· articole
· intamplari

Cele mai indicate sporturi pentru copiijpg?width=545"/>
Practicarea sporturilor de catre copii le aduce de cele mai multe ori numeroase beneficii.

Oricare ar fi sportul la care ne referim, acestea ofera posibilitatea copiilor de a dobandi si de a-si perfectiona talentele, aptitudinile, de a lucra in echipa (atat cu alti copii cat si cu antrenorii) si de a deveni competitivi.

Este important sa tineti cont de mai multe aspecte atunci cand inscrieti copilul la un sport, printre care se numara: varsta, temperamentul, aptitudinile, statura, forta fizica. Desi exista programe numeroase pentru prescolari, cam in jurul varstei de 7 ani copiii detin aptitudinile necesare de atentie si forta fizica pentru a participa activ la un joc sportiv. La nivel prescolar, sportul nu trebuie sa fie mai mult decat o joaca, deoarece copii de varsta mica au nevoie de distractie si nu de competitie acerba.

Ce sporturi sunt indicate in copilarie?

1. Inotul este singurul sport ce poate fi practicat inca din primele zile de viata (sub supraveghere, bineinteles). Natatia ii ajuta pe copii sa creasca armonios, sa fie rezistenti si isi dezvolte flexibilitatea. Coordonarea miscarilor, functionarea foarte buna a sistemului cardio-respirator si dezvoltarea inteligentei emotionale, dezvoltarea calitatilor precum indemanarea, forta sau viteza sunt doar cateva beneficii pe care inotul le aduce celor mici. In timp, practicand inotul copiii capata dexteritate si ajung sa aiba o anume eleganta in miscari, isi dezvolta pofta de mancare, precum si inima, plamanii si muschii corpului. Exista si situatii in care inotul nu este recomandat, cum ar fi cele in care copilul sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale, ale muschilor sau are probleme de vedere.

2. Tenisul este un sport recomandat pentru copiii care dau dovada de atentie, spirit competitiv si concentrare. Varsta potrivita pentru a incepe practicarea tenisului este intre 5 si 7 ani, si tinand cont ca in jurul acestei varste se dezvolta mobilitatea corpului, acest sport este ideal. Tenisul este potrivit pentru copii deoarece contribuie masiv la dezvoltarea sistemului locomotor (muschi-nervi-oase), precum si la coordonarea miscarilor si la dezvoltarea vitezei, fortei si rezistentei fizice. Copiii care practica tenisul au o capacitate sporita de a se orienta in spatiu si timp si au incredere in ei si in abilitatile lor. Tenisul este considerat un sport asimetric, deoarece copiii folosesc unul din brate intens, iar musculatura de pe acea parte se poate dezvolta vizibil mai mult decat la celalalt.

3. Dansul sportiv este ideal pentru copiii carora le place sa se miste in ritmul muzicii, este un sport complex, poate fi practicat ca hobby, dar exista si varianta de performanta, cu competitii si antrenamente speciale. Un mare avantaj al dansului sportiv este ca ii ajuta pe copii sa isi canalizeze energia intr-un sens pozitiv, le imbunatateste pozitia spatelui si in acelasi timp isi dezvolta modul de relationare cu ceilalti. Pentru acest sport exista o varsta minima de 6 ani, iar daca cel mic sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale sau are diverse probleme respiratorii sau ale oaselor, nu este recomandat sa il inscrii la dans sportiv.

4. Voleiul , sportul ideal pentru copii activi, carora le place miscarea, si care sunt energici si impulsivi, pregatiti parca sa sara si sa loveasca mingea peste fileu. Este ideal sa tineti cont de personalitatea si temperamentul copilului atunci cand il inscrieti la un sport, iar daca copilul dumneavoastra pare sa se incadreze in tipologia „volei”, nu ezitati sa il inscrieti. Pentru a practica un sport cum este voleiul, este nevoie ca copilul sa aiba abilitati de lucru in echipa si sa poata respecta reguli, deci ar fi bine sa il inscrii dupa varsta de 7 ani, dupa ce aceste cerinte pot fi indeplinite cu usurinta. Agilitatea, vigilenta, coordonarea mana-ochi si dezvoltarea vitezei, precum si cresterea puterii de concentrare vor evolua vizibil odata cu inceperea unui sport cum este voleiul. De asemenea, nici acest sport nu este recomandat copiilor care sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale, ale oaselor sau ale cordului.

Tuturor copiilor le place sa se miste, sa alerge, sa danseze, dar nu trebuie sa generalizati. Este esential in alegerea unui sport sa tineti cont de aptitudinile si de inclinatiile copilului . Exista situatii in care unii copii nu au o inclinatie catre activitatile sportive, ci catre cele artistice, iar in aceasta situatie va fi nevoie sa il inscrieti la un curs de pictura sau la studiul unui instrument. Cel mai bine este sa va lasati ghidat de copil si sa primiti toate semnalele, verbale si non-verbale.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre 1, 2, multi:
Copilul singur la parinti

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent