· articole
· intamplari

Ce sa faci cand ghiozdanul scolarului e prea greuDin ce in ce mai multi copii se plang de dureri de spate din cauza greutatii ghiozdanului. Desi nu a fost inca dovedit stiintific si medical ca afectiunile pot fi severe, incearca sa verifici cantitatea de carti si caiete pe care o ia cel mic zilnic la scoala.

sanomadigital.ro/044BE20CDB50CC6B42908D2B336D7F2F3/rechizite-scoala-ok.jpg?width=545"/>

Cum copiii sunt in crestere, oasele ar putea fi afectate atunci cand ghiozdanul purtat in spate este prea greu. De aceea, medicii recomanda ca greutatea acestuia sa nu depaseasca 10-20% din greutatea corpului copilului. De asemenea, este de preferat ca ghiozdanul sa nu fie purtat pe un singur umar, doar pentru ca asa este la moda.

Ce probleme pot aparea?

Cea mai frecventa problema care apare in cazul a aproape 6% dintre scolari este spondiloza, tratabila cu medicamente anti-inflamatoare. Uneori, copiii pot prezenta si apofizita, o inflamatie a unui cartilaj, de obicei la calcai, care necesita odihna si imobilizare la pat, urmate de o perioada de exercitii pentru recuperare.

Deseori, coloana vertebrala este cea care sufera cel mai mult, micutii scolari avand tedinta sa stea aplecati in fata pentru a se echilibra. Aceasta pozitie nu este favorabila unei priviri panoramice, asa ca atunci cand scolarul vrea sa ridice capul, poate sa forteze muschii de la gat si pot aparea rupturi de nervi in aceasta zona.

Durerile din dreptul gatului apar si la elevii care isi poarta ghiozdanul pe un singur umar, sau cei care isi arcuiesc coloana spre spate, trasi de greutatea purtata. O afectiune a musculaturii poate surveni si din cauza bretelelor prea subtiri, care apasa pe nervii din zona.

Primele semne de ingrijorare vor aparea atunci cand copilul tau se va plange de dureri de spate. Ulterior, iti vei da seama de greutatea excesiva a rucsacului si din pozitia corpului pe care cel mic o adopta o data ce are ghiozdanul in spate. Roseata din zonele pe care apasa bretelele este de asemenea un semn care nu trebuie ignorat.

Ce solutii aplicam?

Daca problemele de spate sunt descoperite din timp, atunci obiceiurile celui mic pot fi schimbate, iar durerea ameliorata sau chiar eliminata. Daca afectiunile par sa se agraveze, mergi cu micutul la pediatru pentru o consultatie. Greutatea excesiva carata in spate poate conduce pe parcurs la probleme grave de spate, dureri si deformari.

Rucsacul ideal trebuie sa aiba bretele groase, purtate pe ambii umeri, si eventual o centura pentru a-l fixa in jurul taliei. Bretelele trebuie reglate corespunzator, astfel incat greutatea sa fie pe mijlocul spinarii. In cazul in care sunt prea stranse, elevului ii va fi greu sa-si dea jos rucsacul, iar in caz contrar, se va apleca prea tare spre spate. Ghiozdanele pe roti sunt demodate, insa daca medicul recomanda ca puiutul tau sa nu mai care in spate greutate, vei fi nevoita sa recurgi la aceasta varianta.

Continutul rucsacului trebuie atent selectionat si verificat in fiecare seara, astfel incat sa fie conform orarului de a doua zi, fara carti sau caiete ramase din ziua precedenta. Daca manualele sunt prea multe si prea grele, se recomanda ca scolarul sa tina cateva si in brate. In medie, greutatea ghiozdanului nu ar trebui sa depaseasca 15% din masa corpului sau, asa ca daca este nevoie, apeleaza la cantar.

Articol EXCLUSIV ONLINE, mami.ro
Text: Alexandra Badita
Sursa: Childrenshospital.org
.
"Ce sa faci cand ghiozdanul scolarului e prea greu" | cont nou | 2 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
07.10.11 07:40: dodosasha
Ghiozdanele pe roti sunt demodate, insa daca medicul recomanda ... atunci medicul nu e bun :(.Sa spui despre un ghiozdan ca e demodat ... mi se pare aiurea. Dar nu acest aspect e important aici. Trebuie avut in vedere ca purtatul ghiozdanelor pe roti este echivalent cu purtatul ghiozdanului pe un singur umar. Faceti o proba, studiati pozitia corpului (care se torsioneaza intr-o parte) si apoi scrieti articole. Corect era sa cereti si parerea unor medici ortopezi romani (oho ho ce medici buni avem - vezi Jianu, Burnei format de Pesamosca etc - dar mai facile sunt sursele americane) asupra acestui aspect. Si a premergatoarelor mult iubite de unii parinti.Deci NU ghiozdanelor pe roti! Un ghiozdan bun, sanatos este cel purtat in spate, pe ambii umeri. A fost un subiect in forum unde cateva fete au dat link-uri la teste si super argumente pt ghiozdanele de purtat doar in spate!!! Cautati subiectul acela si faceti un articol responsabil!
Nu sunt permise comentarii pentru anonimi, inregistreaza-te

Legaturi
Cabinetul parinti.com

Articolul cel mai citit despre de pretutindeni:
Cele mai frumoase ghicitori pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 2.33
voturi 3


Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent