· articole
· intamplari

Sarcina: Sarcina: Ce este sindromul HELLP?

Autor: Ami
data publicarii: 13.03.03


HELLP este termenul medical pentru una dintre cele mai severe complicatii ale pre-eclampsiei, in care se combina o dereglare a ficatului si a coagularii sangelui.

H vine de la hemoliza (scindarea celulelor rosii din sange); EL vine de la ridicarea enzimelor din ficat in sange (care reflecta un ficat bolnav); LP vine de la un nivel scazut in sange al trombocitelor (celule specializate care sunt vitale pentru o coagulare normala).HELLP este la fel de periculoasa ca si eclampsia (convulsiile) si probabil mult mai comuna, desi este mult mai usor de diagnosticat.

Unii specialisti cred ca HELLP poate fi in crestere pentru motive care nu sunt cunoscute.

Simptomele
Sindromul HELLP poate fi precedat de semne clare de pre-eclampsie – bine cunoscuta tensiune crescuta a sangelui, proteine in urina si umflarea mainilor, picioarelor si fetei. Dar, precum eclampsia, poate aparea din senin fara nici unul din semnele clasice prevestitoare. Simptomele tipice prezente sunt durerea chiar sub coaste (“durerea epigastrica”), uneori insotita de varsaturi si dureri de cap. Acesta durere este uneori confundata cu discomfortul arsurilor la stomac, o problema foarte comuna in sarcina. Dar, spre deosebire de arsurile la stomac, durerea cauzata de sindromul HELLP, nu cauzeaza arsuri, nu se intinde spre gat si nu dispare la un antiacid. Durerea este, de cele mai multe ori, foarte severa si este asociata cu o sensibilitate a ficatului. Nu este iesit din comun pentru femeile cu aceasta durere, sa fie diagnosticate ca suferind de alte probleme abdominale acute, inflamatii tipice ale vezicii biliare (colecistita).

Cand poate surveni?
Ca si eclampsia, sindromul HELLP, apare cel mai probabil imediat dupa nastere – uneori amplificandu-se cu o viteza devastatoare. Oricum, poate aparea in orice stadiu in partea a doua a sarcinii – si in unele cazuri rare, chiar mai devreme.

Care sunt riscurile?
Sindromul HELLP poate fi asociat cu una sau mai multe din urmatoarele probleme:
  • Severe dereglari ale functiei de coagulare a sangelui , ducand la sangerari masive si necontrolabile, in mod particular dupa operatie;

  • Probleme severe la ficat, care pot conduce la slabirea si chiar ruperea (HERNIE) acestui organ vital;

  • Dificultati de respiratie, care pot fi suficient de severe pentru mama, incat sa aiba nevoie de ventilatie artificiala;

  • Atacul (hemoragie cerebrala) cu sau fara eclampsie (convulsii).
Cum este tratat?
Diagnosticul pentru sindromul HELLP poate fi confirmat numai in spital. Orice recunoastere de urgenta este esentiala pentru toate cazurile suspecte. Odata sindromul diagnosticat, copilul trebuie adus pe lume, imediat ce starea mamei este stabila, in ciuda imaturitatii copilului, avand in vedere ca nasterea este singurul leac pentru aceasta conditie care ameninta viata. Daca sistemul de coagulare a sangelui este perturbat sever, s-ar putea sa fie necesara o transfuzie de trombocite esentiala pentru coagulare inainte ca nasterea sa aiba loc.

Nu este iesit din comun ca simptomele sa se inrautateasca – sau sa dezvolte pentru prima data – in urmatoarele 48 de ore dupa nastere, si s-ar putea sa fie necesar tratament intr-o unitate de terapie intensiva. Tratamentul tinteste spre suportul sistemelor mamei care au slabit (ficat, rinichi, plaman, coagulare), atata timp cat este necesar pentru a se recupera si a functiona pe cont propriu. Mama ar trebui sa se bucure de o recuperare completa, cu conditia san nu survina nici o avarie permanenta. Aceasta poate insemna, cel putin cateva zile sau cel mult 2-3 luni (nu toate petrecute in spital) depinzand de severitatea problemelor mamei.

Cum este afectat bebelusul?
HELLP este o problema materna care nu creeaza efecte specifice nou-nascutului. Oricum, ca in toate cazurile de pre-eclampsie severa, bebelusul poate suferi de o scadere in greutate si chiar o oprire momentana a respiratiei, ca urmare a unei cauze secundare – o insuficienta a debitului sangelui matern catre placenta. Dar, in majoritatea cazurilor de HELLP, nasterea este spre beneficiul mamei, uneori cu rezultate tragice asupra bebelusilor, care sunt prea prematuri pentru a supravietui in afara pantecului.


Sursa: Action on Pre-eclampsia (APEC).

"Sarcina: Sarcina: Ce este sindromul HELLP?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de Ami

Evaluare
scor mediu 3.71
voturi 7


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent