· articole
· intamplari

Celulita - mit si realitateCelulita - inflamarea tesutului subcutanat si poate aparea ca o complicatie a unor afectiuni sau independent.

Eliminarea defectuoasa a toxinelor din organism determina ingrosarea tesutului conjuctiv astfel incat acestea duc la incetinirea circulatiei sangelui.

Cauzele care determina aparitia celulitei pot fi de ordin digestiv (supraincarcare cu grasimi, sare, apa si glicogen ale celulelor adipoase), tulburari ale glandelor edocrine (dezechilibru hormonal ovarian) sau ale sistemului nervos simpatic (socuri emotionale). O alta cauza a aparitiei celulitei este si imbracamintea prea stramta care impiedica circulatia sanguina.Aceasta afectiune poate fi superficiala sau profunda, localizata sau difuza. Ea apare in general la obezi sau la persoane cu afectiuni musculare. Se localizeaza in general in jumatatea inferioara a corpului dar nu numai (celulita profunda apare si pe ceafa, torace, brate, glezne, genunchi sau de-a lungul coloanei vertebrale).

Celulita localizata este dureroasa la apasare si afecteaza mobilitatea pielii. In stadiile avansate ale celulitei, pielea incepe sa arate precum coaja de portocala si apar dureri de cap foarte puternice.

Un diagnostic clar precum si metodele de tratate ale afectiuni le poate stabili doar medicul specialist, in functie de cauza si forma afectiunii. Contrar opiniei generale, liposuctia nu este indicata in cazul celulitei. Ba chiar o poate accentua.

Si totusi, dupa unele surse, termenul de celulita desemneaza doua afectiunui care nu au nici o legatura intre ele; celulita in sensul obisnuit, zisa celulita estetica si celulitele medicale, care acopera la randul lor mai multe boli.

1. Celulita estetica = este vorba de o modificare a pielii provocata de depuneri de grasime subcutanata.

Mai frecventa la femei, celulita este rezultatul mai multor cauze care pot fi asociate: ereditatea, aportul caloric prea mare, retentia de apa. Acest din urma factor provine la randul lui dintr-o dereglare hormonala, excesul de estrogeni, manifestandu-se in particular inaintea fluxului menstrual si in timpul sarcinii, dintr-o insuficienta a circulatiei venoase sau limfatice, sau dintr-un factor mecanic constituit din purtatul imbracamintei prea stramnte.

Totusi, aparitia unei celulite in forma sa moderata este un proces fiziologic normal, care priveste 90% din femei.

Celulita apare la pubertate; ea este atunci tare si sensibila, pielea devenind rosie si granuloasa pe pulpe si pe fese. Intre 25 si 50 de ani ea devine moale, apoi flasca, apar bule subcutanate care apoi se accentueaza; pielea ia din ce in ce mai mult aspect capitonat numit " coaja de portocala ".

Tratament
Se incerca o corectare a tuturor factorilor in cauza. Un regim moderat poate da rezultate, dar nu trebuie sa-i supraestimam eficacitatea, deoarece el actioneaza in primul rand asupra adipocitelor (celule grasoase) situate in afara regiunilor celulitei. Poate fi, de asemenea, corectat un dezechilibru hormonal sau vascular si se recomanda purtatul hainelor largi. Esecurile sunt frecvente si sunt preconizate uneori metode manuale (masaje), o distrugere a adipocitelor prin injectii sau ultrasunete, o interventie chirurgicala. Aceste tehnici, care nu au facut obiectul unei verificari stiintifice, provoaca propriile loe efecte nedorite ca , de exemplu, riscul unor sechele disgratioase. Se impune o anumita prudenta, atat timp cat celulita este doar o problema estetica si fara vreo incidenta patologica.

2. Celulita infectioasa = este vorba de o infectie acuta sau cronica a tesutului subcutanat. Este o infectie de origine bacteriana, cel mai des cu streptococ, uneori cu stafilococ auriu sau cu diferiti germeni Gram negativi consecutiva unei plagi cutanate. Ea se manifesta, de obicei, sub forma unei mari zone rosii, calde si dureroase, afectand mai ales membrele inferioare , asociate cu febra, cu frisoane si cu o stare de indispozitie generala. O celulita infectioasa necesita spitalizare de urgenta; ea este tratata prin administrarea de antibiotice.

(din revista Familia mea si de pe Universul Tau stomatologic )

.

"Celulita - mit si realitate" | cont nou | 1 comentariu
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
04.03.04 11:44: Dienel
Cam asa e, dar tratamentul cel mai eficient este inotul.
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Articolul cel mai citit despre boli, rani:
Candidoza (Candida Albicans)

Articole de lilith1967

Evaluare
scor mediu 3.6
voturi 10


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent