· articole
· intamplari

Ce faci cand copilul nu sta in scaunul de masina?jpg?"/>
Descopera ce il nelinisteste pe micut atunci refuza sa isi ocupe locul in scaunul de masina.

Uneori copiii ne fac să simțim diverse emoții la intensitate maximă, și de obicei își aleg cele mai nepotrivite pentru a ne pune în astfel de situații. Una din situațiile cu care majoritatea părinților s-au întâlnit este cea în care copilul nu stă în scaunul de mașină . Oricum s-ar manifesta, printr-o încăpățânare exagerată, prin accese de furie, plâns sau isterie ele nasc în mintea părinților întrebări cum ar fi : „ce să fac, cum procedez?”. Iată câteva informații utile și câteva sfaturi care vă pot ajuta într-unul din aceste momente dificile cu micuțul vostru.

De ce nu se conformează?
În primul rând este foarte important să aflăm cauza acestui comportament. Odată identificate motivele pentru care copilul nu stă în scaunul de mașină, rezolvarea confllictului este pe aproape. Trebuie să ținem cont de emoțiile și de nevoile copilului, iar dacă copilul este încărcat emoțional (fie a avut o zi grea la grădiniță, fie nu vrea să se urce în mașină să meargă la școală pentru că are un conflict cu unul din colegi, bunica i-a făcut observație într-un mod neplăcut data trecută când a fost la ea sau pur și simplu s-a întâmplat ceva neplăcut pentru copil înainte să plecați) sau are o nevoie nesatisfăcută, este posibil să folosească situația în care trebuie să stea în scaun că să se descarce.

De cele mai multe ori, copiii care nu stau în scaunul de mașină folosesc această situație ca pe un semnal de alarmă, care atrage atenția că au nevoie de atenția părinților. Atunci când noi, adulții, ne grăbim și avem o listă lungă de lucruri de realizat în ziua respectivă, este greu să ne oprim, să luăm un răgaz și să ne îndreptăm atenția asupra copilului, dar dacă ținem cont că astfel construim o relație stabilă și bazată pe încredere cu copilul, și că așa vom evita situațiile conflictuale legate de scaunul de mașină, atunci merită efortul.

Unii copii simt nevoia să demonstreze părinților că pot, că se descurcă singuri, vor să se așeze și să se instaleze ei înșiși și uneori pot izbucni dacă părinții insistă să îi ridice ei în brațe, să îi așeze și să le fixeze ei centurile. Dacă ați identificat că cel mic face parte din această categorie, puteți să îl lăsați să se urce și să coboare de câteva ori din scaunul de mașină, în timpul liber, atunci când nu aveți treburi urgente de făcut.
Atunci când chiar plecați la drum, îi poți da mână liberă pentru jumătate din proces, el urcându-se în scaun spre exemplu, iar tu fixând și securizand centurile.

Nu îi place destinația
Este posibil, uneori, ca copilul să nu își dorească să meargă în locul menționat de părinte ca destinație. Ei folosesc acest comportament pentru a sugera părinților că nu le place destinația și că nu ar vrea să meargă acolo. Cel mai bine le explicați motivele, încercați să fiți empatici și să aflați motivele pentru care nu vor să meargă, și încercați să găsiți o soluție, ținând cont și de părerea lor.

Dacă scaunul de mașină este nou și copilul nu vrea să stea în el, este o reacție oarecum firească. Toată lumea are nevoie de o perioadă de acomodare. Lasă-l să îl studieze, să îl atingă, să îl testeze în casă, să se joace puțin cu el. Nimănui nu îi place să stea nemișcat mult timp într-un scaun, cu atât mai puțin copiilor, dar dacă îi dedici timp și îi explici că este pentru siguranța lui, în timp va înțelege de ce este nevoie să stea în scaunul de mașină.

Joacă-te cu el
Dacă în jurul problemei „copilul nu stă în scaunul de mașină” s-a creat deja un nod de tensiune, poți aborda situația prin joc. Puteți face un joc cu jucăriile de pluș, prin care să simulezi chiar situația voastră încordată, iar copilul tău va elibera din tensiunea reală, legată de situația reală, prin jocul virtual. Frumos, nu?

Cel mai important este să îi explici mereu cu câțiva pași înainte ce urmează să se întâmple, acest lucru contând foarte mult pentru copii, deoarece lor le place mereu să știe ce se întâmplă și au nevoie să se simtă în siguranță. Atunci când copilul îți face o „scenă” fix înainte să plecați undeva, încearcă să te calmezi, să îi analizezi motivele, dă dovadă de empatie, ajută-l să se descarce, explică-i și abia după ce te calmezi și tu total, plecați cu mașina, ca să fiți amândoi în siguranță.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent