· articole
· intamplari

Care sunt beneficiile inotului pentru copii?
Am stat de vorba cu Prof.

Adrian Ionescu, instructor de inot la bazinul Floreasca din Bucuresti, despre beneficiile inotului pentru copii, dar si informatii utile privind practicarea acestui sport.

Mami.ro: Care sunt beneficiile inotului pentru copii?

Adrian Ionescu: Ca orice sport, inotul ofera o gama larga de beneficii, plecand de la dezvoltarea sanatoasa a musculaturii, a sistemului cardiovascular, a sistemului respirator si a celui osos (aici avand un mare rol in dezvoltarea corecta a coloanei vertebrale, dar si in corectarea micilor deformatii infantile ale acesteia) pana la dezvoltarea sociala a celor mici. Interactiunea intr-un cadru sportiv cu alti copii are parametri diferiti fata de interactiunea de la gradinita de exemplu.

M: De la ce varsta pot invata cei mici sa inoate?

A.I.: As fi tentat sa raspund ca incepand de la varsta de 3 ani in sus, insa am avut parte de cateva surprize cu pitici de 2 anisori, 2 anisori si cateva luni, care au invatat foarte repede miscarile de baza. Asadar varsta de la care pot cei mici sa invete difera in functie de cum reactioneaza la contactul cu alti copii, cu apa si cu situatiile noi in general.

M: Care sunt riscurile pentru un copil de a se accidenta?

A.I.: Inotul este considerat un sport cu risc mic de accidentari. Spre deosebire de sporturile "terestre" cum ar fi fotbalul, tenisul etc., inotul nu forteaza articulatiile, ba, din contra, ajuta la tratarea diferitelor afectiuni ale sistemului osos. Apoi tipul cursurilor pe care le sustin se desfasoara sub atenta supraveghere a instructorului, care intra in apa cu cei mici reducand astfel riscul unor accidente neplacute.

M: Care sunt tarifele unei lectii de inot si de cate sedinte este nevoie, in medie, pentru a incheia cu succes un curs?

A.I.: In medie, un curs este suficient pentru copil sa stapaneasca un stil de inot si sa se descurce fara probleme singur in bazin. Un curs de 12 lectii are pretul de 240 de lei, la bazinul Floreasca din Bucuresti.

M: Dupa cate sedinte poate micutul sa treaca la un alt nivel?

A.I.: In functie de varsta, aptitudini si timpul alocat acestui sport, numarul sedintelor necesare pregatirii corespunzatoare pentru un nivel de perfectionare difera de la caz la caz. Doar instructorul poate stabili cand este momentul propice avansarii.

M: Exista vreun risc de imbolnavire pentru copii daca practica acest sport in alt anotimp decat cel cald? Care este temperatura apei, in medie, in bazinele acoperite?

A.I.: In general, bazinele acoperite ofera conditii foarte bune, iar riscul de imbolnavire este mic. Pe timp de iarna, spre exemplu, eu lucrez la bazinul mic din cadrul Complexului Floreasca, prevazut cu instalatie de filtrare si clorinare a apei, a carei temperatura in medie este de 35 de grade. De asemenea este prevazut cu vestiar si toalete echipate modern.

M: Parintii isi pot insoti micutii la cursuri?

A.I.: Da, parintii pot sta la doar cativa pasi de micutii lor pe tot timpul sedintelor astfel incat sa poata observa progresele acestora de la o zi la alta, dar si pentru a le oferi celor mai mici si curajul de care au nevoie.

M: Care sunt situatiile in care nu recomandati ca un copil sa se inscrie la lectii de inot?

A.I.: In cazul in care medicul de familie acorda un certificat prin care atesta ca micutul nu este apt pentru sport atunci nu recomand lectiile de inot. Dar as vrea sa fac o precizare legata de un lucru de care m-am lovit de foarte multe ori si anume copiii traumatizati de fostii instructori.

Am intalnit aceeasi poveste de nenumarate ori cu multi copii carora le e frica de apa si de inot deoarece metodele fostilor instructori au fost brutale si invechite. Lucrul cu acest tip de copil traumatizat este un pic mai greoi la inceput, dar, dupa cateva sedinte, problemele de genul acesta pot fi inlaturate cu rabdare si intelegere. Rog parintii sa nu isi lase copiii cu astfel de traumatisme "netratate" si ii indrum sa aleaga instructorul numai dupa ce observa ei insisi o lectie sustinuta de acesta.

sursa: https://www.mami.ro/copilul/cand-si-cum-ar-trebui-sa-invete-copiii-sa-inoate-1824555/.

"Care sunt beneficiile inotului pentru copii?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent