· articole
· intamplari

Ce ii împiedica pe copii sa se joace cum o faceau parintii lor in copilarie?
Copiii au parte în ziua de azi de un stil de viață agitat, pe care îl văd și la părinții lor.

Ei primesc acum așa numitele jucării stimulative pe care adulții le oferă în scopul de a-i învăța rapid lucruri noi.

Jocurile electronice și multe jucării comerciale pot avea un efect negativ asupra copiilor în sensul că le afectează dorința naturală de a se juca. La unii copii apare dependența de stimulare și dacă nu au jucării sofisticate pot avea crize de furie.

Copiii care au jucării de acest fel, cu multe butoane, prin care acestea fac multe lucruri, nu mai au posibilitatea de a face chiar ei acele lucruri. Copiii au nevoie de jucării care să le trezească interesul și curiozitatea. Motivele pentru care se plictisesc copiii pot fi numeroase, dar unul este că se joacă mereu cu aceleași jucării care sunt intens stimulative și care pot inhiba tendința acestora de a se juca.

Copiii care se joacă în mod imaginativ sunt veseli, plini de viață, entuziasmați. Atunci când au jucării stimulative pot deveni leneși, plictisiți, au așteptări foarte mari de la cei din jur, să le acorde atenție și să-i distreze. Dacă părinții le-ar cumpăra jucării imaginative, lucrurile ar sta altfel, pentru că ei ar fi tentați să se joace, și-ar dezvolta prin joc imaginația și creativitatea. Astfel de jucării și jocul în sine stimulează creierul copilului. Prin joacă corpul se mișcă în voia lui, în mod natural, iar copilul își pune la lucru imaginația și fantezia.
Copiii sunt stresați cu zgomote de la radio și televizor. În ziua de azi copiii se joacă pe tablete și mai puțin în aer liber. Ei au nevoie de mult timp petrecut în natură, de perioade de calm.Lumea s-a schimbat, am evoluat, părinții nu știu ce să mai facă pentru a le oferi totul copiilor. Uneori însă le oferă prea mult. Nici nu realizează că prin acest comportament de a le cumpăra diferite gadget-uri le creează în mod inconștient un mediu care le poate afecta starea psihică și de sănătate. Din cauza asta copiii în ziua de azi sunt mai agitați, ei nu țin seama de zgomotele pe care le produc atunci când au un comportament nervos, neliniștit, nerăbdător. Ei sunt obișnuiți cu zgomotul de acasă și de aceea au un comportament schimbat.

Prea multe lucruri de acest fel (televizor, tablete, telefon mobil, laptop) le afectează capacitatea de a se concentra , de a fi calmi și echilibrați, le schimbă comportamentul în timp. Copiii pot suferi de sindrom de deficit de atenție sau pot avea treptat un comportament compulsiv.

Părinții trebuie să-și ajute copiii să se dezvolte normal, să le creeze un mediu în care aceștia să poată crește bine din punct de vedere spiritual, fizic, emoțional. Ei trebuie să fie atenți la sănătatea mintală a copiilor, să îi ajute să aibă o copilărie frumoasă.

Experții spun despre efectele televizorului asupra copiilor și se referă la faptul că cei de 3-4 ani pot avea tulburări de vorbire din cauza lipsei de comunicare. Televizorul permite copiilor să perceapă vizual informațiile, dar în timp percepția orală se înrăutățește. De asemenea, nu se dezvoltă normal capacitatea de atenție.

Părinții nu trebuie să-și obișnuiască copilul să stea la televizor. Ei pot deschide televizorul doar cu un anumit scop, pentru a vedea desene animate sau un film deosebit. Imediat după vizionare, televizorul trebuie oprit, iar copilul trebuie motivat să se joace sau să facă altă activitate. Cu cât părinții vor vorbi mai mult cu copilul și vor petrece mai mult timp cu el, acesta se va dezvolta mai bine, va deveni mai sociabil. Folosirea jocurilor stimulative, a gadget-urilor și a televizorului nu este o idee bună pentru dezvoltarea unui copil. Părinții trebuie să fie atenți ca cei mici să nu devină dependenți de gadget-uri și de jocuri stimulative, de laptop sau tabletă.

Specialiștii spun despre stresul vizual la copii care este creat de mișcarea ochilor când sunt folosite jocurile pe calculator. O problemă este și ritmul respirației care se modifică la un copil care se joacă concentrat pe tabletă. El poate avea respirația accelerată, sau poate uita să respire normal din cauza faptului că este absorbit de jocul pe tabletă. Creierul va sesiza un deficit de oxigen în organism și astfel își schimbă ritmul și apare o stare de oboseală și nervozitate.

Dacă un copil are o dorință intensă de a folosi gadgetul, dacă se supără când nu este lăsat să se joace la laptop sau tabletă, dacă plânge și are stări de iritabilitate în mod frecvent, este clar că a devenit dependent de astfel de lucruri. Părinții trebuie să-l ajute să renunțe la ele, să-l orienteze spre alte metode de joacă.

"Ce ii împiedica pe copii sa se joace cum o faceau parintii lor in copilarie?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent