· articole
· intamplari

Care este varsta potrivita pentru prima pereche de role?jpg?width=545"/>
Mititelul tau iti cere imperios o pereche de role, iar tu vrei sa ii faci pe plac.
Dar ce fel de patine sa ii alegi? Si nu cumva asta e periculos la varsta lui?

Alunecatul pe role, care-l solicita pe copil din punct de vedere motric, este benefic pentru dezvoltarea lui. Copiii sunt atrasi de patinele cu rotile care aluneca atat de fascinant si, aparent, atat de usor. Iar parintii ar ceda tentatiei de a-si lasa micutii sa se dea cu rolele, mai ales daca ei insisi au experimentat placerea asta. Apar insa temerile: „Nu e prea devreme sa-l las?”; „Cum sa-l invat sa le foloseasca fara, Doamne fereste, sa-si sparga capul?”; „Chiar are nevoie de patine, cand are deja bicicleta?” Afla raspunsurile in cele ce urmeaza.

Miscarea face bine
Miscarea se invata, iar activitatile variate, care il solicita pe copil din punct de vedere motric, nu pot fi decat benefice pentru dezvoltarea lui. Finetea, precizia miscarilor se dobandesc cu timpul. La gradi, micutul isi amelioreaza motricitatea, gratie jocului. Un copil va fi cu atat mai abil cu cat va experimenta diverse tipuri de miscare. Evident, in limitele impuse de grupa lui de varsta. De la cati ani poate incepe copilul sa se „plimbe” cu rotilele, in siguranta?

Ei bine, asta tine de fiecare copil in parte: unii au „stofa” de mici patinatori de la varsta de 3 ani, 3 ani si jumatate, altii vor debuta gratios in jurul varstei de 6 ani.

O chestiune de echilibru
Ca sa se tina cum trebuie pe role, micutul trebuie sa aiba capacitatea de a-si pastra echilibrul. Ca si in cazul motricitatii, aceasta capacitate variaza de la copil la copil. Sunt nazdravani de 4 anisori care, cu patinele in picioare, sunt capabili sa-si depaseasca tovarasii de joaca mai mari. Asta nu inseamna insa ca cei care patineaza mai tarziu sunt lipsiti de talent. Prin urmare, cand te decizi sa-i pui micutului rolele in picioare, urmareste daca odorul e capabil sa-si tina echilibrul. in caz contrar, nu-l forta. Patinatul trebuie sa fie o placere, nu o obligatie! Da-i ocazia sa reia aventura cand mai creste.

Ce patine alegi
Din precautie sau din grija exagerata, ai prefera sa ia patine cu roti care nu se invart prea usor. Oalegere nu foarte inspirata, pentru ca astfel copilul trebuie sa faca un efort sporit ca sa avanseze. Vazand ca rotile se „blocheaza” in loc sa alunece, va incepe sa paseasca cu patinele. Prin urmare, va dobandi o tehnica defectuoasa, de care ii va fi greu sa se dezvete. Solutia? Patine performante – e adevarat, mai scumpe –, cu rulmenti si materiale de buna calitate.

Fixe sau reglabile?
Patinele „fixe” sunt bine adaptate necesitatilor micutului tau, insa va trebui sa le schimbi des, pe masura ce piciorusul ii creste. Patinele reglabile propun, in general, 4 masuri adaptabile piciorului copilului. Sunt ceva mai scumpe, dar sunt mai avantajoase daca nu intentionezi sa achizitionezi o noua pereche la fiecare 8 luni. La inceput, nu-i nicio rusine daca pustiul invata pe patine cu patru roti. Exista patine care permit reglarea vitezei de rulare a rotilor, permitand astfel invatarea in siguranta deplina.

Protectie la orice varsta
Echipamentul de protectie aferent nu trebuie niciodata uitat: casca, genunchiere, cotiere. Chiar si gleznierele sunt binevenite la inceput. Echipamentul e obligatoriu si cand nazdravanul devine un as al patinatului. Si nu uita ca repetitia este mama invataturii. Adica ar fi recomandat ca pustiul tau sa puna in picioare rolele cat mai frecvent, macar la inceput. Tine insa cont de faptul ca prichindelul se plictiseste repede la varsta asta – s-ar putea sa „nu mai vrea” dupa un sfert de ora! Nu insista si accepta ca totul sa para un joc.

Sfat
Daca pustiul tau manifesta de mic un vadit talent in a-si mentine echilibrul si daca vrea pe role, nu te sfii sa-i indeplinesti dorinta. Cu cat patinatul incepe mai devreme, cu atat competentele sunt dobandite mai rapid. Copilul mic are capacitate de adaptare mai mare, mai putine inhibitii, e mai curios. si invata mai repede.

Articol preluat din revista MAMI iunie 2011
Text: Loreta Budin.
"Care este varsta potrivita pentru prima pereche de role?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Magazin de jucarii
Articolul cel mai citit despre joaca:
Activitati pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent