· articole
· intamplari

Cele mai comune cauze ale infertilității

Unul din primii pași atunci când vorbim despre problemele de infertilitate este aflarea cauzei acesteia.

Fără a avea un diagnostic corect, nu se poate porni pe drumul la capătul căruia să se obțină o sarcină mult-dorită.


Există o serie de cauze destul de comune și des întâlnite care sunt sursa problemelor de infertilitate. Unele sunt de natură medicală, altele țin de stilul de viață, unele sunt destul de ușor de rezolvat, iar pentru altele sunt necesare tot felul de intervenții.

Vârsta înaintată


Vârsta femeii este una din principalele cauze care provoacă infertilitate. Da, nu este o cauză medicală, este una care ține de stilul de viață, de faptul că, de multe ori, este pusă cariera pe primul plan și abia apoi familia și copiii, iar în felul acesta riscul ca problemele să apară este mult mai mare.

Odată cu trecerea anilor, materialul genetic al femeii se deteriorează, acesta fiind un proces firesc. În felul acesta, sarcina pe cale naturală apare mult mai greu sau deloc, iar atunci când apare riscul de avort spontan este mai mare tot din pricina vârstei. După 35 de ani are loc o scădere abruptă a fertilității la femei, așa că cel mai bine ar fi să existe o sarcină înainte de această vârstă.

Stresul


Un motiv ce ține mai mult de stilul de viață, stresul nu este neapărat un factor direct care provoacă infertilitate. El este însă determinant în anumite cazuri, mai ales când vorbim despre infertilitatea la bărbați, dar nu numai. Un regim de viață echilibrat ajută cuplul, în mod evident, să procreeze pe cale naturală mai ușor.

Citește și: Yoga pentru fertilitate – poziții care cresc șansele de a concepe un copil

Trompele înfundate


Fie că vorbim despre acumularea de lichid în trompele uterine, fie că vorbim despre faptul că acestea nu mai sunt funcționale, patologia trompelor uterine trebuie musai rezolvată înainte dacă se dorește obținerea unei sarcini pe cale naturală. Există și cazuri în care nu se poate rezolva, ceea ce înseamnă că acel cuplu nu va putea obține o sarcină decât cu ajutorul procedurii de fertilizare in vitro. Altfel, spermatozoidul nu are cum să ajungă la ovul pentru a-l fecunda.

Histerosalpingografia este analiza care identifică problemele care apar la trompele uterine și, cu ajutorul ei, medicul specialist își poate da seama în ce măsură femeia respectivă poate rămâne însărcinată pe cale naturală sau nu.

Endometrioza


Cu 10 ani în urmă nu se știa mare lucru despre această boală. Acum, ea a devenit una dintre principalele cauze ale infertilității și este tot mai des întâlnită în rândul femeilor de vârstă fertilă. Endometrioza poate provoca fie avorturi spontane repetate, fie imposibilitatea obținerii unei sarcini pe cale naturală, din pricina felului în care este plasat chistul endometriozic sau țesutul care nu se regăsește în aceste cazuri numai în uter. Este o boală destul de perfidă, mai ales că nu are simptome clare, pe de o parte, iar pe de alta, este destul de greu de diagnosticat, fiind necesară intervenția laparoscopică pentru diagnostic sigur.

Ovarele polichistice


Foarte multe femei se confruntă cu această problemă. La unele, ovarele polichistice apar din adolescență, din pricina diverselor dereglări hormonale. Lipsa menstruației sau neregularitatea ei sunt douădintre semnele acestei afecțiuni, de cele mai multe ori rezolvabilă cu o medicamentație adecvată și cu o monitorizare atentă din partea medicului specialist.

Fibromul uterin


Și aceasta este o afecțiune comună în rândul femeilor fertile, în cele mai multe dintre cazuri fiind benignă. Locul unde este plasat fibromul uterin este însă foarte important, pentru că este foarte posibil ca el să fie motivul pentru care o sarcină să nu se poată dezvolta normal și să apară avorturile spontane recurente.

Citește și: Inseminare artificială vs fertilizare in vitro. Ce presupune fiecare?


Articol realizat de Burda România

Sursă foto: iStock.

"Cele mai comune cauze ale infertilității" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre :
Noua structura a anului scolar 2012-2013 si programul

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent