· articole
· intamplari
ultimele mesaje   |   reguli  |   ajutor  |   lista membrilor
Ultima vizita a fost

Index www.parinti.com > Copiii >Pana la 1 an > Ce sunt slingurile, wrap-urile, mei tai-urile?
< subiectul anterior :: subiectul urmator > pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  »
subiect nou  Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje
autor Ce sunt slingurile, wrap-urile, mei tai-urile?     
brishtara
Locatie: Deva
Copii
THEA MARIA - Irezistibila: 14 ani, 3 luni
LUCAS PAUL - Alaptat de: 12 ani, 1 luna

11.06.2009 11:34   Ce sunt slingurile, wrap-urile, mei tai-urile?  citat 

Simteam demult nevoia sa deschid un astfel de subiect, caci ma lovesc des de intrabarea: dar ce este un sling? In ce material il porti? Dar nu cade de acolo? Dar se simte bine? Dar nu ii afecteaza circulatia periferica? Si acestea sunt numai unele din intrebarile de care ma lovesc.

Asadar,

Ce este sling-ul

Sling-ul (din engl. to sling — a atirna peste umar) – este un articol din stofa (componenta este cel mai des din in sau bumbac), confectionat astfel ca in el poti purta copilul. In sling copilul se simte tot atit de confortabil ca si in brate. Avantajul purtarii copilului in sling in comparatie cu purtarea copilului in brate consta in faptul ca, purtind copilul in sling, nu obositi asa de repede, miinile sint libere, sarcina fiind repartizata pe umeri si coloana vertebrala, astfel incit greutatea copilului pare cu mult mai mica, respectiv copilul poate fi purtat citeva ore fara a obosi.


Tipuri de sling

Exista mai multe tipuri de sling si nu putem spune ca anume unul este cel mai comod, iar altul deloc. Exista deosebiri si subtilitati, dar este imposibil de afirmat care dintre ele este mai comod si mai bun. Fiecare are prioritatile sale. Alegerea legaturii depinde de situatiile in care este nevoie de sling, de virsta copilului, de preferintele si stilul parintilor.

Sa examinam 4 tipuri de sling raspindite in Europa, desi in realitate ele sunt mult mai multe.

Sling cu inel


Este o fisie de materie cu lungimea de aproximativ 2 metri, la una din capetele careea sunt cusute inele. Pentru a incheia slingul se trage al doilea capat al slingului (chinga reglatoare) in inele (la inceput in ambele, pe urma in sens invers in unul din ele). Slingul incheiat se imbraca peste cap pe umar, astfel formindu-se un cuib in care este plasat copilul. In acest tip de sling bebelusul poate fi purtat de la nastere pina cind greutatea lui poate fi dusa de parinte (15-16 kg). Copilul poate sa stea culcat sau asezat in diferite pozitii si chiar sa se roteasca. Schimbarea marimii sling-ului se efectueaza in dependenta de schimbarea pozitiei chingii reglatoare.Sling esarfa sau WRAP:Este o fisie lunga de materie cu lungimea de 4-6 m si latimea de 50-80 cm. Folosind acest tip de sling, mama poate "atasa" copilul de ea in diferite pozitii: pe burta, pe coapsa, in spate. De obicei, sling-ul-esarfa este purtat pe umeri, asa incit greutatea copilului sa se repartizeze uniform pe spate, umeri si sale. In acest sling nou-nascutul poate fi culcat confortabil ca intr-un leagan. In cazul unui copil mai maricel e mai comod sa fie purtat pe burta sau in spate.

Avantajul sling-ului-esarfa consta in faptul ca greutatea copilului este repartizata uniform pe umerii, spatele si talia mamei. Deoarece in sling-ul-esarfa copilul este strins lipit de mama (spre deosebire de rucsacul-cangur), piciorusele lui nu atirna, ci cuprind talia mamei, iar greutatea este repartizata mai bine si este mai usor sa porti copilul. Acest tip de sling este ideal pentru purtatul copiilor care au o greutate a corpului mai mare.

Dezavantajul sling-ului-esarfa rezida in faptul ca e nevoie sa deprinzi abilitatea de a le lega in diferite pozitii si e nevoie de timp pentru a le lega, dar si pentru ca capetele acestui sling se vor tiri pe jos, murdarindu-se. Mie sincer a ajuns sa nu imi ia mai mult de 30 de secunde sa ne legam. Si ne simtim foarte bine amandoi.

Slingul buzunar sau slingul fixSling-buzunarul – este un inel din pinza elastica, care se imbraca pe umarul maturului. In fata se formeaza un hamac, unde poate fi asezat bebelusul in diverse pozitii: culcat, semiasezat, asezat cu fata spre exterior sau spre parinte, pe sold si pe spate. Sling-urile de acest tip pot fi reglabile si nereglabile. Acestea din urma trebuie alese strict dupa marimea maturului. Schimbarea marimii sling-ului este posibila intr-un diapazon larg (pina la 7 marimi intr-un sling).

Mai tai-ulMai-sling (mai tai) – denumire comuna pentru unul din tipurile de sling. De obicei, constituie o bucata patrata sau dreptunghiulara de materie cu chingi la colturi.

Traditia acestui mod de purtare a copiilor dureaza de mii de ani si este caracteristica pentru multe tari din Asia, asa ca China si Tailanda. Popularitatea mai-tai-ului creste datorita confortului pe care il asigura acest sling pentru mama si copil, precum si caracterul lui universal. Folosind mai-sling-ul, Dvs puteti purta copilul din prima luna de viata pina la virsta de gradinita si chiar mai mult, cu fata spre sine, pe sold, sau pe spate (de la 8 luni).

Mai-sling-ul imbina comoditatea sling-ului-esarfa si sacului-cangur: chingile late repartizeaza greutatea pe tot corpul, ceea ce permite micsorarea sarcinii de pe umeri, de asemenea, asigura sustinerea spatelui copilului si micsoreaza sarcina asupra coloanei vertebrale (caracteristic pentru sacul-cangur). Pozitia copilului in mai-sling contribuie la profilaxia displaziei articulatiilor coxofemurale si nu implica o solicitare de efort a perineului copilului. Cantitatea mai mica de materie (comparativ cu sling-ul-esarfa) face confortabila folosirea acestui sling si iarna, sub haine, si vara, pe timp calduros. Chiar si taticii care privesc sceptic la sling, au o atitudine mai binevoitoare fata de mai-sling, datorita faptului ca este mai obisnuit pentru ochiul european.


Sling pentru ocazii speciale


Se deosebesc de cele obisnuite prin utilizarea unei stofe mai scumpe, prezenta ornamentelor, a broderiei. Ele se folosesc nu atit pentru purtatul copilului, ci ca element al stilului.

Sling sau "cangur"

Din dispozitivele pentru transportarea copilului, sling-ul este considerat cel mai fiziologic si comod. Sa examinam deosebirile dintre sling si sustinatorul pentru copii "cangur"

1. pozitia copilului aflat in sling este fiziologica si naturala, sling-ul sustine uniform copilul de-a lungul coloanei vertebrale, de asemenea, sarcina este repartizata de la fundulet pina la genunchi, pe cind in rucsacul-cangur copilul atirna pe perineu, toata greutatea revenind acestuia si coloanei vertebrale.
2. chingile rucsacului-cangur sunt subtiri, de aceea ele apasa perceptibil asupra umerilor parintelui.
3. in sling copilul poate fi purtat de la nastere si pina cind aceasta ii va fi lui necesar (copiii se cer in brate mai des pina la virsta de doi ani), pe cind cangurul este indicat doar aproximativ de la trei pina la noua luni.
4. in sling copilul poate fi purtat citeva ore, in rucsacul-cangur nu se recomanda mai mult de 30 de minute.

O mama ne impartaseste din experienta ei:

Sling sau carucior

Exista pareri ca daca mama poarta copilul in sling, ea nu mai are nevoie de carucior. Practica demonstreaza ca aceasta parere este gresita si nu convine tuturor. Caruciorul, intr-adevar, poate sa nu fie necesar, deoarece sunt copii care nu accepta acest tip de transport. Nu le place sa doarma in carucior (se trezesc peste jumatate de ora) si nici chiar sa se afle acolo, incep sa plinga. In acest caz, eu cred ca, intr-adevar, aceste mame ar trebui sa caute sling-uri comode pentru plimbari, decit sa incerce incontinuu si fara succes sa deprinda copilul sa stea in carucior.

Asa a fost si in cazul copiilor mei. Nu le placea sa stea in carucior, dormeau acolo cel mult o ora, in schimb la plimbare, in sling, fetita mea dormea 2-3 ore, si se trezea fara sa plinga, se uita cu mult interes in jur, unde se afla? Daca se trezea in carucior, putea sa inceapa sa plinga, deoarece nu ma simtea alaturi. Se linistea numai atunci cind o luam in brate. Ce rost avea sa iau cu mine caruciorul si sa duc fetita in brate? De aceea, eu am optat pentru sling. Insa, sunt copii care se simt foarte bine in carucior, dorm acolo citeva ore in sir, trezindu-se doar pentru ca sa manince si sa comunice cu mama. Consider ca acestor mame slingul le este necesar doar pentru ca sa poata merge cu copilul la cumparaturi, in ospetie la vreo prietena, in transportul public si pentru alte treburi, care pot fi dificile sau practic imposibil de realizat in prezenta caruciorului. Din aceste considerente, atunci cind sunt intrebata: "Ce este mai bine de folosit, caruciorul sau sling-ul?", eu raspund: "La aceasta intrebare puteti raspunde numai Dvs insasi, fiind atenti la necesitatile copilului si intelegind ce este mai potrivit pentru Dvs si copilul Dvs in anumite conditii concrete."

In primele luni de viata ale copiilor mei, eu am optat pentru sling, deoarece:

1. Copiilor mei nu le placea sa mearga in carucior.
2. Consider ca purtatul copilului in brate este de folos pentru dezvoltarea lui psihologica.
3. Noi traim la etajul patru intr-o casa fara lift; transformerul nostru cintarea aproximativ 20 kg si era destul de dificil de ridicat si coborit.
4. Atunci cind s-a nascut fetita, baietelul avea 2 ani. Imi era mai comod sa merg cu el de mina, sa alerg si sa ma joc, atit timp cit fetita dormea in sling, decit sa car cu mine peste tot caruciorul si sa conving copilul neastimparat de doi ani sa stea numai linga mine. Mie personal nu-mi reusea sa merg exclusiv numai prin locurile potrivite pentru carucior si, in general, consider ca nu aceasta e important.
5. Este comod atunci cind mergi la magazin.
6. Este comod de mers in transportul public.
7. In general, imi place senzatia ca copilul meu este alaturi si eu ii simt caldura, vad cum el doarme dulce, simt cind il deranjeaza ceva in somn, mereu pot sa-l sarut si sa-l mingii, ii vad mutrisoara atunci cind abia s-a trezit. Vreau sa va spun ca este, intr-adevar, o placere! zambet


Alegeti sa va purtati copiii!!!!


sus

Denunta
brishtara
Locatie: Deva
Copii
THEA MARIA - Irezistibila: 14 ani, 3 luni
LUCAS PAUL - Alaptat de: 12 ani, 1 luna

11.06.2009 11:50   Beneficiile purtaului copiilor!  citat 

BENEFICIILE UTILIZARII ACESTOR MIJLOACE!

PENTRU COPIL


Bebelusii purtati plang mai putin

In primele luni de viata, in afara de necesitatile fizice (mancare/spalat), copiii au nevoie de prezenta fizica si afectiva a mamei. Prin purtat, copiilor le este satisfacuta cel putin necesitatea prezentei fizice, bataile inimii si caldura corpului mamei oferind o siguranta confortabila copiilor. Acest lucru e confirmat si de studiul din 1981 al lui Hunziker si Barr, copiii purtati doar 2 ore in plus pe zi, plangand, in medie, cu 43% mai putin in timpul unei zile, si cu 52% mai putin la orele serii.

Ajuta la diminuarea colicilor

Colicile sunt cauzate de inabilitatea bebeluslui de a face tranzitia de la starea de somn la cea de veghe si invers. Gazele asociate colicilor sunt cauzate de plansul excesiv in aceasta perioada de tranzitie. Pozitia cangur (lipit de pieptul mamei) intr-un mediu relaxant, linistit, ajuta bebelusul in aceasta tranzitie. Unii copii se relaxeaza mai bine leganati de mersul atat de familiar al mamei, caz in care purtatul in sling ii usureaza si mamei deplasarea.

Ajuta la dezvoltarea emotionala


Bebelusii purtati capata mult mai repede un sentiment de siguranta si incredere si devin independenti la varsta mai frageda. Ei sunt in contact permanent cu mama si se pot refugia oricand de stimuli exteriori, capatand mai repede incredere in mama. Aceasta le este aproape oricand se simt suprasolicitati, nervosi sau agasati, avand permanent contact fizic, vizual si verbal cu ea. Odata ce sunt siguri de prezenta continua si neconditionata a mamei, copii devin mai increzatori in ei,

Ajuta la dezvoltarea mentala

Bebelusii petrec mai mult timp intr-o stare de relaxare, ideala pentru a invata. Siguranta conferita de prezenta mamei si de contactul permanent cu ea fac bebelusul mai relaxat si mai deschis la ceea ce se intmpla in jurul lui.

Bebelusii sunt implicati in actiunile mamei, la o inaltime de la care pot vedea la fel de multe lucruri, iar participarea la aceste activitati ii stimuleaza, ii expune la lucruri noi dar ii si protejeaza, avand mereu un loc unde se pot refugia in siguranta.

Ajuta la dezvoltarea fizica

Exista o teama nefondata referitoare la pozitia copilului in sling si posibile repercursiuni asupra colanei vertebrale. Pozitionate corect, slingurile nu impiedica fluxul de aer necesar copilului, conform acestui studiu din Jurnalul American de Pediatrie si nici nu au efecte negative asupra coloanei vertebrale, fapt confirmat si de studiile din 1989 si 1992 ale Dr Evelyn Kirkilionis.

Mai mult decat atat, majoritatea pozitiilor in sling mentin picioarele copilului flecatate si departate, pozitie recomandata in cazul copiilor cu displazie de sold.


sus

Denunta
Mariancik
Locatie: Wien, Austria
Copii
Dumitras: 13 ani, 3 luni

12.06.2009 4:38     citat 

Cu riscul de a ma repeta in unele posturi, atasez urmatoarele:

Alegem slingul dupa varsta copilului.

Slingurile, la fel ca pozitiile de purtat, sunt foarte multe si diverse.
Sunt unele slinguri, care i se potrivesc unui nou-nascut, dar si unui copil de 2-3 ani. Sunt unele care pot fi purtate doar cand copilul este la o varsta foarte frageda. Deci, sa ne clarificam, ce fel de sling se potriveste la diferite perioade de varsta ale copilului, care sunt avantajele fiecaruia.

Pentru nou-nascut:
Mamicile, pentru inceput, pot alege intre slingul-buzunar, sau slingul cu inele, acestea fiind cele mai simple in utilizare.
Insa nu putem trece cu vederea si slingul-esarfa sau Wrap, care necesita un pic de experienta. Cea mai buna alegere e un wrap din tricotaj, moale si comfortabil.

3-6 luni:
La aceasta varsta, cel mai bine se potrivesc sligurile cu inele de diferite tipuri, cu margina moale sau fara, cu pernute sau fara, Slingurile-buzunar, Mei-tai si desigur, wrap-urile. Daca copilul e destul de greu, ar fi bine sa atrageti atentia la un sling care sa imparta greutatea pe ambii umeri.

6-12 luni:
La aceasta varsta, copiii deja au o greutate destul de buna, in schimb cu usurinta vor sta pe coapsa mamei. Si fiindca copiii deja prind la picioruse, e de dorit de folosit un sling, care sa fie imbracat si dezbracat cu usurinta, la prima cerere a micului explorator.
Pentru plimbari mai lungi, iarasi se recomanda ceva, care sa sustina greutatea pe ambii umeri.

Dupa 1 anisor:
Desi la acesta varsta copiii deja merg, piciorusele lor nu rezista la plimbari mai lungi si se cer a fi purtati in brate. Atunci in ajutor va vor veni mei-tai, onbuhimo si alte tipuri de slinguri, si nu in ultimul rand, wrap-ul si sling-rucsac-ul.
Sursa: mamika.ru


sus

Denunta
mtl

12.06.2009 11:52     citat 

Brish, Mariancik felicitari!
Super postarea! Multumesc! trag cu ochiul


sus

Denunta
brishtara
Locatie: Deva
Copii
THEA MARIA - Irezistibila: 14 ani, 3 luni
LUCAS PAUL - Alaptat de: 12 ani, 1 luna

13.06.2009 9:30     citat 

DA! E adevarat. Putem sa ne facem propriile slinguri, pounch-uri, wrapuri. Dar de unde stim ca nu gresim? E un efort asa de mare ca primul nostru sling sa fie unul profesional? Unul cu inelele verificare CTC? Unul dintr-un material fara sintetic in el? Veti fi dezamagite in cautarea unui material potrivit, iar in magazine va vor primi prostit cand le veti explica pentru ce aveti nevoie rad

Un wrap nu e dificil de facut daca aveti materialul bun. Insa eu totusi vreau unul adevarat, tesut sarut Pana atunci ma bucur de cel facut , cu care ma descurc, e racoros, e in topit zambet


sus

Denunta
andismom
Copii
Andi: 14 ani, 10 luni
Maria Cezara: 11 ani

13.06.2009 8:43     citat 

super fain si mi-as dori si eu unul! dar...unde gasesc de cumparat, any ideas? intrebare ca pana fac eu unul... mai bine lasa! ochi peste cap

sus

Denunta
somnorici
Copii
maimutza bengaleza
bolfosica

13.06.2009 8:54     citat 

Brish, foarte utile informatiile. Eu, personal, iti multumesc pentru ca te-ai straduit sa culegi materialele, sa le scrii si sa ni le oferi.
In ceea ce ma priveste, nu mi-as face singura, as cumpara de la Diana sau Claudia. Ceea ce sigur voi face cand va veni timpul. zambet
Andismom, cunosc doua persoane care le confectioneaza, daca te intereseaza, iti pot da mai multe detalii.


sus

Denunta
ruxu
Locatie: Simeria
Copii
Ioana Teodora: 11 ani, 9 luni

13.06.2009 10:05     citat 

Bravo Brishule!!!

Noi ne folosim din plin de sling, nu plec nicaieri fara el.
Si pentru asta le multumesc lui Rox si Dianei.

Pupici.


sus

Denunta
andismom
Copii
Andi: 14 ani, 10 luni
Maria Cezara: 11 ani

13.06.2009 10:22     citat 

----------
somnorici a scris:
Brish, foarte utile informatiile. Eu, personal, iti multumesc pentru ca te-ai straduit sa culegi materialele, sa le scrii si sa ni le oferi.
In ceea ce ma priveste, nu mi-as face singura, as cumpara de la Diana sau Claudia. Ceea ce sigur voi face cand va veni timpul. zambet
Andismom, cunosc doua persoane care le confectioneaza, daca te intereseaza, iti pot da mai multe detalii.
----------


Somnorici, multumesc, sigur ca vreau detalii! sarut


sus

Denunta
brishtara
Locatie: Deva
Copii
THEA MARIA - Irezistibila: 14 ani, 3 luni
LUCAS PAUL - Alaptat de: 12 ani, 1 luna

13.06.2009 10:36     citat 

Nu am deschis acest subiect sa fac reclama nimanui, dar stiu cat de greu mi-a fost sa gasesc pe cineva care sa ma ajute, sa ma lamureasca si sa ma ajute sa imi iau.

Va pot da info pe privat rad


sus

Denunta
brishtara
Locatie: Deva
Copii
THEA MARIA - Irezistibila: 14 ani, 3 luni
LUCAS PAUL - Alaptat de: 12 ani, 1 luna

13.06.2009 11:05     citat 

Ahhhh si inca ceva! Nu ii recomand pe cei de pe nandu, deloc!

Ma uitam la mei-tai-urile lor :
1. au ajuns la un pret incredibil surprins
2. bretele nu sunt destul de late si riscati sa va jeneze asa cum au patit unele dintre voi cu marsupiile.
3.langa asta design-ul nu e fain deloc( parerea mea umila). Deschizi acolo la wrapuri si nu vezi decat niste carouri de sus pana jos . Nu imi imaginez cum ar arata carourile alea pe mine nervos Bleac!

Acum sa le fac putin si slingurilor reclama:

1. nu ai idee ce tip de tesatura e
2. nu se vede cum e impaturit umarul slingului
3. ce tip de inele foloseste?
4. iar pe pagina cu instructiuni a facut salata de clipuri de pe youtube, plus "cum se face nodul" e preluat (furat adica) de pe sakurabloom.com si sunt sigura ca cei de la sakura bloom ar fi foaaaarte bucurosi sa afle ca imaginile lor sunt folosite de alt producator de slinguri
5. in poze am vazut slinguri de la alti producatori, si nici un sling nandu, doar patratele cu linii!


Ah si clipurile de pe you tube sunt toate pentru pounch nu ring sling!!!

Vb aia: You buy , you cry !!! rad)))))


sus

Denunta
mtl

14.06.2009 12:04     citat 

----------
brishtara a scris:

Ah si clipurile de pe you tube sunt toate pentru pounch nu ring sling!!!

Vb aia: You buy , you cry !!! rad)))))
----------


foarte fericit foarte fericit foarte fericit


sus

Denunta
brishtara
Locatie: Deva
Copii
THEA MARIA - Irezistibila: 14 ani, 3 luni
LUCAS PAUL - Alaptat de: 12 ani, 1 luna

14.06.2009 12:09     citat 

----------
ruxu a scris:
Bravo Brishule!!!

Noi ne folosim din plin de sling, nu plec nicaieri fara el.
Si pentru asta le multumesc lui Rox si Dianei.

Pupici.
----------


Pai pune si tu o poza mandro! Ca nu te vad decat in poze oricum rad De la nunta ta, nu ti-am mai vazut nasul rad


sus

Denunta
brishtara
Locatie: Deva
Copii
THEA MARIA - Irezistibila: 14 ani, 3 luni
LUCAS PAUL - Alaptat de: 12 ani, 1 luna

14.06.2009 12:16     citat 

Asta e un wrap pe care il ador. E foarte ok de vara, subtire, in topit. Ii tine picioarele in extensie lui Lucas, iar cand il pun pe burtica mea ma simt de parca as fi din nou gravida cu el sarut E facut de Claudia

Azi am reusit sa il si alaptez foarte fericit IN wrap...in timp ce mergeam ...ehehhe! Super! Poate incet incet renuntam la suzi asa sarut
Iar aici e un sling fix( pounch) primit cadou de la Claudia( a fost o mare supriza cand am deschis pachetul). Era prima zi cand l-am purtat si nu il aranjasem f bine, dar e foarte practic si usor de pus . Acum l-am oferit unei altei mamici si sper sa i se potriveasca! Sper din tot sufletul zambetsus

Denunta
andismom
Copii
Andi: 14 ani, 10 luni
Maria Cezara: 11 ani

14.06.2009 2:44     citat 

ce puiuti scumpi ai, Doamne! bombonelul mic este un dulcic si jumatate! sarut sa-ti traiasca si sa fie sanatosi! gata, m-ai convins cu purtatul lui bebe, imi achizitionez si eu unul. pe mine cel mai tare ma incanta ideea de a putea hrani la san copilasul in el, fara sa se uite toti curiosii... si fara mari eforturi, asa-i? jenat

sus

Denunta


< subiectul anterior :: subiectul urmator> pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  »
Data este GMT + 2 Ore
subiect nou  Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje
mergi la: