· articole
· intamplari

Cele mai rele sapte lucruri pe care le poti spune copilului tau

Autor: Onush
data publicarii: 07.02.05


Nu exista parinti care se trezesc dimineata si se gandesc: "Oare ce as putea sa ii spun astazi copilului meu pentru a-i crea o atitudine negativa, pentru a-i destrama increderea de sine si a-l face sa se simta dependent si lipsit de control?" Totusi parintii fac asta frecvent, fara intentie, pentru ca nu inteleg puterea cuvintelor lor.

Modul nostru de a vorbi cu copiii si cuvintele pe care le folosim pentru a comunica cu ei sunt deosebit de importante pentru increderea de sine, sanatatea emotionala si puterea copiilor nostri. Este o legatura de netagaduit intre cuvintele pe care noi le folosim, atitudinea si rezultatele pe care le vor avea in viata.

Sunt cuvinte care dau putere si cuvinte care ranesc.

Cuvinte care pot educa sau rusina, incuraja sau dojeni, pot inalta sau pot cobori moralul unui copil.
Iata care sunt cele mai rele sapte lucruri pe care le poti spune copilului tau:


1. Daca nu te opresti, plec si te las aici!

Cea mai mare temere a unui copil mic este ca s-ar pierde sau ca ar fi lasat singur si lipsit de aparare. Amenintand un copil folosindu-te de teama sa de abandon in dorinta de a-l manipula catre un anumit comportament este un semn clar ca ai nevoie de o pauza.
O solutie este aceea de a oferi copilului o altenativa. In loc sa il sperii, spune-i: "Daca alegi sa te comporti asa in continuare vom merge acasa. Daca alegi sa vorbesti cu voce normala vom sta si vom face cumparaturi. Tu alegi!"
O alta solutie este sa te opresti si sa iei o pauza. Este foarte posibil sa ai nevoie ori de odihna ori de un somn ori de amandoua.


2. Ar trebui sa iti fie rusine!

Acest mod de a te adresa copilului este o incercare de a da un sentiment de vinovatie. Se crede ca daca un copil poate fi determinat sa se simta vinovat, de rusine isi va schimba comportamentul si va face ceea ce dorim noi.
Sunt situatii in care rusinea functioneaza si determina comportamentul pe care il asteptam de la copilul nostru. Dar cu ce pret? Impreuna cu rusinea si vinovatia apare si samanta credintei "Ma insel", "Nu fac suficient", "Nu fac niciodata, nimic bine". Cand copiii actioneaza in afara acestei credinte se simt si mai rusinati, lucru care le intareste credinta si perpetueaza ciclul comportamental ce produce si mai multe raspunsuri de care le este rusine.


3. Nu ne-am dorit niciodata sa te avem!

"Imi doresc sa nu te fi avut!", "Daca ar trebui sa o iau de la capat nu as mai face niciodata copii" si "Nu ne-am dorit niciodata sa te avem" sunt afirmatii de neiertat in discutiile parinte-copil. Indiferent de ce a facut copilul si indiferent care este tonul vocii sale aceste raspunsuri parintesti sunt total nepotrivite. Acest limbaj ar trebui sa fie un semnal ca ceva lipseste in relatia parinte-copil. Folositi acest semnal ca un imbold pentru a solicita ajutor, de la un psiholog, preot sau consilier scolar. Fa-o acum! Tu si copilul tau meritati!


4. Tu esti cauza divortului nostru!

Nici un copil nu este cauza divortului dintre parinti, si nu este de asteptat ca un copil sa duca o asemenea povara emotionala. Chiar si cand explicam cu atentie si cu dragoste unui copil ca nu este in nici un fel responsabil de decizia voastra de a va separa sau de a divorta acesta pastreaza impresia ca este intr-un fel responsabil si poate gandi: "Daca as fi fost diferit, parintii mei ar fi fost inca impreuna", iar "Daca as fi fost mai bun, nu s-ar fi certat atat de mult" este un lucru pe care, chiar daca nemarturisit, copiii il cred.


5. De ce nu poti fi si tu ca fratele/sora ta?

Cand parintii compara verbal fratii intre ei, unul dintre ei va iesi in dezavantaj. Ei trimit mesajul catre copil ca nu este destul de destept, destul de bun, destul de rapid sau destul de meticulos. Mesajele gen "Nu esti suficient de bun" se infiltreaza adanc in constiinta sa si vor contribui la comportamentul indezirabil de mai tarziu.
Comparatiile fac sa creasca rivalitatile fratesti intensificand rivalitatea naturala care deja exista si fac sa creasca tensiunile din casa. Comparatiile dauneaza relatiilor dintre frati, facand sa creasca sentimentul separarii.
Accepta fiecare copil din familia ta pentru persoana unica care este. Fiecare are propriile sale forte, capacitati si nevoi. Ajuta-ti copiii sa descopere frumusetea unicitatii sale, focalizandu-te pe fiecare individ, fara a folosi comparatii.


6. Lasa-ma sa fac eu asta pentru tine

Daca "Lasa-ma pe mine sa fac asta", "Lasa-ma pe mine sa ma ocup de asta" si "O fac eu de data asta" sunt prezente curent in modul de a te adresa copiilor este contributia ta la invatarea neputintei de catre ei. Preluand intiativa si facand lucruri pentru un copil, lucruri pe care le poate face singur, ii creezi sentimentul neputintei. Aceasta il incurajeaza se se vada pe sine incapabil.
Preluand initiativa si facand acum, poti economisi niste timp, dar vei avea mai mult de lucru in perspectiva. Daca faci un lucru in locul copilului tau o data, nu e nici o problema. Daca o faci de doua ori, ai creat un tipar. Daca o faci si a treia oara, Felicitari! Ai o noua slujba!


7. Pentru ca am zis eu, de aia!

Cuvintele sunt "Pentru ca am zis eu, de aia!", dar mesajul tacut este: "Eu sunt mare, tu esti mic, eu sunt destept, tu esti prost, eu am puterea si tu nu. Treaba mea este sa spun a ta este sa te supui".
Acest mod de a te adresa copilului da nastere resentimentelor si creaza lupte pentru putere. Incearca sa te adresezi copilului tau astfel incat sa ii comunici respect in acelasi timp cu sentimentele si dorintele tale: "Este frustrant pentru mine, in timp ce tu continui sa ma intrebi 'De ce?'. Ca parinte eu iau o parte din decizii. Asta este una dintre datile cand decizia este a mea. Nu imi schimb parerea de data asta."


Limbajul este modul primar de manifestare al abuzului emotional asupra copiilor. Elimina modul de comunicare abuziv fiind foarte atent la maniera de adresare. Daca devii constient de una sau mai multe dintre cele sapte cele mai rele lucruri pe care le poti spune copilului tau sau alta formula de adresare abuziva, opreste-te! Inspira adanc. Mergi la o plimbare. Fa o baie fierbinte. Da-ti tie si copilului tau timp sa va calmati si sa recapatati imaginea de ansamblu. Apoi ia-o de la inceput amintindu-ti ca vorbele pot da putere sau ca vorbele pot rani.



Sursa: Chick Moorman, Parent Talk: Words That Empower, Words That Wound

.





"Cele mai rele sapte lucruri pe care le poti spune copilului tau" | cont nou | 46 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
08.02.05 12:39: as
Super articolul. As mai adauga aici Daca nu faci asta, nu te mai iubesc. Am auzit deseori parinti care manipulau astfel copilul. Mi s-a parut mereu ca nu e drept sa conditionezi de anumite comportamente dragostea pentru un copil.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

08.02.05 20:17: elsycutza
Cel mai groaznic imi pare afirmatia : Imi doresc sa nu te fi avut!, Daca ar trebui sa o iau de la capat nu as mai face niciodata copii si Nu ne-am dorit niciodata sa te avem Poate o mama normala sa zica asa ceva ?? Nu cred !
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

08.02.05 23:20: mamaluieric
sau sa-i spui "Esti prost!"...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

04.11.05 12:54: mama_lui
Foarte bine-venit articol. In plus, orice jignire din partea parintelui (esti prost, tampit etc.) este un fel de dalta pentru personalitatea copilului: acesta devine cam 80% ceea ce i se spune ca este.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

07.06.06 14:38: caisa
foarte bun articolul.sa nu-i spui niciodata unui copil in cazul in care esti divortat mai bine stateai cu taicatu ca nu esti bun de nimic'' cred ca doare foarte tare.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

15.01.07 21:37: monasim
Chiar nu esti in stare sa faci nimic cum trebuie?Sa nu uitam ca sunt lucruri pe care de acea nu le fac cum trebuie...pt ca abia acum invata sa le faca...Iti trebuie o secunda sa-i spulberi increderea care o are in el si in aprecierea ta,dar nu-ti va ajunge poate o viata...sa renasca din durerea in care atit de usor l-ai zdrobit...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

05.03.07 09:10: dana-banana
Foarte bun articolul ! Cel mai rau lucru pe care mi l-a spus tatal meu a fost acum 12 ani intr-o zi de Craciun :De unde stiu eu sigur ca esti a mea? . Pentru acest lucru si pentru faptul ca m-a abandonat intr-un moment al vietii cand aveam poate cea mai mare nevoie de el nu l-am putut ierta niciodata . Din cauza lui am renuntat la visul vietii mele : Facultatea de Medicina ! Dupa aceste vorbe frumoase au urmat altele gen : Nu te mai vaita ca ai salariul mic, ca si prostitutia este un mod de a face bani ! . Nu am mai vorbit cu el timp de 8 ani . S-a prapadit acum 2 ani sub ochii mei si nici atunci cand era pe patul de spital in coma nu l-am putut ierta . Poate am gresit si eu , a gresit si el ... Acum vorbele sunt de prisos dar cuvintele alea pe care mi le-a spus atunci, demult , in ziua de Craciun nu am sa le pot uita toata viata cum nu am sa pot uita senzatia de gol in stomac pe care am simtit-o cand l-am auzit ce a spus !
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

10.11.09 16:13: catalina_tgv
Desi mama mea e o femeie simpla, foarte simpla, niciodata nu am auzit vorbele astea din gura ei. Din contra. De cand eram mica ma incuraja sa fac patul, pentru ca ma pricep (cu toate ca arata jalnic dupa ce il faceam), sa sterg praful, pentru ca data trecuta am facut-o excelent (cu toate ca lasasem niste dare...teroare) etc.etc.Si eu am avut probleme cu invatatoarea mea. Mereu ma inhiba. Desi stiam raspunsurile, imi era teama sa le spun, pentru ca o vedeam cum reactiona cu ceilalti cand greseau. Asta pana cand mama mea m-a invatat sa-mi spun mereu in gand: Nu sunt timida! Nu sunt timida! si va spun sincer ca a functionat smecheria.Astazi mama mea se mira de mine, cat de descurcareata sunt, cat de dezinvolta sunt in relatiile cu oamenii; insa n-ar trebui sa fie. Sunt asa datorita ei! pentru ca NU SUNT TIMIDA
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

01.11.10 11:37: iakob_laura
da, din cate stiu eu cand ii ceri unui copil sa nu mai faca ceva trebuie sa ii spui si motivul acestei decizii, in nici un caz pt. ca asa am zis eu, iar acela cu imi doresc sa nu te fi avut sau tu esti motivul divortului nostru mi se par chiar replici dure. Sper si ma rog lui Dumnezeu sa dea putere fiecarei mame sa isi creasca copilul frumos.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

19.08.13 12:02: SaveOurSouls
Nu va mai uitati la performanta intelectuala a copilului ci la sufletului lui! Uitati-va la prietenii si colegii lui, la profesorii maniaci , feriti-l de pornografia de pe internet, tv, vorbiti deschis cu sufletul lui nu cu creierul lui imbibat de inutilitati scolare sau de imagini indecente!---SCOALA mutileaza personalitatea, dintr-un copil sociabil, deschis, placut ajunsesem o tocilara fara personalitate speriata de contactul cu oamenii pentru ca viata traita printre profesori fixisti si mai ales printre niste carti umplute de inutilitati abstracte formeaza un om golit sufleteste. Si tarziu dupa ce am teminat si facultatea am inteles ca nu m-a ajutat nimic din ce invatasesem la liceu, facultate, toti algoritmii din programare expirati din anii ‘70 nu-mi foloseau in meseria de programare in anii 2000, nu ma angaja nimeni cu teoria din scoala a trebuit sa invat singura programare de pe siturile americane de programare ca sa ma angajez. Si la fel este in toate domeniile nu doar in programare cui folosesc toate nuvelele si romanele violente si deprimante de la ora de limba romana, rezolvarea sistemelor de ecuatii, fizica relativista, reactia la catena laterala, tratatul de la versailles, capitala etiopiei cui folosesc in viata informatiile astea ori inutile ori hiperspecializata(doar in cercetare) ori expirate cand alta este cerinta pe plan profesional? Vei vedea singura ca teoria scolara nu are nimic in comun cu practica profesionala iar invatamantul este in criza si schimbare in toata lumea si se pune accent pe practica in vreme ce in Romania conteaza doar teoria de asta firmele nici nu angajeaza tineri absolventi pentru ca sunt total nepregatiti de facultati pentru joburi. Programul unui copil este ca al unui adult, chiar mai rau de multe ori: 6 ore la scoala plus 2-4 ore de invatat acasa, teme = 8-10 ore pe zi de studiu zilnic, mai rau decat serviciul unui adult desi copilul este minor. Cand mai are timp de prieteni, de miscare fizica, de hobbiuri, de sufletul lui cand mai are timp? Cata responsabilitate pe un biet copilas si cata orbire sufleteasca din partea parintilor ca incurajeaza acest sistem de invatamant lipsit de suflet!Sufletul este cel care conteaza in viata deci preocuparea principala nu este acumularea de informatii materiale care oricum duc in final la groapa ci preocuparea principala trebuie sa fie spirituala care ne va ajuta si in viata de aici si in viata vesnica. ---PORNOGRAFIA apare dupa 12-14 ani, sub toate formele. Dar persistenta sexului in societate, agresarea adolescentului si in general a omului prin imagini, gesturi, reclame, filme toate cu un continut sexualizat aduce dupa consumarea actului de autoexcitare fizica si mentala un gust amar, un gol interior, o intelegere ca ai suferit o amagire amara, o incapacitate de a avea o relatie curata si afectuoasa cu cineva fara sa proiectezi imaginile de sex animalic din filme. Sexul este un drog si atat timp cat il iei esti dependent de el. Mintea si mai ales sufletul se umple de toate mizeriile inumane pe care niste oameni demonizati au avut bani sa-si propage propriile mizerii sufletesti sa faca filme pornografice neuitandu-se ca in goana lor de a obtine bani prin orice mijloace au innegrit sufletele copiilor, adolescentilor si in final ale unei societati intregi. Iar de efectele asupra sanatatii doar cateva sunt scaderea calitatii spermatozoizilor, probleme de erectie, slabirea sistemului imunitar, la slabirea vederii, a memoriei, ale puterii de concentrare, boli psihice.Mass-media promoveaza viata sexuala nenaturala, nesufleteasca prin incurajarea pornografiei(spectacol sexual) , masturbarii (sex de unul singur), homosexualitatii( sex cu partener de acelasi sex), sex virtual(sex nefizic), sex indiferent de varsta intre parteneri, sex intre adolescenti (care au un organism nedezvoltat inca pentru sex), sexul ca senzatie tare alaturi de alcool si droguri(dependeta de sex), sex in grup. Toate aceste tipuri de sex sunt surogate ale sexului din dragoste!De ce oamenii nu inteleg ca sunt manipulati in viata lor intima pentru ca altii profita financi

Citeste restul comentariului...
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de Onush

Evaluare
scor mediu 4.47
voturi 158


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent