· articole
· intamplari

Ce nevoie are copilul de experimente (plus un numar de magie)0-9/12006237_887708424599566_1127881974984180321_n.jpg?oh=1cd60d1bc4d040cdcee37c10d05a9cd3&oe=566E27BC"/>
Experimentele sunt o ocazie extraordinară pentru a dezvolta curiozitatea, imaginația copilului și de a-l face să înțeleagă relația „cauză-efect”. Transformă-te într-un „magician” pentru copilul tău și nu vei regreta!

Ce contează că nu vei scoate iepurași albi din joben, copilul va fi la fel de încântat (în plus, învață ceva). Îți vorbesc din proprie experiență!

Experiența proprie cu. experimentele
În timpul anului școlar trecut, am „complotat” cu educatoarea fiului meu și, într-una din zilele cuprinse în programul “Școala altfel”, am mers la grădiniță pentru a face câteva experimente. M-am pregătit, am făcut repetiții, mi-am luat materialele și totuși. când m-am văzut în fața puștilor îmi tremura vocea de emoție. Erau așezați pe scăunele în jurul meu, îmi sorbeau cuvintele și se minunau cu voce tare de ceea ce se întâmpla sub ochii lor. Le-am arătat cum pot face acasă un vulcan (cu ingrediente din bucătăria lui mami, dar sub stricta ei supraveghere) și cum un balon se poate umfla fără să sufli în el (cu ajutorul unui amestec de oțet și bicarbonat de sodiu). Le-am arătat chiar și o piatră vulcanică pe care o am de pe Etna, un fragment de lavă întărită, pe care le era frică să o atingă pentru a nu se arde. Au fost incredibili!

Această experiență și curiozitatea manifestată de copilași, plus bucuria copilului meu când facem împreună experimente, m-au făcut să realizez importanța acestor demonstrații.

Proiect pentru copii. Termometru confectionat in casa.

De ce copilul este interesat de experimente
Lucrurile nu sunt greu de explicat. De pe la 5 ani, copilul este interesat de relațiile cauză-efect, de „cum” și „de ce” se petrec lucrurile. Un copac doborât de un fulger, o vrăbiuță rănită sau moartă sunt situații care impun „de ce”-ul pentru că este dornic să afle cauza. Începe să devină interesat de experimente și, mai mult, vrea să afle răspunsul și la „ce-ar fi dacă”.

Experimentele sunt o modalitate ideală de a completa, într-un fel original și plăcut, cunoștințele pe care copilul le dobândește la școală. Reprezintă o cale de a consolida informațiile teoritice cu activități și observații practice și chiar de a-l învăța multe lucruri în plus față de școală.

Experimente pentru copii . Cum devine telina rosie

Experiment sau truc de magie? Lumânarea care arde sub apă
În continuare, îți propun un experiment foarte interesant pe care copilul tău îl va considera un mic număr de magie - o lumânare care arde în apă!
Fixează o lumânare de fundul unui recipient din sticlă (o bandă adezivă tip duct tape - bandă adezivă pe suport pânzat - este ideală).
Ajută-l să umple vasul cu apă până la partea de sus a lumânării. Aveți grijă să nu scufunde fitilul!
Aprinde lumânarea în locul copilului și spune-i să privească atent flacăra.
Aceasta trebuie să ardă până la partea de jos a vasului, lăsând un tub subțire de ceară.

Explicație experiment
Dacă ar fi ars într-un castron fără apă, lumânarea s-ar fi consumat în mod normal. De ce arde diferit când este în apă? Cum poate arde în apă? „E clar magie!”, va gândi copilul tău. Dar iată că nu-i așa.

Apa din jurul lumânării este secretul acestei magii: ea păstrează exteriorul lumânării la o temperatură suficient de scăzută astfel încât, datorită contactului cu apa, aceasta nu se mai topește.

Mai detaliat
Apa are calitatea uimitoare de a absorbi energia termică și, deoarece aceasta se disipează în apă, căldura are un impact mult mai mic asupra învelișului lumânării.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Autor: Adina Gruia
Sursă experiment: Education.com
.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent