· articole
· intamplari

Cercetasii (scouts) - gata oricând!Fiecare dintre noi, la vârsta copilariei am dorit sa facem parte dintr-un grup care sa ne reprezinte si în care sa ne regasim. Am visat poate, ca împreuna cu prietenii putem trai aventuri, clipe despre care sa ne amintim peste ani.

O parte dintre noi au fost mai norocosi si au reusit sa-si gaseasca un drum al copilariei pe care sa-l parcurga alaturi de alti copii, copii care poarta numele de "cercetasi" (scouts în engleza). Dar daca unii dintre noi am putut doar sa visam, copiii au acum posibilitatea sa faca parte din Organizatia Nationala "Cercetasii României".
Dar ce este cercetasia?

"Bine ati venit în lumea cercetasilor" se spune astazi în zeci si zeci de limbi diferite. În lumea întreaga, în 110 tari diferite, se ureaza "bine ai venit" la baieti si fete de vârste diferite, de toate rasele si de toate religiile, cu mii si mii de diferente dar care vor face parte toti din "Organizatia Mondiala a Miscarii Scout" si se vor recunoaste prin embleme, salut si lege. Ei se angajeaza sa traiasca în prietenie si fraternitate, Organizatia Mondiala a Miscarii Scout fiind cea mai mare miscare pentru tineri care a existat vreodata. A fi cercetas înseamna a face parte dintr-o miscare mondiala.

În România, domeniul si scopurile cercetasiei sunt putin cunoscute. Multa lume are impresia ca stie cine sunt si ce fac cercetasii. Opinia generalizata este ca organizatiile de cercetasi sunt un fel de cluburi pentru copii de toate vârstele care cânta, cutreiera padurile, sadesc copacei si strâng gunoaiele prin parcuri. Altii, mai putini, datorita uniformei asemanatoare la culoare celei militare, considera ca cercetasii sunt grupuri extremiste care propovaduiesc nationalismul, facând o grava confuzie între acestia si asa-numitii Hitlerjugend - "pionierii" nazisti. În fine, uneori din cauza esarfei pe care o poarta la gât, cercetasii sunt confundati cu pionierii fostului regim. Adevarul istoric infirma toate aceste pareri. Cercetasii au aparut în 1907. Mult mai târziu, atât "tineretul nazist" cât si pionierii perioadei comuniste preiau modelul organizatiilor de cercetasi, folosind acelasi gen de activitati însa în scopuri ideologice.

Initiatorul miscarii de cercetasi a fost lordul Robert Baden-Powell (B.P.), un ofiter britanic care a vazut în camping si activitati desfasurate în mijlocul naturii nu numai o preocupare utila si interesanta pentru copii si tineri, ci si o modalitate eficienta de a le induce un comportament civilizat, atât fata de mediul înconjurator, dar mai ales fata de semenii lor. Pentru a-i învata pe cercetasi disciplina, atât fata de ceilalti dar mai ales fata de ei însusi, Baden-Powell i-a organizat dupa modelul cercetasilor militari. Baden-Powell, un om exceptional, s-a nascut la 22 februarie 1857, avea oroare de lipsa de imaginatie, iubea natura, oamenii simpli si umorul, adora sa se deghizeze, sa faca farse, sa deseneze caricaturi.

Explicatia pe care Baden-Powell a dat-o atunci cu privire la cercetasie este valabila si astazi: "Este foarte greu, daca nu imposibil, sa definim miscarea scout. Ea reprezinta atât de multe lucruri deodata, încât îmi este foarte greu sa le însir pe toate. Ar fi mai simplu sa va spun ce nu este ea:
 • nu este o asociatie a oamenilor bogati care vor sa ajute copii saraci
 • nu este o scoala cu norme si examene obligatorii
 • nu este o brigada de ofiteri si soldati care forteaza baieti si fete sa devina duri si curajosi
 • nu este un serviciu de comisioane la discretia publicului
 • nu este un spectacol în care succese superficiale sunt rasplatite cu medalii, insigne, ecusoane etc.
Toate acestea vin din afara, în timp ce formarea ca cercetas porneste doar din interior. [.] Cel mai bun mod de a atinge fericirea este sa o raspânditi în jurul vostru. Încercati sa lasati lumea un pic mai buna decât ati gasit-o când v-ati nascut."

În armata, cercetasi se numeau soldatii, alesi pentru inteligenta si curaj, care mergeau înaintea trupelor de soldati ca sa descopere dusmanul si sa raporteze sefului lor tot ceea ce au vazut.

Cariera militara pe care a urmat-o Baden Powell, l-a dus prin toate colturile Imperiului Britanic. S-a întors în Anglia ca erou national si a început sa se ocupe serios de problemele tineretului. A înteles mai mult decât oricine, marile lipsuri în educatia tinerilor din vremea sa si a creat un program de educatie propriu, bazat pe joaca si tabara în aer liber, pe comuniunea prieteneasca. A numit acest program "scouting", în româneste "cercetasie", pentru a aminti de cercetasii militari.

Prima experimentare a acestui program a avut loc în vara anului 1907, când B.P. a pornit spre insula Brownsea cu un grup de copii. În 1908 a scris cartea "Scoutismul pentru baieti". In 1909 s-au creat primele grupuri de cercetase, denumite ghide sau calauze, iar în 1913 a avut loc prima tabara internationala cercetaseasca care s-a desfasurat la Birmingham si la care au participat peste 30.000 de tineri, adunati din toata lumea.

La scurta vreme dupa aceasta îsi fac aparitia si în România, la început în marile orase, mici organizatii locale de cercetasi. Sub înaltul patronaj al lui Carol II, a luat fiinta în anul 1913 - Asociatia Cercetasii României. Prima mare unitate de cercetasi a fost cea a liceului de baieti "Gheorghe Lazar" si se numea "Ciobanul Bucur".

Prima jamboree (jamboree=tradus din dialectul indienilor americani="întîlnire pasnica între triburi") internationala a fost organizata la Londra, în 1920, având printre participanti si România. ORGANIZATIA MONDIALA A MISCARII SCOUT a fost creata în 1922, România fiind printre tarile fondatoare.

În anul 1935 a luat fiinta Organizatia Straja Tarii, care a avut o activitate paralela cu cercetasii pâna la 24 ianuarie 1937, când Cercetasii României au fost desfiintati datorita presiunilor legionare si aparitiei comunismului.

Dupa 50 de ani, la 20 iunie 1990, organizatia scout româneasca a fost reînfiintata de catre un grup de cercetasi veterani, sub numele de "ORGANIZATIA NATIONALA CERCETASII ROMÂNIEI", dezvoltându-se foarte repede, învatând de la partenerii sai externi dar si de la putinii cercetasi scapati de opresiunea comunista.

Reacceptata în 1993 ca membru cu drepturi depline în O.M.M.S. la Conferinta Mondiala de la Bankok, Organizatia Nationala Cercetasii României numara în prezent peste 8500 de membri în mai mult de 50 de centre locale ce acopera întreg teritoriul tarii.

Este o organizatie de tineri, nu o organizatie pentru tineri si acest lucru se poate remarca cel mai bine aruncând o privire asupra vârstei liderilor adulti implicati direct în programul pentru cercetasi, majoritatea lor având vârste cuprinse între 18 si 35 de ani.

Cercetasii sunt organizati în "patrule" (echipe), formate din 5-9 cercetasi din aceeasi ramura de vârsta, având un sef ales din rândul membrilor grupului. În patrula, fiecare membru are o responsabilitate, denumite generic: sanitar, bucatar, constructor, jurnalist, animator, etc. Va mai amintiti expeditiile pionieresti "Cutezatorii"? Au preluat identic aceeasi organizare si structura.

Responsabilitatile nu sunt permanente, fiecare membru îndeplinindu-le prin rotatie. Fiecare patrula îsi alege o denumire, are cântecul, fanionul si deviza proprii.

Unitatea este o grupare de 2-5 patrule din aceeasi ramura de vârsta, fiind condusa de un membru titular în vârsta de peste 18 ani si care a absolvit un stagiu de formare pentru sefi de unitate.

Trecerea de la o ramura la alta se face printr-un sistem de progresie personala, care cuprinde un set de cunostinte teoretice si practice, a caror complexitate creste odata cu vârsta si pe care cercetasii trebuie sa si le însuseasca pentru a promova într-o ramura superioara.

În cercetasie, activitatile sunt initiate de copii si adolescenti si se desfasoara sub îndrumarea discreta, dar atenta a liderilor adulti. Rolul adultului în cercetasie nu este de a "preda" si nici de a "disciplina", caci cercetasia este un teren al autoeducatiei. Rolul lui este de a asigura functionalitatea cadrului educativ, democratic al cercetasiei. El vegheaza ca în grupul de cercetasi sa domneasca un climat de prietenie, încredere reciproca si exprimare libera. Nu decide el în locul cercetasilor dar stie sa dea avânt gândirii si imaginatiei. El urmareste si sprijina dezvoltarea personalitatii cercetasului în functie de aptitudinile si aspiratiile acestuia, în sensul progresului personal. Adultul asigura preîntâmpinarea unor situatii potential primejdioase sau conflictule. El ii ajuta sa gaseasca solutiile potrivite, fiind în acelasi timp garantul securitatii lor fizice si morale. Întregul nostru plan are drept scop sa se ocupe de caracterul tânarului, atunci când el este înca plin de entuziasm si sa-i dea o forma potrivita, încurajând dezvoltarea individualitatii. A fi cercetas înseamna sa participi la viata unei organizatii care are un nume pe care îl poarta cu cinste, asa cum de-a lungul timpului l-au purtat personalitati de seama cum ar fi G. Berindei, Mircea Eliade, N. Iorga.

Cercetasia are un program bazat pe viata în natura, pe hike-uri (drumetii) si campuri (tabere de corturi). Salbaticia, exoticul, locurile îndepartate au atras dintotdeauna oamenii. Experienta magica a dormitului sub cerul liber, în cort, rasaritul soarelui deasupra muntelui sau din apa, sentimentul de maretie care te cuprinde pe vârful unui munte, senzatia de mister când intri într-o pestera, ramân în suflet si amintiri pentru tot restul vietii. Cercetasii, au sansa de a se bucura de toate acestea. Si daca pentru un "spiridus" (cercetas între 7 si 11 ani) aventura poate însemna aprinderea unui foc fara chibrit, cu ajutorul unei lupe, pentru o patrula de "temerari" (12-15 ani) aventura poate consta în confectionarea unei plute din lemn si sfoara, apoi parcurgerea unei distante pe apa cu ajutorul ei. Pentru "exploratori" (16-18 ani) o expeditie alpina într-o zona dificila ofera aceleasi satisfactii.

O "lege" si o "promisiune" stau la baza metodei scout si ele reprezinta principiile de conduita ale fiecarui cercetas.

Legea cercetasului are 10 puncte si ea ne spune ca:
 1. Cercetasul îsi iubeste patria sa, România, si pe toti care traiesc în ea, si pune interesele tarii si colectivitatii deasupra celor personale.
 2. Cercetasul este loial, îsi respecta cuvântul dat, nu minte, este curat în gând, în vorba si în fapta.
 3. Cercetasul este util si îsi ajuta semenii în oricare situatie, este un prieten pentru toti si frate cu toti cercetasii.
 4. Cercetasul este econom si cumpatat, respecta munca si proprietatea, este îngaduitor cu altii si sever cu sine, îsi îngrijeste corpul si duce o viata sanatoasa.
 5. Cercetasul iubeste si ocroteste natura si este bun cu animalele.
 6. Cercetasul îsi iubeste si asculta parintii, respecta profesorii si sefii, este disciplinat în tot ceea ce face, respecta parerile altora si îsi asuma raspunderea faptelor sale.
 7. Cercetasul crede în Dumnezeu si respecta credinta celorlalti.
 8. Cercetasul este curajos si încrezator în puterile lui, vioi si plin de însufletire.
 9. Cercetasul iubeste învatatura si la rândul sau învata si pe altii.
 10. Cercetasul se straduieste sa faca în fiecare zi o fapta buna oricât de neînsemnata ar parea ea.
Legea scout nu este o constrângere, cercetasul nu primeste amenda daca nu o respecta, ca de exemplu în cazul legii circulatiei rutiere. Nu este nici un fel de restrictie, ci un cadru pentru viata scout si viata de zi cu zi. Ea permite cercetasului sa atinga împreuna cu colegii lui de patrula scopurile pe care si le-au fixat.

Salutul cercetasesc se face folosind mâna dreapta. Cele trei degete centrale sunt lipite, simbolizând cele trei puncte ale "promisiunii". Degetul mare îl acopera pe cel mic, semnificând prin aceasta ca cel tare îl sprijina si îl apara pe cel mai slab.

Daca cercetasii se recunosc între ei oriunde s-ar afla, este pentru ca poarta insigne si embleme si esarfe asemanatoare. Baza insignelor cercetasesti este floarea de crin. Tulpina centrala reprezinta "axul busolei", cel care aratând nordul ajuta sa regasesti drumul corect. Uniforma si esarfa caracteristica, permite la rândul ei cercetasilor sa se recunoasca, chiar daca vin din tari diferite. Ideea uniformei provine de la Robert Baden-Powell, si iata de unde a pornit: În timpul campului organizat de el în anul 1907 pe insula Brownsea, copiii au venit îmbracati cu hainele lor de casa, ocazie cu care s-au vazut foarte bine diferentele între cei bogati si cei saraci. lata de ce Baden-Powell a avut ideea crearii unei uniforme, destinata sa faca sa dispara aceste diferente aparente.


Cercetasii sibieni

Centrul Local Sibiu al Organizatiei Nationale 'Cercetasii României" se numeste "Hermannstadt" dupa numele german al vechiului burg transilvan si numara în fiecare an în jur de 30 membri activi. La fiecare început de an scolar, noi membri redescopera cercetasia, pornind de la zero.

Alaturi de cunostintele teoretice pe care le asimileaza, fiecare dintre cercetasi are posibilitatea de a învata si exersa în teren deprinderi practice specifice sporturilor de munte, fie ca e vorba de a aprinde un foc, a instala un cort sau a se catara pe o stânca. Toate acestea sub îndrumarea liderilor adulti, atestati, având la activ stagii de pregatire si peste 15 ani de activitate montana.

Un loc important în activitatea centrului local sibian îl ocupa antrenamentele de performanta în "sportul padurilor" = orientarea.

Putini sibieni îsi mai aduc aminte astazi ca acest sport are în Sibiu un trecut remarcabil: Sibiul se poate mândri ca detine un record mondial care nu a mai fost atins dupa anii 1980. La acea vreme, un concurs de orientare aducea Sibiului recordul mondial de participare la un concurs de orientare, 37700 fiind numarul concurentilor, acesta depasindu-l cu mult pe cel înregistrat în tari cu traditie în acest sport. Sufletul acestor actiuni Heintz Dezideriu, astazi în asteptarea unui semn de la cei care îsi mai amintesc de el, ne spune ca în perioada actuala miscarea de orientare a decazut în toate tarile, din cauza ca dragostea pentru natura s-a transformat în atractie fatala pentru bani.

Activitatea cercetasilor sibieni încearca sa aduca astazi, în centrul atentiei, adevaratele valori ale acestui sport.

Si în fine, dar nu în ultimul rând, unul dintre cele mai importante lucruri la cercetasi este prietenia care se leaga între ei, spiritul de echipa care anima aceasta mica-mare familie.

Astazi, la doi ani dupa înfiintare, centrul local sibian îsi desfasoara activitatile teoretice vinerea la ora 18 la Colegiul Pedagogic "Andrei Saguna" iar cele "outdoor" în muntii României (iar începând cu anul 2002, munti si din strainatate). Un site Internet, www.scout.ro/sibiu sta la dispozitia oricarui navigator curios sa-l rasfoiasca, fie el parinte de cercetas, viitor lider sau viitor cercetas, pentru a cunoaste în detaliu activitatile desfasurate, pentru a citi materiale informative legate de miscarea scout sau poate, doar pentru a se lamuri despre ce este vorba si a întelege corect cercetasia.


Cercetasul e gata oricând de a face o fapta buna

Priviti în jurul vostru. O multime de lucruri ati putea face pentru a ajuta pe cineva sau a-i oferi o mica bucurie. Cercetasul sibian aplica ori de câte ori poate acest îndemn si constata ca a face o fapta buna în fiecare zi îi aduce si lui multumire. Ideea acestei fapte bune zilnice îi apartine tot lui Robert Baden-Powell. Ea este una dintre cele mai vechi idei cercetasesti, de mare actualitate si astazi, fie si numai pentru ca necesita doar un efort minim. De aceea deviza cercetasului sibian este "Gata oricând!"

Inima si ochii unui cercetas sunt permanent deschise spre cei din jurul sau, pentru a fi gata în orice moment sa ajute si sa împarta cu ei bucuriile de zi cu zi.Bibliografie: pasaje din materiale ale centrelor scout Bucuresti, Traditionali, Constanta, Sibiu, aflate pe site-ul www.scout.ro si pe site-ul lui Gabriel Sandulescu
.

"Cercetasii (scouts) - gata oricând!" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre educatie:
Ce ar trebui sa stie fiica ta inainte de aparitia ciclului menstrual

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 3.75
voturi 8


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent