· articole
· intamplari

Cele mai frecvente greseli in educarea copiluluiIn general definim educatia ca pe un process de influentare pozitiva de catre adulti a copiilor. Orice actiune a adultilor asupra copilului produce ecouri largi, puternice in personalitatea acestuia, generand si alte efecte decat cele scontate de adulti.

Influentarea educativa exercitata de adult este neunivoca. Ea poate duce la rezultatul dorit, cel urmarit de educator, dar poate avea si efect nul, sau poate provoca efecte negative, contrare chiar celor scontate.

Asa, de exemplu, pedepsirea severa a unor abateri fara gravitate, cu toate ca pe moment rezolva corectarea lor, poate statornici in copil teama de a recunoaste greseala comisa, stimuland tendinta de a ascunde greselile, de a minti, ca o reactie de aparare.

Lipsa unor manifestari raspuns, la influenta educativa primita traduce numai in aparenta un efect nul. In realitate, nici o actiune educativa exercitata asupra copilului nu este lipsita de rezonanta psihica in individualitatea sa, fie ea si imperceptibila ori subliminala si greu de constientizat, dar care persista in timp si conditioneaza alte manifestari observabile.
Durata in timp si adancimea consecintelor unor influente asupre personalitatii copilului sunt diferite. Unele au efecte psihice imediate, sau nu, dar sunt urmate de o serie de consecinte in timp, cu manifestari cumulative in structura personalitatii si comportamentului.

Uneori, insasi influenta in scop educativ de catre adulti poate fi o actiune eronata, o masura sau o interventie gresita, ori corecta din punct de vedere psihopedagogic, dar aplicata intr-un mod eronat.
Pe primul loc, intr-un sondaj de specialitate, s-au situat greselile facute de parinti in educarea copilului, apoi de rude, mai ales bunici si abia dupa aceea de catre invatatori sau profesori, ori de alte personae.

Din studiul facut a reiesit ca aceste greseli sunt, de cele mai multe ori urmatoarele:
  • LIPSA UNUI REGIM DE VIATA ORDONAT, cu o impartiere adecvata varstei in perioade de somn, hrana si veghe sau joaca.

  • RASFATUL, satisfacerea tuturor capriciilor pe motiv ca e "mic si nu stie" si coborarea stachetei in ceea ce priveste modul de comportare al copilului fata de adulti, sau in general si fata de responsabilitatile acestuia, responsabilitati conforme cu perioada de varsta. In acest caz copilului nu i se refuza nimic, ii sunt satisfacute toate capriciile, ii sunt permise gesturi deplasate cum ar fi lovirea adultului care il ingrijeste, bunica, mama etc, sau adresarea unor cuvinte urate care nu sunt permise nici unui adult educat, totul scuzat prin varsta frageda si nestiinta.

  • MASURILE DE SEVERITATE EXCESIVA cu reprimarea oricarei libertati si initiative. Copilul nu are dreptul sa se joace cu ceea ce vrea sau sa se imbrace cu ceea ce doreste la un moment dat, ci trebuie sa accepte tot ce ii impune adultul fara obiectie; in caz contrar fiind pedepsit, initiativa sau manifestarea unei dorinte fiind catalogata drept "neascultare", "obraznicie",

  • DEZINTERESUL TOTAL AL UNOR PARINTI FATA DE COPIL, totul reducandu-se la a-i satisface nevoile de hrana si adapost. Unii parinti considera ca daca copilul are hrana, haine, jucarii si un loc de odihna, mai mult sau mai putin confortabil, copilul are tot ce-i trebuie si in consecinta nu-i mai acorda nici o atentie.

  • DECIZII ARBITRARE si de neclintit in legatura cu activitati sau dorinte ale copilului, pretextandu-se ca el nu stie ce e bine pentru el, adultul stiind mai bine.

  • CURMAREA BRUTALA A UNOR DORINTE ARZATOARE ALE COPILULUI pentru ca adultul are altceva in plan si din dorinta de a-si demonstra autoritatea asupra copilului.

  • REPROSUL DE A SE FI NASCUT FATA SAU BAIAT, in timp ce parintii doreau un baiat, sau o fata si comparatii in defavoarea unui sex sau a altuia, cu exaltarea virtutilor sexului opus.

  • TRATAMENTUL PARTINITOR SI DISCRIMINATORIU in raport cu ceilalti frati sau copii din anturaj, compararea copiilor intre ei si scoaterea in evidenta a minusurilor in evolutie a copilului in cauza.

  • APLICAREA UNOR PEDEPSE IRATIONALE SI DISPROPORTIONATE pentru orice abatere de la imaginea-model dorita de parinti.

  • SUPRAESTIMAREA SAU SUBESTIMAREA POSIBILITATILOR REALE ALE COPILULUI datorita necunoasterii etapelor de dezvoltare psihica si fizica in raport cu varsta.

  • INTERZICEREA PRIETENIILOR SI A CONTACTELOR SOCIALE cu alti copii din vecinatate pe motivul ca ar fi nocivi, generatori de experiente negative, de obiceiuri reprobabile, din familii cu statut social modest etc., ceea ce duce la izolarea copilului, la instalarea unor stari de timiditate, de insingurare sau la o atitudine discriminatorie fata de cei din jur.

  • SUPRAINCARCAREA cu activitati dorite de parinti, dar care nu fac obiectul interesului copilului, nu-i fac placere, ci il streseaza.

  • ABANDONUL SOCIO-AFECTIV PARINTESC caracteristic cuplurilor tinere, angajate inca in studii de calificare profesionala, sau care doresc o cariera deosebita.

Avand in vedere toate cele expuse mai inainte putem concluziona ca orice actiune de influentare educativa a copilului izvoraste dintr-o conceptie pedagogica a adultului, implicita sau explicita, sau din ideea ca influenta pe care o exercita adultul este neaparat pozitiva si ca duce la efectul dorit.

Erorile in influenta educativa a adultilor pot proveni de la principii necorespunzatoare asupra educatiei, de la idei gresite, prejudecati ori o mentalitate invechita, sau de la un modernism prost inteles.

Urmarile greselilor "educative" ale adultilor in evolutia ulterioara a copilului sunt multiple si diverse, de la situatii de esec scolar si social, conflicte cu cei din jur, insatisfactii pe diverse planuri, multiple dificultati de adaptare sociala la un mediu schimbat, sentimente de insingurare, timiditate si multe altele, pana la depresii, nevroze si alte tulburari psihice grave.

De aceea, o modalitate eficienta in prevenirea acestor efecte nedorite este o informare corecta si la timp a familiei ‘extinse’ atat asupra aspectelor importante referitoare la dezvoltarea normala a copilului cat si asupra atitudinilor ‘corespunzatoare’ care trebuiesc avute/afisate fata de copil.

Flori Tutulan, logoped
MaterConsult.ro
.

"Cele mai frecvente greseli in educarea copilului" | cont nou | 4 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
09.09.08 11:56: mimonna
bine v-am gasiteu de fapt nu vreau sa comentez acest articolproblema mea este legata de comportamentul fiului meu pe care nu reusesc sa-l intelegpe scurtare 24 ani anul acesta sa licentiat in marketing locuieste in romania singur doar ca mama mea merge zilnic la el (locuieste aproape)pentru ai face de mancare,spalat,curatenie e.t.c.,problema este ca eu si sotul meu suntem in strainatate de 7 ani (o gersala din start pe care nu o sa mi-o pot ierta niciodata) am plecat ca sa putem oferi fiilor (doi 24 si respectiv 25 ani) nostri o viata mai buna, e drept ca au invatat chiar daca nu am fost langa ei au terminat facultatea amandoi cu rezultate buneacum relatia noastra cu fiul nostru de acasa este practic imposibila este rece si distant nu colaboreaza deloc vorbim cu el in fiecare seara dar el practic nu prea are ce sa ne spuna, orice consiliu ii dam nu-l ia in considerare, inca nu si-a gasit un loc de munca nu stie ce vrea sau daca stie nu ne spune nimic nu-l intereseaza problemele legate de familie, din ceea ce am inteles eu sa inchis in el,a avut de curand si o deceptie in dragoste dupa o relatie de trei ani nu stiu cum sa fac sa-l apropii din nou de noi as dori un consiliu daca stie cineva cum sa procedez in acest caz o sa detaliz daca e necesar
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

19.06.09 11:57: claudory
in legatura cu copilul tau.....poate el crede k nu ai fost alaturi de el pt k nu ai vrut....chiar si adult nu vrea sa inteleaga ceea ce ai facut pentru el si pt faptul k nu ai fost alaturi de el cand a avut nevoie considera k nu ai nici un drept sa intri in viata lui asa .....eu am patit-o numai k eu am fost copilul si nu parintele si parintii mei au fost exagerati...au fost langa mine dar intr-un fel parca nu au fost....akm ii urasc pt k nu am gasit alinare in ei ci in sotul meu cu care m-am maritat si am si un copil de 9 luni cu toate k am doar 18 ani.....sau poate k in viata copilului tau se intampla altceva asa cum se intampla in viata multor copiii stii tu..influente proaste....un anturaj nepotrivit.....totul este posibil...iti spun asta pt k eu sunt mai mik si stiu cum sunt copiii de akm dar eu zik sa ai rabdare sa incerci asa usor sa te apropii,nu sa te bagi in viata lui asa dintr-o data(cum fac parinii mei si din cauza asta ii urasc) incearca sa intelegi indiferenta doare intr-adevar si trebuie sa ai rabdare....pupici si sper sa rezolvi aceasta problema:D:D:D
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

19.08.13 12:05: SaveOurSouls
Nu va mai uitati la performanta intelectuala a copilului ci la sufletului lui! Uitati-va la prietenii si colegii lui, la profesorii maniaci , feriti-l de pornografia de pe internet, tv, vorbiti deschis cu sufletul lui nu cu creierul lui imbibat de inutilitati scolare sau de imagini indecente!---SCOALA mutileaza personalitatea, dintr-un copil sociabil, deschis, placut ajunsesem o tocilara fara personalitate speriata de contactul cu oamenii pentru ca viata traita printre profesori fixisti si mai ales printre niste carti umplute de inutilitati abstracte formeaza un om golit sufleteste. Si tarziu dupa ce am teminat si facultatea am inteles ca nu m-a ajutat nimic din ce invatasesem la liceu, facultate, toti algoritmii din programare expirati din anii ‘70 nu-mi foloseau in meseria de programare in anii 2000, nu ma angaja nimeni cu teoria din scoala a trebuit sa invat singura programare de pe siturile americane de programare ca sa ma angajez. Si la fel este in toate domeniile nu doar in programare cui folosesc toate nuvelele si romanele violente si deprimante de la ora de limba romana, rezolvarea sistemelor de ecuatii, fizica relativista, reactia la catena laterala, tratatul de la versailles, capitala etiopiei cui folosesc in viata informatiile astea ori inutile ori hiperspecializata(doar in cercetare) ori expirate cand alta este cerinta pe plan profesional? Vei vedea singura ca teoria scolara nu are nimic in comun cu practica profesionala iar invatamantul este in criza si schimbare in toata lumea si se pune accent pe practica in vreme ce in Romania conteaza doar teoria de asta firmele nici nu angajeaza tineri absolventi pentru ca sunt total nepregatiti de facultati pentru joburi. Programul unui copil este ca al unui adult, chiar mai rau de multe ori: 6 ore la scoala plus 2-4 ore de invatat acasa, teme = 8-10 ore pe zi de studiu zilnic, mai rau decat serviciul unui adult desi copilul este minor. Cand mai are timp de prieteni, de miscare fizica, de hobbiuri, de sufletul lui cand mai are timp? Cata responsabilitate pe un biet copilas si cata orbire sufleteasca din partea parintilor ca incurajeaza acest sistem de invatamant lipsit de suflet!Sufletul este cel care conteaza in viata deci preocuparea principala nu este acumularea de informatii materiale care oricum duc in final la groapa ci preocuparea principala trebuie sa fie spirituala care ne va ajuta si in viata de aici si in viata vesnica. ---PORNOGRAFIA apare dupa 12-14 ani, sub toate formele. Dar persistenta sexului in societate, agresarea adolescentului si in general a omului prin imagini, gesturi, reclame, filme toate cu un continut sexualizat aduce dupa consumarea actului de autoexcitare fizica si mentala un gust amar, un gol interior, o intelegere ca ai suferit o amagire amara, o incapacitate de a avea o relatie curata si afectuoasa cu cineva fara sa proiectezi imaginile de sex animalic din filme. Sexul este un drog si atat timp cat il iei esti dependent de el. Mintea si mai ales sufletul se umple de toate mizeriile inumane pe care niste oameni demonizati au avut bani sa-si propage propriile mizerii sufletesti sa faca filme pornografice neuitandu-se ca in goana lor de a obtine bani prin orice mijloace au innegrit sufletele copiilor, adolescentilor si in final ale unei societati intregi. Iar de efectele asupra sanatatii doar cateva sunt scaderea calitatii spermatozoizilor, probleme de erectie, slabirea sistemului imunitar, la slabirea vederii, a memoriei, ale puterii de concentrare, boli psihice.Mass-media promoveaza viata sexuala nenaturala, nesufleteasca prin incurajarea pornografiei(spectacol sexual) , masturbarii (sex de unul singur), homosexualitatii( sex cu partener de acelasi sex), sex virtual(sex nefizic), sex indiferent de varsta intre parteneri, sex intre adolescenti (care au un organism nedezvoltat inca pentru sex), sexul ca senzatie tare alaturi de alcool si droguri(dependeta de sex), sex in grup. Toate aceste tipuri de sex sunt surogate ale sexului din dragoste!De ce oamenii nu inteleg ca sunt manipulati in viata lor intima pentru ca altii profita financi

Citeste restul comentariului...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 4.22
voturi 54


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent