· articole
· intamplari

Cele 5 condiții pentru asigurarea unui climat optim în camera bebelușului
Cum poți face un bebeluș mai fericit și mai sănătos prin amenajarea unui mediu optim, necesar dezvoltării sale în cele mai bune condiții?

Nu este nevoie să dispui de foarte multe fonduri și trebuie să apreciezi faptul că îi poți oferi condiții bune de viață, în condițiile în care, potrivit unui studiu* de actualitate, la nivel global, aproximativ 385 de milioane de copii trăiesc în sărăcie extremă.

Iată câteva aspecte esențiale pe care le poți avea în vedere atunci când începi să planifici amenajarea camerei pentru a-i asigura bebelușului tău cele mai bune condiții pentru primele lui zile de viață. 1. Calitatea aerului Asigura-te că aerul din camera sa este bine ventilat și oxigenat, pentru a oferi bebelușului o stare de bună dispoziție și sănătate optimă atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, indiferent de anotimp. Nivelul de umiditate din camera bebelușului ar trebui să se situeze între 35% și 45%, aerul curat fiind esențial pentru dezvoltarea lui armonioasă. În primul rând, calitatea aerului are un rol important în îmbunătățirea activității celulare și a circulației sângelui, iar în al doilea rând, asigură calitatea unui somn bun și confortabil, sistemul respirator al celui mic fiind extrem de sensibil la aerul uscat și rece, în special iarna. Scăderea calității aerului din camera bebelușului, respectiv creșterea procentului de aer uscat creează un disconfort major pentru organismul micuțului, iritând nasul, ochii, pielea și plămânii.

Instalarea unui astfel de umidificator de cameră în camera copilului, în special în timpul iernii, va face adevărate minuni când vine vorba despre decongestionarea căile nazale. Totodată, el ajută și la prevenirea uscării pielii și, în general, la un confort sporit.

2. Temperatura
Păstrează un nivel de căldură optim în camera bebelușului, pentru a-i asigura o stare de sănătate și confort fizic potrivite vârstei lui. Pentru a scăpa de griji, poți aplica sfaturile experților, care au stabilit că temperatura optimă din camera unui nou-născut trebuie să se situeze între 21°C și 23°C.

Se recomandă că după 5-6 săptămâni, nivelul de căldură din camera bebelușului să fie reglat progresiv, la valori temperate de 18°C -20°C, situație pe care o poți monitoriza ușor și rapid, zilnic, cu ajutorul unui termometru de cameră. Bebelușul este foarte sensibil și nu este capabil să-și regleze propria temperatură a corpului că și un adult, de aceea este necesară menținerea unui mediu confortabil. În paralel cu verificarea temperaturii camerei este necesar să verifici și temperatura bebelușului, pentru a te asigura că se simte bine. Dacă observi la cel mic simptome precum transpirație, păr umed, obraji iritați, erupții cutanate, respirație rapidă sau somn agitat, înseamnă că acesta suferă de supraîncălzire și trebuie să iei rapid toate măsurile necesare pentru a remedia situația.

3. Lumina
Creează un microclimat cu lumina solară și blândă în camera bebelușului pe timpul zilei, iar noaptea folosește doar o mică lumina de veghe. În primele șase luni, bebelușul are nevoie de un mediu cât mai protector, pentru a dormi liniștit și pentru a se dezvolta sănătos. Evită să utilizezi surse de lumină prea puternice, acestea îi pot afecta somnul. Reglează gradul de intensitate al surselor de lumină în funcție de gradul de adaptare a celui mic pe timpul zilei. Noaptea ar trebui evitată expunerea bebelușului la surse de lumină puternice, mai ales că în acest interval sunt activați hormonii de creștere, iar somnul profund de noapte al bebelușului ar trebui să fie asigurat în cele mai bune condiții. În paralel, cu gradul de intensitate al luminii, culorile influențează în mod direct starea de spirit a bebelușului, liniștindu-l sau agitându-l. Cum poți alege culorile potrivite pentru a crea un spațiu confortabil pentru micuț? Potrivit specialiștilor în cromoterapie, culorile calde și pastelurile delicate reduc anxietatea și agitația, îl ajută să se simtă relaxat, să doarmă mai liniștit și să fie mai fericit.

4. Siguranța
Securizează din timp camera bebelușului, pentru că, odată depășită etapă primilor pași, acesta va deveni curios și dornic să exploreze universul, ceea ce îl va determina să facă și lucruri riscante. Înainte ca acesta să înceapă să se cațere, încearcă să vezi lumea prin ochii copilului tău și să observi care sunt lucrurile pe care le-ar putea accesa. Pe măsură ce bebelușul crește, este necesar să actualizezi strategiile de protejare, deoarece va deveni tot mai curios. Este imposibil să-ți protejezi copilul de orice pericol din lume, dar poți pune în aplicare unele măsuri de protecție simple și eficiente. În primul rând, ar trebui securizate prizele și firele electrice, apoi montate protecții pentru colțurile de mobilier, fără să fie omise nici ferestrele sau draperiile. Poate fi utilă și montarea unei camere video, pentru a supraveghea activitatea celui mic pe timpul zilei și noaptea și pentru a te asigura că totul este în regulă.

5. Confortul
Completează confortul și nevoia de odihnă a bebelușului cu un pătuț cu saltea fermă și plata, acesta urmând să se obișnuiască, în timp, cu acest mic spațiu personal al lui. Când alegi un pat pentru bebeluș, caută să te asiguri că este vopsit ecologic, cu vopsea fără plumb, pentru a evita posibile afecțiuni alergice. Pentru a dormi în siguranță, bebelușul are nevoie de o suprafață dreaptă, fără perne moi sau jucării, cu care se poate accidenta în somn. Ai grijă ca materialele folosite la lenjerie să fie unele de calitate și, dacă nu ai pierdut din vedere niciunul dintre aceste aspecte importante, nu-ți rămâne decât să-l admiri îl liniște cum crește.

Asigurarea câtorva condiții minime îl vor ajuta să se dezvolte sănătos și armonios, iar micile incidente vor fi aproape inexistente în prima lui perioadă de viață. Și să nu uităm că cea mai importantă condiție pentru ca el să fie fericit este aceea de a i se acorda cât mai multă atenție și dragoste.

* Studiu: http://www.worldbank.org/en/news/press-release/2016/10/03/nearly-385-million-children-living-extreme-poverty-joint-world-bank-group-unicef-study

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/EScCHx_ZR8Y .

"Cele 5 condiții pentru asigurarea unui climat optim în camera bebelușului" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent