· articole
· intamplari

Stiri: Stiri: Celule stem, de la SF la solutie medicala si in RomaniaAcum 10 ani, citeam despre
cordcenter.ro/bolile_tratate_prin_transplant_cu_celule_stem.html">celule stem in Romania in revistele medicale de specialitate sau aflam informatii in documentarele de pe Discovery sau National Geographic. Acum sunt persoane care traiesc datorita acestora reusindu-se tratarea unor boli considerate, nu demult, incurabile: leucemie, boala Hodgkin, boli de sange maligne, boli ale sistemului imunitar sau alte boli metabolice ereditare.

Medicina a evoluat foarte mult si interesul pentru celule stem – cunoscute in Romania si ca celule susa - a crescut pe masura ce s-a dovedit ca se pot realiza proceduri viabile ce pot salva viata unor oameni si a unor copii in special.

In Romania, ideea de a colecta celule stem la nastere incepe sa fie din ce in ce mai mult imbratisata de parinti, care lasa deoparte idei preconcepute si se bazeaza pe stiinta si putem spune, au incredere in descoperirile viitoare ale stiintei. Si este nevoie de o doza de incredere pentru ca domeniul este abia la inceput, iar ceea ce se poate trata peste 10 sau 20 de ani cu celule stem va fi cu siguranta ceva impresionant. Daca, in calitate de parinte poti gandi, desi gresit, ca o boala rara nu poate atinge copilul tau, trebuie sa te gandesti ca medicina va evolua in asa fel incat si bolile sau probleme cu o incidenta mai mare, dar cu un impact extrem de grav asupra calitatii vietii pot sa isi gaseasca rezolvarea.
De exemplu, chiar daca acum nu s-au gasit inca tratamente pentru boli de ochi sau pentru regenerarea danturii, diverse transplanturi de organe care nu sunt neaparat fatale, dar care conditioneaza extrem de mult viata unui bolnav, se vor putea trata usor si vor transforma viata unor tineri. Asta doar daca acum parintii lor iau decizia inteleapta de a avea incredere in medicina si in transformarile ei si vor colecta atat de pretioasele celule stem.
Dar lucrurile incet incet se schimba si intra pe un fagas normal in ceea ce priveste informarea si perceperea acestui domeniu totusi nou.

Un rol important in acest sens il au, evident, primele clinici care au pornit pe acest drum inca de cand tratamentele erau in cea mai mare parte la nivel de cercetare. Prima banca de celule stem in Romania este Cordcenter care are de altfel si o premiera fericita: primul copil a carui viata a fost salvata cu ajutorul celulelor stem recoltate la nastere. Un copil de doar 3 ani a beneficiat de un tratament a carei interventie a avut loc in Statele Unite.

Iata ca doar in cei 7 ani de activitate ai unei companii dedicate acestui domeniu incep sa se vada rezultate reale, palpabile. Ce ar fi facut acest copil daca parintii lui acum 3 ani priveau cu neincredere un domeniu despre care cunosteau foarte putin?
Din fericire, tot mai multi parinti iau decizia corecta. Volumul de informatii despre celule stem disponibile este tot mai mare si viitorii tatici si viitoarele mamici pot afla extrem de multe lucruri despre procedura in sine, despre modul de prezervare a celulor stem, despre bolile catalogate acum ca fiind tratabile cu celule stem si despre eforturile si cercetarile ce se fac pentru a creste numarul acestora.

Vor fi celulele stem panaceul universal? Ne vom putea vreodata vindeca de boli pe care le consideram acum incurabile asa cum am vazut in Star Trek, cu o simpla injectie? Vom putea sa avem o dantura perfecta si la 90 de ani? Se vor putea regenera membre amputate sau organe regenerate? Este greu de spus, dar daca privim putin inapoi, ceea ce ni se parea SF acum ceva timp, acum este ceva normal: vindecarea unor forme de cancer sau leucemie, anemie refractara, mielom multiplu siclemia sau alte boli dintr-o lista deja impresionanta.

Deja sunt in studiu experimental boli precum poliartrita juvenila, boala crohn sau diabetul zaharat de tipul I. Daca testele vor da rezultate, extrem de multe persoane vor beneficia in viitor.

Celulele stem vor deveni, probabil, sinonime cu viata si nu numai pentru donator, pentru copilul pentru care au fost prelevate. Celulele stem pot fi folosite deja ca donatii pentru tratarea altor persoane compatibile. Donatii catre frati, surori, rude sau chiar donatii anonime din banci de celule stem vor deveni cel mai probabil lucruri normale in cativa ani, iar partea cea mai frumoasa este ca extragerea de celule stem nu afecteaza, ca in cazul unui transplant, persoana donatoare. Celulele stem se recolteaza la nastere fara a afecta in vreun fel fatul sau mama. Procedura este non-invaziva si nedureroasa.

Este adevarat, procedurile implica anumite cheltuieli de procesare si depozitare, dar infime, am putea spune, in comparatile cu beneficiile ce le pot aduce pentru ca orice persoana expusa unui risc mai mic sau mai mare catre orice afectiune.

Ceea ce este foarte imbucurator este faptul ca Romania este pe harta acestei directii in medicina si orice roman are acces la servicii de prelevare si depozitare a celulelor stem. Mai mult, companii precum CordCenter ofera un sprjin chiar si pentru interventiile necesare in caz de imbolnavire. CordCenter ofera un cec in alb clientilor sai printr-o asigurare in valoare de pana la 185,000 euro care poate acoperi procedurile de transplant realizate in clinici din strainatate. Ce ne va rezerva viitorul? Cu siguranta lucruri extraordinare in acest domeniu.

Powered by SEO monitor .
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre stiri:
Detalii concedii de maternitate

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent