· articole
· intamplari

Ce se pune pe tava la taierea motului?jpg?width=545"/>
Descopera tot ceea ce trebuie sa stii despre ce se pune pe tava la taierea motului.

La prima aniversare a copilului, mare prilej de bucurie și petrecere, există și un obicei, destul de răspândit in toată țara: tăierea moțului. Obiceiul constă în tăierea unei șuvițe din părul copilului, ruperea unei turte deasupra capului acestuia, iar la final alegerea a trei obiecte de pe o tavă. Fiecare obiect are o însemnătate, iar primul obiect ales este reprezentant pentru viitorul său.

Tăierea moțului a căpătat multe variațiuni, în funcție de zona geografică sau de tradițiile de familie, dar în principiu esența este aceeași. Obiceiul nu este recunoscut de biserica ortodoxă română ca fiind unul creștin, dar este oarecum acceptat din cauza răspândirii foarte largi a acestuia.

Rânduiala taierii moțului

Există mai multe variante legate de rânduielile la tăierea moțului, așa cum spune și zicala câte bordeie, atâtea obiceie. Unii susțin că tăierea moțului trebuie făcută la un an, alții că se poate face între un an și trei ani. Unele persoane spun că se poate tăia moțul numai la vârstă impară, iar unele persoane susțin că se poate tăia moțul doar băietilor. Bătrânii spun că nu este bine pentru copil să i se taie moțul în post, iar o altă controversă este legată de ziua în care se face obiceiul: lunea, la începutul săptămânii, duminica-în zi sfântă, sau în orice zi, când cad de acord părinții si nașii.

Tradiția populară spune că până la vârsta tăierii moțului să nu se tundă copilul, dar de cele mai multe ori nu este respectată tradiția, la fel cum nu este respectată nici cea care spune sa nu tăiem unghiile copilului până la botez. Părul copilului se leagă cu o fundă albastră pentru baieți si una roșie pentru fete, iar nașa taie puțin din șuvița legată, iar în final lipește părul, cu ceara picurată din lumânarea de la botez, de o monedă din argint.

Referitor la cadourile pe care le primește copilul la festivitatea tăierii moțului, de cele mai multe ori acestea sunt simbolice, adecvate vârstei (jucării, hăinuțe). Tradiția străveche spunea că nașii să ofere copilului ori bani, ori un animal (capră, oaie, etc. în funcție de posibilități). Unele persoane mai oferă bijuterii din aur, ca să îi rămână copilului amintire toată viața.

În unele zone se face o turtă pentru fetițe si se rupe deasupra capului, la fel cum se rupe și deasupra miresei, la nuntă, iar în alte zone nu se face deloc. Există persoane care susțin că pentru fete trebuie să se faca o turta, iar pentru baieți, colac. Turta sau colacul se rup in patru si se împart invitaților.

Ce se pune pe tavă la taierea moțului?

O parte foarte importantă, dar si haioasă si distractivă a tradiției tăierii moțului este momentul în care copilul alege trei obiecte de pe tavă, cu rol de prezicere a norocului si a viitorului. Se spune că obiectele alese de pe tavă reprezintă meseria pe care o va avea copilul (foarfecă-frizer, carte/pix/creion-profesor, ață-croitor, carte de rugăciuni-preot), ori calitățile pe care le va avea (bani-bogat, parfum/pieptăn/ruj-cochet/ă etc.). Există situații în care opțiunile părintilor în legatură cu obiectele de pe tavă sunt ieșite din comun, cum ar fi: pahar de bautură, țigări, telefon mobil.

Pe tava de pe care copilul va alege se pot pune câteva din urmatoarele obiecte: carte, pix, creion, surubelniță, șirag de perle, sticluță de lac de unghii, card, bani, ceas, oglindă, inel de aur, verighetă, papiotă de ață, ruj.

Indiferent de zonă si de varietatea rânduielilor de la tăierea moțului, esenta este aceeași peste tot: tăierea moțului și aniversarea copilului sunt un prilej de veselie si bucurie pentru întreaga familie, pentru nași si pentru toți cei apropiați.

Echipa parinti.com.
Nu sunt comentarii disponibile la acest articol.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre de pretutindeni:
Cele mai frumoase ghicitori pentru copii

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent