· articole
· intamplari

Cat e normal sa iei in greutate in timpul sarciniipng"/>
Afla daca te incadrezi in limitele normale de greutate pe perioada sarcinii tale.

Este normal să iei în greutate în timpul sarcinii, dar fiecare femeie s-a întrebat măcar o dată: cât este normal iau în greutate pe timpul celor nouă luni? Principalul responsabil pentru creșterea în greutate este copilul care se află în pântecele tău, cu accesoriile firești: lichid amniotic, placentă, cordon ombilical, etc.

Cel mai important este ca în timpul sarcinii să nu te ascunzi după ideea „trebuie să mănânc cât doi” pentru că acest mesaj este cât se poate de neadevărat. O femeie trebuie să își suplimenteze dieta cu 100 kilocalorii pe zi în primul trimestru, necesitățile crescând în trimestrele doi și trei, dar nicidecum nu ajungem la dublarea nevoilor nutriționale.

Creșterea în greutate în timpul sarcinii a fost prevăzută de către natură ca un proces de creare a rezervelor în primul rând, modalitate prin care corpul se pregătește pentru alăptare. Este important să menționăm că în medie următoarele elemente sunt principalele surse ale creșterii în greutate: copilul (3,5 kg), placentă (0,5-1 kg), lichidul amniotic (1-1,5 kg), uterul (1 kg), țesutul maternal din sâni (1 kg), volumul sangvin maternal crescut (1 kg), fluidele din țesutul maternal (2 kg) și depozitele de grăsime (3,5 kg). Adunând greutățile acestor elemente vom obține un total de 12.5-15 kg, surplus normal în sarcină.

În funcție de greutatea pe care o aveați înainte de sarcină și de indicele de masă corporală, kilogramele adăugate în sarcină pot varia de la 6,5 kg până la 18 kg. Ținând cont că fiecare sarcină este diferită și că la aceeași femeie două sarcini nu pot fi asemănătoare, kilogramele acumulate în sarcină de femei se încadrează pe o plajă largă de valori.

Dacă vă încadrați la subponderal sau la supraponderal, nu trebuie să vă îngrijorați. Puteți să aveți o sarcină fără complicații dacă știți cât ar trebui să luați în greutate în timpul sarcinii. În medie, o femeie subponderala va acumula în primul trimestru 2-3 kg, una cu IMC normal 1,5-2 kg, iar o femeie supraponderală va avea o creștere în greutate de 0,5-1 kg. În trimestrul doi, femeile supraponderale acumulează 2,5-4,5 kg, cele normale între 5 și 7 kg, iar femeile subponderale între 5 și 7,5 kg. În ultimul trimestru de sarcină, când copilul începe să ia proporții și deja devine și el mai greu, o femeie normală are o creștere în greutate între 4,5 și 7,5 kg, pe când o femeie supraponderală va acumula între 3,5 și 6 kg, iar una subponderala între 5 și 8,5 kg.

De cele mai multe ori, din cauza grețurilor matinale, mămicile nu iau prea mult în greutate în primul trimestru dar, începând cu a 4-a luna de sarcină, ar trebui să consultați medicul dacă nu luați în greutate în ritmul discutat cu acesta. Starea de subponderabilitate poate aduce riscul complicațiilor la naștere. La fel de riscantă este starea de supraponderabilitate pentru mamă, pentru că se pot dezvolta riscuri, cum ar fi: diabet gestațional, dureri de spate și picioare, varice, oboseală, tensiune arterială ridicată.

Pentru a avea o dezvoltare armonioasă a corpului în timpul sarcinii este important să aveți o dietă echilibrată, plină de vitamine și minerale, bogată în legume și fructe din surse sigure, curate. Aceleași recomandări se aplică și pentru produsele lactate sau pentru carne. Faceți mișcare și respectați îndrumările medicului specialist care urmărește sarcina!

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre dezvoltare:
Cat si ce vede un bebelus?

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent