· articole
· intamplari

Ce faci daca a cazut copilul din pat?gif?width=545"/>
Exista si situatii neplacute pentru care tu, ca parinte, trebuie sa fii pregatit iar caderea micutului din pat este una in ele.

Se întâmplă în viața fiecărui copil accidente, părinții se îngrijorează de fiecare dată dar hai să vedem care sunt semnele care arată că este ceva în neregulă cu copilul după un astfel de incident.

Copiii pot cădea din pătuțul lor, din patul părinților, se pot împiedica și se pot lovi cu capul de podea, se rostogolesc pe masa de schimbat și exemplele pot continua. Una din cele mai îngrijorătoare situații pentru părinți este când bebelușii lor cad din pat. Este într-adevăr o situație delicată, cu diverse riscuri, dar informându-vă le puteți minimiza.

Cel mai des căzăturile copiilor se finalizează cu lovituri la cap deoarece la bebeluși și la copiii mici capul est cea mai grea parte a corpului. Atunci când un copil cade și se lovește la cap, cutia craniană, care este încă elastică și moale, amortizează șocul impactului. Dacă unda de șoc este suficient de puternică, ea poate determina spargerea vaselor de sânge din creier. Astfel se produc hemoragii și hematoame care pot provoca probleme, de la cele mai ușoare la cele mai grave.

Atunci când un copil cade din pat, el va începe să plângă deoarece simte durerea, îl deranjează și de asemenea este speriat. Este important să îl liniștești și să îl asiguri că ești alături de el, iar bebelușii pot chiar adormi dacă sunt foarte mici; ei își consumă energia repede. Urmărește dacă există vreo rană care sângerează, și dacă sunt formate cucuie aplică gheață învelită într-o batistă sau într-un prosop. Gândește-te de la ce înălțime a avut loc căzătura și apreciază cât de tare s-a lovit cel mic.

Urmărirea copilului în cele 24 ore după accident este obligatorie, iar la observarea unuia dintre următoarele semne, sună la 112 sau prezintă-te la urgență:
• apatie, somnolență
• vărsături
• probleme de coordonare sau de motricitate
• mișcări haotice ale globilor oculari.

Aceste semne indică că în interiorul cutiei craniene s-a produs o hemoragie, situație care reprezintă o urgență medicală. Hemoragiile intracraniene trebuie urgent oprite, deoarece pot afecta funcționarea creierului.

În cazul în care copilul este inconștient, nu încerca să îl miști, deoarece poate avea gâtul/coloana vertebrală fisurate și apelează 112. Dacă copilul vomită sau are convulsii îl poți întoarce pe o parte, încercând să menții cât mai drepte coloana vertebrală și gâtul micuțului.

Poți evita căzăturile de la înălțime așezând bebelușul într-un loc sigur, spre exemplu, podeaua, atunci când acesta a învățat să se întoarcă de pe o parte pe cealaltă. Dacă nu este așezat la înălțime, bebelușul nici nu are de unde să cadă.

Atunci când folosești o masă de înfășat, este necesar să fii foarte atent și să ai totul la îndemână ca să nu îți iei ochii de la copil nici măcar o clipă. Pentru orice eventualitate, ține mâna pe bebeluș tot timpul în care se află pe masa de înfășat.

Nu este deloc sigur să lași copilul pe patul adulților, cu diverse „protectii” improvizate din perne, deoarece pot învăța imediat cum să le escaladeze și se pot întâmpla accidente neplăcute.

În situația în care copilul a căzut din pat, cel mai important lucru este să dai dovadă de prezența de spirit, să verifici dacă totul este în regulă cu el și să îi fii alături deoarece cu siguranță s-a speriat și este invadat de emoții.
Tu cum îți liniștești bebelușul dacă s-a lovit sau a căzut din pătuț?

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre sanatate:
Masurarea temperaturii. Metode si tipuri de termometre folosite

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent