· articole
· intamplari

 De la lume adunate...

Circul


povestioara pentru copii
CIRCUL


S-a dus vestea că în oraşul nostru a venit un mare CIRC, aflat în turneu prin ţară, cu artişti renumiţi şi cu tot felul de animale dresate, care ştiu să facă la un semn, anumite mişcări şi acţiuni neobişnuite. Pe un teren s-a ridicat un pavilion de pânză, ca un cort uriaş, unde să poată fi prezentate spectacolele pentru public.
Copiii ardeau de nerăbdare să meargă să vadă programul circului. La grădiniţă, educatoarea, împreună cu părinţii a avut grijă să cumpere bilete pentru a putea merge cu toată grupa de copii la un spectacol, programat anume pentru cei mici.
A fost minunat şi ne-a plăcut foarte mult ceea ce am văzut acolo. Vă vom povesti şi vouă câte ceva despre acest spectacol de neuitat.
După ce am intrat sub cupola uriaşă, fixată pe stâlpii puternici de metal, cu frânghii groase, ne-am ocupat în ordine locurile pe bănci în jurul arenei, puternic luminată, aşteptând să înceapă programul.
Deodată, la semnalul dat de trompetă, au apărut în arenă doi artişti simpatici, numiţi clovni, cu faţa vopsită în culori puternice şi cu îmbrăcăminte caraghioasă care au început spectacolul cu un cântecel vesel:
„ Veniţi la circ, veniţi
Pe artişti să îi priviţi.
Ei vă vor încânta
Iar voi îi veţi aplauda”.
După ce au cântat aşa de câteva ori, clovnii au început să ne spună glume, să facă tumbe şi tot felul de giumbuşlucuri astfel încât toţi cei prezenţi am izbucnit în aplauze şi hohote de râs. Au apărut apoi alături de ei, câţiva artişti–jongleri, care ne-au prezentat nişte exerciţii complicate, cu mingi şi inele. Aruncau câte trei, patru deodată şi le prindeau cu dibăcie fără să le scape din mână.
O trupă de acrobaţi s-a urcat cu îndemânare pe frânghii până sus, sub cupolă, şi acolo la mare înălţime au început să facă în zbor nişte exerciţii periculoase, sărind de pe o bară pe alta, sau mergând pe o sârmă întinsă fără să-şi piardă echilibrul. Cu răsuflarea oprită de emoţie, noi am urmărit miraţi aceste acrobaţii nemaivăzute.
Deosebit de plăcute au fost şi dresurile cu animale.
A venit întâi o doamnă cu câţiva căţeluşi care mergeau în două picioare şi executau tot felul de salturi şi mişcări drăgălaşe. Pe un culoar de fier, ca un tunel, au apărut leii şi tigrii cu boturile căscate şi executau supuşi mişcările cerute de dresor, dar mai scoteau din când în când câte un răcnet înfiorător. Un elefant enorm s-a oprit în mijlocul arenei, a ridicat pe rând câte un picior ca să salute, apoi cu trompa l-a ajutat pe dresor să se urce pe spinarea lui. Au mai fost şi alte momente frumoase: dresură cu cai, de porumbei.
În sunetul muzicii, programul s-a încheiat cu defilarea tuturor artiştilor, care au fost răsplătiţi cu aplauze puternice de spectatori. Cele văzute la circ ne-au făcut o mare bucurie, pentru că am admirat atât măiestria artiştilor cât şi priceperea animalelor care arătau supunere şi ascultare la comenzile date de dresorii lor.
În timp ce ne întorceam la grădiniţă, cântam şi noi veselul cântecel al clovnilor:
„ Veniţi la circ, veniţi
Pe artişti să îi priviţi.
Ei vă vor încânta
Iar voi îi veţi aplauda”.


Alice & Adriana
user: mutter31
publicat la 08.05.2009 (12372 citiri)