· articole
· intamplari

Ce faci daca prinzi copiii jucandu-se 'de-a doctorul'?
Copiii între 3 și 6 ani sunt cei care au tendința de a se juca acest joc.

Mulți părinți exagerează atunci când sunt martori sau aud de un astfel de comportament.

A-l certa pe copil nu este calea cea mai bună, deoarece mai târziu va duce la un comportament greșit. De multe ori, prezența unui părinte este suficientă pentru a întrerupe jocul.

Dacă îl prinzi pe copil că se joacă “de-a doctorul”, pe moment încearcă să-i distragi atenția spre alte activități. Mai târziu, stai jos cu el, pentru o discuție serioasă. Explică-i că, deși ai înțeles interesul pentru corpul prietenului său, oamenii ar trebui în general să-și acopere corpul în public. În acest fel ai stabilit anumite limite, fără ca cel mic să se simtă vinovat.

Încearcă să-i explici copilului ce e bine și ce e rău. Spune-i că trupul lui este personal și nimeni, nici măcar un prieten sau membru al familiei, nu are dreptul de a-l atinge în zonele private. Excepție de la această regulă sunt cazurile în care un părinte încearcă să găsească sursa de durere sau disconfort în zona genitală, sau atunci când un medic sau o asistentă medicală îl examinează.

Copiii ar trebui să știe că dacă cineva le atinge vreodată într-un mod ciudat zona genitală, să oprească persoana respectivă și apoi să vă spună.

Discuția cu cei mici despre sex nu trebuie să se facă doar o singură dată, ci treptat, în mai multe discuții. Răspundeți-le la întrebări pe măsură ce apar, pentru a fi în pas cu maturizarea copilului.

Dacă copilul tău nu pune întrebări despre sex, nu ignora subiectul. Când copilul este aproape 5 ani, poți să-i cumperi cărți despre sexualitate la un nivel corespunzător. Părinții au adesea probleme în a găsi cuvintele potrivite, dar multe cărți sunt excelente și te pot ajuta.

Autor Cristina Balan.

Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre comportament:
Comunicarea si relatiile parinti - adolescenti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent