· articole
· intamplari

Ciocolata: neagră, cu lapte sau alba?jpg?oh=f268168315ca06cc251c796cbefb9383&oe=57CAA1C0&__gda__=1474347325_fecb6c1199f96607a98b314303fec253"/>
Adorată de cei mici, ciocolata încă se bucură de reputația de aliment rău printre părinți, prin urmare le este interzisă.

Dar trebuie să știi că, spre deosebire de alte dulciuri, ciocolata este un aliment care conferă energie grație aportului de nutrimente esențiale pentru un copil în creștere. Este un amestec de unt de caao, cacao pudră, zahăr, dar și minerale și oligoelemente (potasiu, B2, B9) și fibre, importante pentru un tranzit intestinal sănătos.

În continuare, am analizat trei tipuri de ciocolată: neagră, cu lapte și albă.

· Oare copilul meu are nevoie de vitamine?

Ciocolata neagră: preparată din pastă de cacao, unt de cacao, zahăr, lecitină și vanilie, aceasta conține în general cel puțin 50% cacao. Cantitatea copleșitoare de cacao face ca procentul de grăsimi saturate să fie mic, ceea ce o recomandă ca desert. În plus, este mai bogată în magneziu decât sortimentul cu lapte (110 mg la 100 g) și mai puțin dulce. Totul e ca micuțul să o accepte. Să să i-o dai în prima parte a zilei, așa încât să aibă timp să consume energia „extra”.

Ciocolata cu lapte: cu un conținut mai scăzut de cacao (minim 25%), aceasta include și unt de cacao, zahăr, vanilie, dar și lapte praf. Datorită acestui ultim ingredient, ciocolata cu lapte aduce un pic de calciu (200 mg la 100 g), dar este mult mai săracă în magneziu decât varianta neagrp.

Ciocolata albă: bogată în calciu, aceasta nu este totuși o ciocolată adevărată, deoarece nu conține cacao, ci doar unt de cacao (minimum 20%), într-un melanj de lapte și zahăr, care-i conferă dulceața.

De obicei, copiii preferă ciocolata cu lapte și pe cea albă, deși nutriționiștii o recomandă pe cea neagră, cu conținut ridicat de polifenoli și antioxidanți, benefici pentru sistemul cardiovascular și cel imunitar.

Ca orice aliment bogat în calorii, ciocolata nu îngrașă dacă este integrată într-un regim alimentar echilibrat (consumul zilnic nu trebuie să depășească 50 grame de dulciuri combinate pe zi). Ciocolata are un risc scăzut de alergie, cu toate acestea, copilul poate manifesta un răspuns imun la ingrediente (lapte, lecitină de soia, vanilie). În cazul în care ai dubii, verifică pe ambalaj compoziția produsului.

Deși cacaua, prin compoziția mare de fluor, taninuri, fosfați are proprietăți anticariogene, conținutul de zahăr este responsabil de apariția cariilor (și nu ciocolata în sine). Împotriva proliferării bacteriilor orale ascociate cu zahărul, ai o armă imbatabilă – o bucățică de brânză mestecată după tableta de ciocolată.

Atenție: cacaua conține cafeină, chiar dacă în cantități reduse – aproximatov 60 mg de cafeină pentru 30 g de ciocolată neagră sau 15 mg cafeină pentru 30 g de ciocolată cu lapte. Fiind un stimulator al sistemului nervos, cantitatea pe care i-o oferi puiului tău variază în funcție de vârsta lui, de greutate, dar și de activitatea sa fizică.

Sursă: revista MAMI, ianuarie 2014, Foto: 123RF.
"Ciocolata: neagră, cu lapte sau alba?" | cont nou | 0 comentarii
Prag
Comentariile sunt proprietatea celor care le adauga. parinti.com nu este raspunzator pentru continutul lor.
Legaturi
Articolul cel mai citit despre ce mancam?:
Ce trebuie sa stii despre alimentatie si greutate in sarcina

Articole de admin

Evaluare
scor mediu 0
voturi 0
Prost
Normal
Bun
Foarte bun
Excelent