· articole
· intamplari

Ce este enurezismul nocturn si cum il combatem?jpg?width=545"/>
Enurezismul nocturn la copii - problema emotionala sau specifica varstei?

Enurezismul reprezintă incontinența urinară, adică incapacitatea de a controla emisiunea de urină și pierderea inconștientă de urină, la adulți și mai frecvent la copii, pe timpul somnului. În cele mai multe cazuri nu există comportament intenționat sau stări patologice și doar 10% din cazuri sunt datorate unor anomalii fiziologice sau unor stări emoționale neplăcute apărute în familie sau în anturajul de la școală/grădiniță.

Enurezisul apare sub două forme: incontinența parțială (se evacuează doar o parte mică din cantitatea de urină) și incontinența totală (de cele mai multe ori din cauza inactivității vezicii). Există și enurezis diurn, atunci când micile accidente se întâmplă pe timpul zilei; enurezisul primar desemnează situația în care copilul nu a prezentat niciodată cotinență urinară pe o perioadă mai mare de 3-6 luni, iar enurezisul secundar este situația în care incontinența apare după o perioadă mare de așternut uscat.

Incontinența urinară nu este o boală gravă, periculoasă, dar efectele acestei afecțiuni sunt neplăcute, pentru că pot duce până la izolare și însingurare, deoarece nu se acceptă în societate o persoană care nu își poate controla urinarile în timpul manifestărilor sociale de zi cu zi.

La copii, în momentul în care vezica se umple, receptorii sistemului nervos, de la nivelul peretelui vezicii transmit mesaje la creier pentru semnalarea situației, dar dacă copilul este adormit în somn profund, aceste semnale nu vor fi recepționate iar vezica se golește fără control. După golirea vezicii, copilul adoarme înapoi și este liniștit. De cele mai multe ori, cauza enurezisului este imaturitatea ansamblului neuro-endocrin, care presupune că mușchii, nervii și creierul să lucreze împreună.În alte situații, cauza enurezisului este o vezică hiperactivă sau cu o capacitate redusă, alteori poate fi depistate o obstrucție a tractului urinar, dezechilibre alimentare sau infecții urinare. Enurezisul poate apărea și în urma administrării unei anume medicații, că efect advers, sau că urmare a un emoții foarte puternice.

Este important să știți că 15% dintre copii își udă patul în timpul somnului și după vârsta de 3 ani, se întâmplă mai mult la băieți decât la fete, simptomul are o puternică legătură cu atmosfera familială și în cele mai multe cazuri se oprește la pubertate.

Trebuie să țineți cont că nu există copil care să facă pipi în pat în mod intenționat, și că de obicei copiii se simt rușinați în astfel de situații. Criticile, mustrările sau amenințările nu sunt deloc folositoare, deoarece îi vor face să se simtă mai rușinați și vor adânci problema. Cu înțelegere, răbdare și calm puteți să vă exprimați încrederea că problema se va rezolva și că în timp nu va mai face pipi în pat. Alte modalități prin care puteți să îi ajutați este să limitați cantitatea de lichide pe care ei o consumă seara, să îi încurajați să folosească toaleta înainte de a merge la somn, prin aprecieri la adresă lui în situațiile în care nu udă patul, evitând pedepsele și vorbele urâte la adresa lor sau chiar trezindu-i încet în mijlocul nopții pentru a goli vezica.

Cel mai important pas în tratarea enurezisului este un consult medical amănunțit, care să includă investigații ale sistemului renal, precum și neurologice, analize de laborator (cantitatea zilnică de urină, volumul rămas post-urinare, fluxul de urină, sumar de urină, uree, creatinină și urocultură), apoi pot fi făcute investigații cu aparatură specială ce realizează uretrocistoscopie , ultrasonografie și RMN.

Dacă din punct de vedere fiziologic actul micțiunii este normal și nealterat, atunci cel mai bine este să consultați un psiholog, pentru a detecta eventualele cauze emoționale.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent