· articole
· intamplari

Cat de eficiente sunt amenintarile?
Deși apelăm des la ele, amenințările nu sunt nici eficiente, nici recomandate.De cele mai multe ori, problema rămâne nerezolvată, căci amenințările calmează doar temporar situațiua. Totuși, nu este ușor să renunți la amenințări și, în plus, te întrebi cu le poți înlocui.

Principala problemă este că amenințările inspiră teamă și că cel mic simte nevoia să se revolte împotriva lor. În aceste condiții, scopul tău – de a corecta un comportament, de a-l face să înțeleagă că nu procedează bine și de ce - nu mai este atins. Creezi o atmosferă tensionată, de neîncredere și ai un copil frustrat, revoltat și supărat pe tine, care vede că încerci să-ți atingi scopul folosindu-te de amenințări.

Cum te feresti sa folosesti amenintari

Pentru a evita această situație, caută să înlocuiești amenințările cu alegerile. Dă-i copilului să aleagă! În loc să-i spui: „Dă muzica mai încet, altfel o opresc!”, „Strângeți lucrurile, altfel nu te mai uitți la desene animate!”, oferă-i alternative. „Mă dor urechile de la muzica asta. O dai mai încet sau asculți în camera ta?”, Hainele tale sunt aruncate. Dacă nu le strângi, se vor șifona. Vrei să le ai aranjate sau să le piorți șifonate? Este vorba de o abordare pozitivă, care poartă în ea inclusiv o anumită doza de motivație.

Despre pedeapsa si manie. Lectii de la Montaigne

O altă problemă importantă a amenințărilor este că, de multe ori, anunți pedepse pe care nu le aplici. Iar dacă nu te ții de cuvânt, copilul îți prinde slăbiciunea! "Nu mai ieși la joacă", "nu mai mănânci înghețată", "nu te mai uiți la desene", nu mai faci sau nu mai primești diverse lucruri sunt pedepse de care știi și tu că nu te poți ține, iar copilul nu le va mai lua în serios. Încearcă să aduci în discuție, în loc de amenințări, consecințe logice pentru comportamentul lui. În loc să-i spui că rămâne nemâncat, formulează altfel - spune-i „dacă nu vii la masă, vei mânca mai târziu mâncarea rece”. Este o amenințare plauzibilă, pe care o poți respecta, nu-i așa?

Autor: Adina Gruia, Foto: www.pixabay.com .

"Cat de eficiente sunt amenintarile?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent