· articole
· intamplari

Cat trebuie sa doarma copilul?Somnul, si mai exact cat trebuie sa doarma copilul, este unul dintre cele mai controversate subiecte din aceasta perioada a cresterii celui mic.

Un subiect sensibil, cu atat mai mult cu cat somnul, sau mai degraba lipsa acestuia in primul an de viata poate afecta intreaga familie. Iar tabelele care afiseaza orele de somn necesare unui copil pe diferite etape de varsta nu fac decat sa te debusoleze daca nu tii cont de individualitatea fiecarui copil. Asa cum am spus mereu, fiecare copil este unic si are propriul lui program de dezvoltare.

Calculele despre care vorbeam mai sus sunt simple statistici rezultate in urma unor studii pe un grup mai mare de copii, de aceeasi varsta. Deci, doar orientative.

Primele sase luni
Nu prea ai ce sa reglezi in programul micutului tau pana pe la 2 luni, asta pentru ca ceasul lor intern nu e suficient de dezvoltat. In general, dorm pana la 16 ore (poate chiar mai mult) din cele 24 de ore cate are o zi, cate 3-4 ore odata. Programul lor de somn este dictat de cel de masa. Pana la 2 luni, e indicat sa-i dai desteptarea o data la 3-4 ore pentru a-l hrani. Dupa ce implineste 2 luni, bebe va sta mai mult treaz peste zi. Nu-l lasa sa doarma mai mult de 3-4 ore dupa-amiaza, ca sa nu-i dai peste cap programul de seara. De pe la varsta de 3 luni, programul de somn al bebelusului, vei vedea, e mai regulat. In plus, nu se mai trezesc noaptea ca sa ceara papa. Cel mai bun sfat pe care il poti tine minte este acela ca niciodata, nici chiar la 6 saptamani, nu e prea devreme sa-l obisnuiesti cu ore fixe de culcare si cu un anume ritual inainte de somn. Incet-incet, va invata ca anumite activitati (evident, linistitoare) preced intrarea in lumea lui Mos Ene.

Urmatoarele 6 luni
In jurul varstei de 6 luni apare teama de a fi lasat singur, un motiv in plus care ar putea sa-i tulbure somnul. Asigura-l pe micut oricat de des e nevoie ca te intorci de fiecare data cand pleci de langa el. Somnul lui mai poate fi tulburat de noile abilitati invatate – acelea de a se rasuci de pe o parte pe alta in timpul somnului. Nu e cazul sa renunti la ritualul de culcare si nici la orele de somn din timpul zilei. De cele mai multe ori, cei mici isi regleaza singuri programul de somn de peste zi. Sub nicio forma nu incerca sa-i scoti tu orele de somn din timpul zilei! Dar, in acelasi timp, trezeste-l daca depaseste orele de somn de dupa-amiaza pentru a nu-i influenta programul. Invata sa descoperi nevoile copilului tau, iar pe el, invata-l sa se integreze in programul familiei!

Iata orele de somn necesare pana la 1 an:

3 luni 6 luni 9 luni 12 luni
15 h 14 1/2h 14 13 3/4h

Stiai ca?
Copiii cu parinti veseli ori mai putin stresati dorm mai bine decat cei ai caror parinti se alerteaza imediat ori sunt nervosi.Articol publicat in revista
Autor: Laura Udrea.

"Cat trebuie sa doarma copilul?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.23
voturi 17


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent