· articole
· intamplari

Ce este aminocenteza si cum se realizeaza?jpg?width=545"/>
Afla ce este amniocenteza, de ce este bine sa o faci si cum se realizeaza aceasta procedura.

Amniocenteza este un test prenatal care ne oferă informații despre dezvoltarea și sănătatea bebelușului din uterul mamei, pe baza unei mostre de lichid amniotic, lichidul ce înconjoară bebelușul în uter.

Bebelușul se află în sacul amniotic și plutește în lichid, iar amniocenteza este metoda prin care se scoate o cantitate mică de lichid pentru a fi folosită la teste genetice. De cele mai multe ori, amniocenteza este recomandată pentru a verifica genele sau cromozomii copilului pentru anume afecțiuni genetice. În cazul în care unul sau ambii părinți au o boală genetică ce poate fi transmisă bebelușului, dacă există antecendente în familie de boli genetice ce nu apar la fiecare generație, dacă ați pierdut alte sarcini cu bebeluși afectați de anomalii genetice sau în cazul în care ați efectuat dublul sau triplul test iar rezultatele indică un risc sporit de boli genetice puteți apela la acest test.

Amniocenteza presupune extragerea unei cantități mici de lichid amniotic cu ajutorul unei seringi. Acest test este util pentru a detecta anomalii genetice cum ar fi : sindromul Down, trisomiile 13 și 18, sindromul Turner și sindromul Klinefelter, boli precum Tay-Sachs, sickle cell disease (maladia celulelor seceră) sau spina bifidă și anencefalia.

Amniocenteza se realizează între săptămânile de sarcină 16 și 20, dar dacă este nevoie ea poate fi realizată în orice moment al sarcinii, în funcție de gravitate și necesitate. Aceasta nu detectează anomaliile congenitale, cum ar fi buza de iepure, despicarea boltei palatine sau malformațiile inimii, dar pentru acestea se face ecografia morfo-fetală, în trimestrul al doilea.

Este important să știți că există un risc între 0,5% și 1% de a pierde sarcina după amniocenteză, dar ținând cont că un anume procent din femei pierd sarcina din motive necunoscute în al doilea trimestru, se poate presupune că nu din cauza amniocentezei s-a întâmplat acest lucru. Cel mai bine este să apelați, pentru realizarea acestei proceduri, la un medic care realizează peste 40 de amniocenteze pe an, un specialist care să vă prezinte de asemenea și riscurile metodei. Asistența ecografică elimină riscul rănirii bebelușului și de asemenea elimină situația în care nu se colectează destul lichid la prima încercare.

În timpul procedurii veți sta întinsă pe masă de consultații, zona prin care va fi introdus acul va fi curățată cu soluție iodată sau cu alcool, iar medicul, aub asistență ecografică, va introduce acul lung și subțire prin peretele abdominal, de unde va extrage lichidul, apoi va scoate acul. Toată procedura de recoltare durează maxim un minut. Gradul de disconfort depinde de la persoană la persoană, dar de obicei nu se simte nimic mai mult decât o ciupitură, crampe sau contracții. Este important să evitați efortul, contactul sexual și zborul cu avionul în zilele de după amniocenteză (2-3 zile).

În cazul în care pierdeți lichid, aveți scurgeri vaginale modificate sau pierdeți sânge, anunțați medicul și prezentați-vă de urgență la control. Un alt semnal de alarmă ar fi febra, care indică o infecție.

Decizia de a realiza această procedură rămâne la alegerea părinților, nu este obligatorie, și este important să știți că prin amniocenteză se diagnostichează clar, dacă este nevoie, anumite anomalii genetice, și oferă importante informații asupra dezvoltării fătului.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent