obținută este mai mare de 97, diagnosticul este de obezitate, și dacă rezultatul obținut este mai mic decât 3, se poate afirma că există o insuficiență ponderală.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de Anonim

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent