· articole
· intamplari

Ce faci cand copilul refuza mancarea?jpg?width=545"/>
Stim cat este de dificil cand ai un copil care refuza sa manance. Dar situatia nu este asa grava precum crezi!

Există zile în viața fiecărui părinte în care se confruntă cu refuzul copilului de a mânca. Sunt zile când nu vrea să mănânce nimic, nici măcar o înghițitură, o linguriță! Părinții sunt stresați și alertați, triști și îngrijorați. Cum abordăm astfel de situații? Știm că alimentația și conduitele alimentare reprezintă factori importanți în dezvoltarea și creșterea copiilor așa că deseori ne întrebăm: ce să mănânce copilul? Cât? Cum este bine pentru corpul lui? Care sunt alimentele sănătoase potrivite pentru el? Cum îi oferim o educație alimentară potrivită?

Fiecare copil are un mod specific de a mânca, își formează preferințe alimentare, capătă aversiuni față de diverse alimente și se simte atras față de altele, prin prisma experiențelor anterioare legate de mâncare.

În primul rând trebuie să acordăm atenție motivelor medicale, care pot ascunde afecțiuni ce determină un apetit scăzut (infecții, răceli, anemii, probleme intestinale), iar atunci când am exclus orice motiv de oridin medical, este cazul să ne îndreptăm atenția către aspectele psihologice ale refuzului mâncării.

Trebuie să ținem cont că cei mici se nasc cu simțul instinctiv de a se hrăni și de a supraviețui, și că nu au fost raportați niciodată în istorie copii care „sa moară de foame” pentru că au refuzat să mănânce. Iar dacă copilul refuză deseori să mănânce, dar ia în greutate și în lungime, nu este nicio problemă. Copilul are nevoie de mai puțină mâncare decât estimați voi, părinții. Puteți încerca să țineți un jurnal al meselor copilului, și așa puteți observa exact ce mănâncă și în ce cantități. În cazul în care nici jurnalul nu va liniștește, puteți vizita un medic nutriționist sau un medic pediatru.

Dacă copilul are aversiune față de anumite alimente, cel mai simplu este să nu i le mai servești. Este inutil și produce frustrări și supărare de ambele părți să insiști cu ceva care nu îi place copilului. De asemenea este nevoie să ai încredere și în înstinctul lui. Există un studiu care arată că cei mici tind, instinctiv, să corecteze prin alimentație carențele din organism și să echilibreze nivelurile mineralelor și vitaminelor. Deci dacă micuțul își dorește să mănânce pește în fiecare zi, nu te îngrijora, poate fi trecător. Poți încerca să îi oferi alimentele pe care le-a refuzat după o lungă perioadă de timp, și poate că va dori să încerce. Forțarea copilului are efecte negative asupra psihicului copilului, deci evită să îl presezi în vreun fel.

De ce copilul refuza mancarea?
În situația în care părintele insistă foarte mult și apelează la rugăminți și implorări, copilul va înțelege că el are putere asupra părinților și va exploata această situație pentru a-și îndeplini nevoia de control. Pune limite și stabiliți împreună reguli în legătură cu momentele în care serviți masa, și împreună, respectați-le. De asemenea, poți să îi creezi un cadru potrivit că să își satisfacă nevoia de control, cum ar fi : îl poți lăsa să aleagă el cu ce haine să se îmbrace sau chiar ce să mănânce (din câteva variante cu care tu ești de acord), îl poți lasă pe el să stabilească ce activități veți avea în ziua respectivă sau unde veți merge la plimbare.

Este de asemenea posibil ca un copil să refuze mâncarea atunci când are nevoie de atenție și iată ce poți face tu, că părinte: petrece timp cu el, implică-l în activitățile casnice pe care tu le faci și profită de aceste momente pentru a-i satisface nevoile de apropiere și afecțiune.

Dacă alimentul pe care i l-ai servit este unul nou, trebuie să știi că, deși sunt curioși, copiii au preferințe destul de fize și le place rutina (aceeași poveste, același joc, același haine). O sugestie ar fi să lași pe masă alimentele noi, să îi vorbești și să îi explici pe înțelesul lui și apoi să guști tu însuți din aliment, lăsând la latitudinea lui dacă vrea să încerce sau nu. A-l forța înseamnă a face o asociere neplăcută între aliment și situația conflictuală și este posibil ca pe viitor să îl refuze din nou.

Există o sumedenie de idei pentru a atrage un copil către acest domeniu delicat, al alimentației, și iată câteva dintre ele: implică-l în pregătirea mesei, aranjează mâncarea într-un mod interesant, redu numărul gustărilor dintre mese, lasă-l pe el să aleagă cât vrea să mănânce, transformă momentul mesei într-unul vesel, alege veselă pe placul lui și nu în ultimul rând, nu îl forța și nu îl pedepsi în timpul mesei.

Cel mai important este să ai tu o atitudine relaxată, și cu cât vei renunța la rigiditate și îl vei accepta pe copil așa cum este el, cu atât momentele în care veți servi masa vor fi mai plăcute și voi, părinții, mai puțin îngrijorați.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent