· articole
· intamplari

Psihologie: Psihologie: Ce este jocul? Ce este jucaria?Jocul este o activitate simbolica. Este un "ca si cum". Mai mult decat o imitatie a unor situatii reale este o concentrare de actiuni, stari si trairi sufletesti. Copiii se joaca "de-a doctorul", punand in scena toate actiunile doctorului (unele fiind accentuate, chiar exagerate, altele fiind eliminate), starile si suferintele pacientului dar si relatia dintre ei (copilul-pacient trebuie sa stea, sa faca, sa suporte ceea ce copilul-doctor hotaraste ca "trebuie").

Este o luare in stapanire a unei situatii prin joc.

Daca nu ne-am juca, realitatea ar fi mai greu de suportat. Pentru ca nu doar copiii se joaca, ci toti oamenii. Chiar si animalele! Putem "juca" asa cum vrem noi o situatie, noi stabilim regulile jocului, noi il oprim atunci cand vrem. "Piua" este cuvantul magic care opreste jocul. Asadar capacitatea de a ne juca este forma simbolica prin care, retraim evenimente, intamplari din viata reala putandu-le modifica dupa voie. De aceea, jocul produce satisfactie prin el insusi, nu doar prin rezultatele lui.

Pe chipul copiilor se citeste bucuria atunci cand se joaca chiar daca este un joc bland sau unul agresiv. Acesta este primul scop al jocului: obtinerea placerii. Adultii joaca si ei sah din placere, dezleaga cuvinte incrucisate, mamele se joaca croind rochii pentru papusile fetitelor dar si tatii se joaca cu Lego sau cu trenuletele si masinutele teleghidate.

Dar pentru ca am vorbit de trenulete, papusi si Lego, sa ne gandim ce este o jucarie? Este un obiect pe care-l folosim pentru a ne juca. O sfoara este o jucarie? Dar 10 bete de chibrit? Daca gasim o modalitate de a ne juca cu ele, le putem considera jucarii. Un obiect nu este in sine o jucarie. Devine o jucarie atunci cand cineva reuseste sa-l utilizeze. Astfel ajungem la concluzia ca doar o parte din ceea ce numim jucarii, servesc cu adevarat acestui scop. Un catel de plus care latra, se ridica in doua labe, da din coada si merge prin casa nu este o jucarie. Pentru ca nimeni nu se joaca cu el, toti stau si-l privesc. Atunci cand bateriile se termina, copiii il considera stricat si nu se mai ating de el.

O jucarie este cu atat mai folositoare cu cat permite copilului o mai mare libertate si creativitate in utilizarea ei. Exemplu cel mai bun sunt jocurile de constructie. Asta nu inseamna doar piese de Lego cu care construim castele! Pot fi margele diferite din care fetitele fac podoabe pentru papusi sau casute, pomi, garduri etc din care facem sate; pot fi parti ale corpului pe care le potrivim pentru a realiza animale sau pur si simplu un patrat de hartie din care putem obtine sute de obiecte dupa metoda ORIGAMI.

Jocuri sportive, jocuri de cuvinte, jocuri de constructie, jocuri de perspicacitate, jocuri de indemanare, jocuri de strategie, jocuri de noroc pe care le folosim pentru ca invatam ceva din ele, pentru ca ne produc placere si pentru ca avem nevoie sa ne jucam, sa castigam, sa ne distram!

Datorita acestei "descarcari" pe care o simtim cand ne jucam, acestei libertati pe care ne-o da ideea ca "e doar un joc", datorita faptului ca jocul apare odata cu viata (ne jucam chiar inainte de a ne naste!), el este folosit si ca metoda terapeutica pentru copii.


Anca Pietraru, psiholog


Anca Pietraru este psiholog, are 29 de ani si 2 copii. Practica psihoterapia psihanalitica cu copii si adulti. ».

"Psihologie: Psihologie: Ce este jocul? Ce este jucaria?" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
12.09.06 07:51: dabelea
Este foarte interesant ceea ce scrieti. Eu am un copil de 1an si 11 luni. M-am gandit cum a reactionat la diferite jucari. Cel mai mult se joaca cu niste cubulete, mai mult decat cu un catelus care i-a placut atat de mult atunci cand l-a vazut prima data cum latra (exact ce spuneati in acest mic articol). Apoi m-am gandit si la mine in perioada cand eram mica, la gradinita (atat cat imi mai amintesc). Am fost crescuta de bunici si ei erau foarte saraci, iar de ,,cumparare de jucarii nu se punea problema. Totusi asta n-a insemnat ca nu ma jucam sau ca nu aveam jucari. Asa cum ati spus un obiect (indiferent de ce natura este el) poate deveni in mana unui copil o jucarie. Asa ca jucariile mele de atunci erau coceanul de porumb cu care construiam diverse case si fantani si cutiile de chibrituri goale. Important este sa ne jucam atat pentru ei (copii) dar si pentru noi (parinti). 10 minute de-a prinsele sau de-a ascunsele cu copilul meu este o mare relaxare pentru mine. M-as juca mai mult dar obosesc. Asa ca ,, sa va jucati bunici, parinti, copii!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Magazin de jucarii
Articolul cel mai citit despre joaca:
Activitati pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 4.25
voturi 74


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent