Alimentatia corecta a bebelusilor este una dintre principalele preocupari ale proaspetelor mamici, foarte multa propaganda facandu-se, in ultima vreme, pentru hranirea naturala (la san).
Totusi, desi sugarul poate fi alaptat pana la varsta de un an, este bine ca hrana sa sa fie ceva mai diversificata, demersul putandu-se realiza chiar si de la trei-patru luni. "Introducerea altor alimente decat laptele in meniul bebelusului nu se face insa oricum. Astfel, copilul care a fost alaptat natural va primi hrana solida de la cinci-sase luni, in timp ce sugarii alimentati artificial vor avea in meniu preparate speciale cu doua luni mai devreme", a declarat dr.
Cristina Dascalescu, medic primar medicina de familie.
Laptele de vaca e interzis
Si pentru ca pe piata se gasesc tot felul de preparate instant destinate sugarilor, am incercat sa aflam daca ele sunt intr-adevar atat de bune cum se spune si cum se administreaza ele copiilor. Nu exista raion de semipreparate in care sa nu gasiti cutii cu amestecuri declarate nutritive si sanatoase pentru sugari. Indiferent de firma care le produce, acestea contin, de regula, fulgi de cereale, fructe uscate, lapte praf si cantitatile ideale de vitamine si minerale. "Semipreparatele acestea sunt foarte bune pentru sugari, mai ales ca pe cutii scrie intotdeauna carei varste ii sunt destinate. Nu este doar o mentiune fara importanta, ci chiar vitala, deoarece dozajul tuturor elementelor nutritive este realizat in functie de acest indicator. Cand copilul primeste un preparat care nu i se potriveste, el fie slabeste, fie creste prea mult in greutate. Totul se face dupa indicatiile de specialitate, pentru a evita eventualele probleme de sanatate ale copilului", a adaugat dr. Dascalescu.
In ceea ce priveste administrarea semipreparatelor, acestea pot fi date mai intai cu biberonul (in dilutie mare) si apoi cu lingurita. Chiar si asa, introducerea acestui tip de hrana nu se face brusc, ci cu un produs pe saptamana. De asemenea, incercati sa alaptati copilul cat mai mult, semipreparatele venind in completare si nu ca inlocuitor al laptelui. "Mai ales bebelusilor alimentati artificial, este vital sa li se dea lapte praf imbogatit cu toate vitaminele si mineralele necesare, astfel incat ei sa primeasca o hrana cat mai apropiata de laptele matern. Laptele de vaca este total interzis", a precizat medicul.
In cazul in care bebelusul refuza un produs instant sau altul, nu insistati, pentru ca micutul va regurgita. Renuntati si inlocuiti cu un altul, dupa care mai incercati, tatonand si obisnuind copilul cu gustul si mancarea solida.
Sursa: M.D., Transilvania Expres >>.