· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Cazul copilului ucis In Bistrita de asistenta maternala

Autor: Onush
data publicarii: 09.10.08
Asistenta maternala risca inchisoarea pe viata

Asistenta maternala acuzata ca a maltratat si ucis copilul de patru ani pe care il avea in grija risca inchisoarea pe viata, a declarat procurorul Angela Sangeorzan, seful sectiei penale din Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud si purtatorul de cuvant al institutiei, citat de Mediafax.[.]

Urmeaza expertiza psihiatrica, prezentarea materialului de urmarire penala si o noua audiere a inculpatei si, din punctul nostru de vedere, dosarul e finalizat. E de vazut daca ancheta nu va mai ridica si alte probleme si atunci vor fi verificate si alte aspecte. Probatoriul de pana acum a permis luarea masurii preventive a arestarii inculpatei si acesta este lucrul cel mai important, a afirmat procurorul.

[.]Tribunalul Bistrita-Nasaud, careia i-a fost prezentata asistenta maternala Marcela Fagarasan, si-a insusit propunerea procurorilor de arestare preventiva a acesteia, sub acuzatia de omor deosebit de grav.Asistenta este acuzata ca, in seara zilei de 20 august, pe fondul nervozitatii si al consumului de alcool, i-a cauzat victimei, Rostas Lucian de 4 ani si 7 luni, decesul prin asfixie mecanica a cailor respiratorii superioare, fortandu-l sa inghita alimente, in conditiile in care minorul se afla oricum in stare terminala, determinata de actiunea combinata a unor leziuni cerebrale si septice.

[.]Este inchisa la cateva celule distanta de mama naturala a copilului
Cu mama naturala a copilului nu am putut discuta. In continuare i se dau sedative. Nu a vazut nici pozele micutului si nu stie circumstantele in care a murit. Am incercat sa o protejam, a declarat procurorul de caz.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie, subinspectorul Raluca Moldovan, a declarat, sambata, ca politistii au grija ca cele doua femei sa nu poata intra in contact una cu cealalta.

[.]Copilul va fi inmormantat in Cimitirul municipal pe banii Primariei Bistrita, iar la funeralii ar putea asista si mama lui naturala, insotita de o escorta de politisti.In Bistrita sunt 4 asistenti sociali la 270 de copii si 175 de asistenti maternali

Colegiul National al Asistentilor Sociali (CNAS) a anuntat sambata ca efectueaza propria sa ancheta legata de cazul copilului de 5 ani ucis de asistenta maternala din Bistrita. Primele informatii facute publice de CNAS arata ca in Bistrita exista doar 4 asistenti sociali care raspund de 270 de copii si 175 de asistenti maternali. Legea prevede insa ca un asistent social nu poate monitoriza mai mult de 25 de copii si 30 de asistenti maternali.

Reprezentantii CNAS sustin ca problema grava este ca nu exista prevazute niciun fel de prevederi legate de sanctiunile care se impun daca o directie de asistenta sociala nu respecta aceste norme impuse de lege.

In acest sens, consideram ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, in calitatea sa de autoritate de stat competenta, trebuia sa intervina de mult timp in aceste situatii pentru a raspunde problemelor din sistem, problema identificata la Bistrita Nasaud nefiind o situatie unica, lipsa personalului de specialitate fiind o problema nationala care nu se afla in obiectivele niciunei guvernari, se arata intr-un comunicat al CNAS.

In document se precizeaza ca in curand vor fi date publicitatii concluziile raportului privind cazul din Bistrita, care va stabili si daca a existat o eventuala culpa profesionala a asistentilor sociali.

23 august 2008.Asistentii sociali nu sunt de vina pentru moartea copilului de 4 ani din Bistrita

In urma unei anchete, Colegiul National al Asistentilor Sociali (CNAS) contrazice Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si sustine ca asistentii sociali din Bistrita nu poarta nicio vina pentru soarta copilului de patru ani ucis de asistenta maternala care il avea in grija. Raportul final al CNAS arata ca activitatea angajatilor Serviciului de asistenta maternala din Bistrita nu se desfasoara potrivit normelor legale, avand in monitorizare mult mai multe persoane decat maximul prevazut in actele normative. Reprezentantii Colegiului spun ca situatia nu e singulara la nivel national si fac propuneri pentru rezolvarea ei.

In ceea ce priveste culpa profesionala a asistentilor sociali incadrati in Serviciul de asistenta maternala al DGASPC Bistrita-Nasaud nu au fost identificate elemente care sa conduca la stabilirea culpei profesionale in raport cu decesul copilului aflat in plasament, activitatea asistentilor sociali depasind cu mult atributiile inscrise in fisele de post, precum si in normativul emis de catre ANPDC, activitatea acestora putand fi asimilata cu activitatea personalului din serviciul de urgenta, fiind in mod clar supradimensionata. De asemenea, cea mai mare parte dintre faptele retinute drept culpe in raportul ANPDC nu se justifica din actele si situatia reala din teren, deoarece activitatea asistentilor sociali nu a fost realizata in conditiile normale prevazute de lege, se arata in comunicatul emis de CNAS.

Situatia constatata de reprezentantii CNAS arata ca seful serviciului din Bistrita are in sarcina monitorizarea a 60 de asistenti maternali, iar cei doi subalterni inplicati in caz raspund de 116 asistenti maternali si respectiv de 147 de copii. Potrivit legislatiei in vigoare, un asistent social nu poate monitoriza mai mult de 25 de copii si 30 de asistenti maternali. Presedintele CNAS, Florian Salajeanu a precizat chiar ca modul de desfasurare a activitatii in Bistrita a fost recunoscut, in 2003, de catre Autoritatea Nationala, drept model de buna practica la nivel national.

Reprezentantii CNAS spun ca au aplicat un avertisment celor doi asistenti sociali, pentru incalcarea unui articol din Codul Deontologic, care prevede ca asistentul social îşi desfăşoară activitatea pe baza principiului independenţei profesionale, care îi conferă dreptul de iniţiativă şi decizie în exercitarea actului profesional, cu asumarea deplină a răspunderii pentru calitatea acestuia.

Printre solutiile propuse in urma anchetarii cazului din Bistrita se numara angajarea de asistenti sociali suplimentari, respectarea fiselor de post si a normelor de lucru, aprobarea si decontarea cursurilor de formare profesionala continua, majorari salariale pentru atragerea tinerilor spre institutiile publice, modificarea legislatiei pentru a nu mai permite angajarea de personal necalificat si reglementarea dreptului la decizie al asistentului social.

Ancheta CNAS a avut loc in perioada 23 august - 1 septembrie si a urmat cazului in care un copil de patru ani, Lucian Rostas, a fost maltratat si ucis de asistenta maternala care il avea in grija. Potrivit procurorilor, femeia ar fi marturisit ca a procedat in acest fel pentru ca fiica ei are un prieten tigan si a dorit sa se razbune pe copil, care avea aceeasi etnie.

3 septembrie 2008.Sursa: Hotnews.ro.

"Stiri: Stiri: Cazul copilului ucis In Bistrita de asistenta maternala" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 1
voturi 2


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent