· articole
· intamplari

Cat timp il lasi in grija bunicilor?jpg?width=388&height=258"/>
Bunicii sunt o comoara, de care trebuie sa ne bucuram cu moderatie. Acest articol iti explica de ce.

Foarte puțini părinți își permit in societatea actuală să se ocupe de educația copilului din primii ani de viață. Bonele sau grădinițele cu program prelungit nu sunt pe buzunarul părinților de cele mai multe ori sau nu oferă garanții că micuțul va fi educat după așteptările acestora. În acest context, soluția cea mai convenabilă este să apelăm la sprijinul bunicilor.

Nu există relație mai frumoasă decât cea între bunici și nepoți, atâta timp cât ea este echilibrată. O relație sănătoasă cu bunicii poate reprezenta una din cele mai importante surse de amintiri frumoase din copilărie.

Dacă te întrebi cât timp să îl lași în grija bunicilor, iată câteva aspecte care te pot ajuta să găsești răspunsul la întrebare:
- copiii, până în 3 ani în general, au mare nevoie de părinți. De prezența și de afecțiunea lor. Părinții sunt universul copilului. Bineînțeles că este nevoie și de interacțiunea cu bunicii, specială de altfel, dar cu limite. Trebuie să știi că o mare parte dintre copiii crescuți de bunici se confruntă cu destule efecte emoționale ale „privării” de prezența părinților.
- este esențial să existe limite bine trasate între bunici și părinți, fiecare dintre aceștia cunoscând setul de reguli pe care ceilalți îl aplică în educarea copiilor, și respectându-l. În cazul în care există conflicte de opinie și nu numai între bunici și părinți, este recomandat că acestea să se rezolve în absența copiilor.
-explicați-le clar bunicilor ce principii aplicați în educarea copilului, ce program zilnic are copilul și ce activități îi permiteți să desfășoare. La fel de clar și direct este nevoie să abordați și problemă alimentației: comunicați bunicilor ce alimente are voie să consume copilul, ce program de masă are și dacă poate consuma dulciuri și în ce cantitate.
- apreciați în mod real cât este necesar ca cel mic să stea la bunici. Acest lucru se poate întâmpla ocazional, atunci când voi aveți nevoie de timp pentru a rezolvă diverse probleme sau pentru a petrece timp împreună. Dacă va doriți că bunicii să aibă grijă de copil în timpul în care sunteți la serviciu, este necesar să evaluați întreagă situație, cu toate aspectele, inclusiv financiare și emoționale, și abia apoi luați o decizie.

Deseori situația devine delicată atunci când bunicii își iau rolul prea în serios și mai ales atunci când sunt lăsați să o facă, părinții oferind bunicilor o prea mare libertate. Cea mai frumoasă și mai benefică soluție pentru copil în cazul conflictelor părinți-bunici este negocierea. Negociind diverse aspecte legate de creșterea și îngrijirea copilului, situație în care ambele părți cedează pentru a ajunge la un compromis, vei evita situații tensionate inutile și vei păstra o relație relaxată cu părinții.

Alături de bunici micuții noștri descoperă o lume mai blândă, mai naivă, mai liniștită. Bunicii se pot implica cu dedicare, cu blândețe și calm în creșterea nepoților pentru că au timp liber iar mințile lor sunt deconectate de la muncă și griji. Bunicii merg în cele mai lungi plimbări cu nepoții lor, iar bunicile fac cele mai bune prăjituri cu vișine. Și totuși, unde e echilibrul? Numai contextul familial propriu îți poate spune.

Nu poate stabili nimeni cu exactitate cât ar trebui să îți lași copilul la bunici. În schimb putem să îți spunem că un aranjament ce ține cont de nevoile tuturor implicați (părinți, bunici, copil/copii) este cel mai benefic.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent